Μείωση χρέους με αστερίσκους

Π. Μοσκοβισί: «Το πακέτο μέτρων για το χρέος καθησυχάζει εταίρους και επενδυτές»
Την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

«Λευκός καπνός» βγήκε από το Eurogroup στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, τα ξημερώματα της Παρασκευής, με όλους τους μετέχοντες να χαιρετίζουν

τα μέτρα που ελήφθησαν για το ελληνικό χρέος. Οπως είχε ήδη γραφτεί στην Εφημερίδα Δημοπρασιών, ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα ελάφρυνσης και όχι μείωσης του χρέους.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».
Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».
Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:
– την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.
– τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.
– την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.
Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032, εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».
Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.
Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:
«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης». Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».
Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε από τα κράτη – μέλη».
Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Ευκ. Τσακαλώτος: «Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»
«Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα 8 χρόνια και «θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία». Δηλώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον».
Η ατζέντα αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια άσκησης πολιτικής, επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. «Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις» ανέφερε.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup «έδεσαν τα κομμάτια του παζλ». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για την ολοκλήρωση της δ’ αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση (δεν πρόκειται για δ’ μνημόνιο, είπε ο υπουργός, και αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα) και τη συμφωνία για το χρέος.
Σε συνέντευξη Τύπου, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία». Ειδικά για το χρέος, είπε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Το «μαξιλάρι ασφαλείας» θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (π.χ. με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ). Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε 4-5 απόπειρες τα επόμενα 2 χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ. Ερωτηθείς δε, είπε ότι η λύση που επελέγη από το Eurogroup δεν αφήνει χώρο στον γαλλικό μηχανισμό.
Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι αρχίζει η διαδικασία εξόδου από τη λιτότητα και πως «τώρα θα αρχίσουμε να δρέπουμε τους καρπούς αυτής της αυξημένης αξιοπιστίας».
Το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι συμμερίζεται τη συγκίνηση του Πιερ Μοσκοβισί.
Τόνισε ότι το ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στη βάση του άρθρου 4. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πια χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας στη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου όταν βγήκαν από το πρόγραμμα.
Η Κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν «χωρίς αμφιβολία», τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
Μοσκοβισί: «Μετά από οχτώ χρόνια η κρίση φτάνει στο τέλος της για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της»
Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το χρέος που θα ελαφρύνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», η οποία όπως είπε είναι συγχρόνως και συγκινητική. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το χρέος που θα ελαφρύνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή», η οποία όπως είπε είναι συγχρόνως και συγκινητική. «Μετά από οχτώ χρόνια η κρίση φτάνει στο τέλος της για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη στο σύνολό της. Σήμερα ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη εμφανίστηκε δύο φορές, το 2012 και το 2015.
Ρέγκλινγκ: «Η Ελλάδα έλαβε τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική βοήθεια που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο»
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε και αυτός για μια «ιστορική στιγμή», σημειώνοντας ότι μέσα στα 8 χρόνια της ελληνικής κρίσης έγιναν πολλά και υπήρξαν πολλές δραματικές νύχτες.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη την Ελλάδα που επέτυχε την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Συγχρόνως, τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε μια «άνευ προηγουμένου» χρηματοοικονομική βοήθεια, τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από την αρχή της κρίσης, εκταμιεύτηκαν περίπου 240 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα εξοικονομεί ετησίως περί τα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της, ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών όρων δανεισμού του ESM.
Σεντένο: «Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας»
«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, από το Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι το Εurogroup συμφώνησε στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
«Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και το Eurogroup εκπλήρωσε το δικό του μέρος της συμφωνίας», ανέφερε ο Μ. Σεντένο.
Ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου, θα διατηρήσει τα επιτεύγματα που έχει επιτύχει και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει μόνη της αυτές τις μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο θα είναι και το κλειδί για τη τόνωση των επενδύσεων και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, σημείωσε ο Μ. Σεντένο.
Γ. Βαρουφάκης: «Αναμενόμενα τα αποτελέσματα του Eurogroup»
Αναμενόμενα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του Eurogroup το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25, σε γραπτή ανακοίνωσή του.
Οπως σημειώνει, «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2023 έως το 2060) και να συνεχίσει τις μνημονιακές επιταγές, με τους ελέγχους από τους δανειστές να παραμένουν τριμηνιαίοι. Το καρότο είναι πως αν αυτές οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις είναι επιτυχείς, η χώρα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ».
Για το χρέος εκτιμά ότι «αυτό που ορίστηκε είναι απλώς μία επιμήκυνση των ωριμάσεων των δανείων του δεύτερου μνημονίου κατά δέκα χρόνια, ακριβώς όπως είχαμε προβλέψει. Καμία ουσιαστική, δηλαδή, παρέμβαση στο χρέος, απλώς φληναφήματα».
«Η «μεταμνημονιακή» Ελλάδα είναι πιο μνημονιακή από ποτέ. Ολα θα συνεχίσουν ως συνήθως, με αξιολογήσεις, επιβολή μέτρων και ένα μη βιώσιμο χρέος, καθιστώντας τη χώρα μία de facto αποικία χρέους ή χρεοδουλοπαροικία, όπως εύστοχα ονοματίζει την κατάσταση της Ελλάδας ο Γιάνης Βαρουφάκης» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
μειωση, εν λόγω, χρεος, ΔΝΤ, βιωσιμότητα, ιουνίου, υπουργοι, ελλαδα, αεπ, esm, τραπεζες, efsf, επιμηκυνση, μαΐου, αναδιαρθρωση, ελστατ, συμμετοχή, παζλ, μνημονιο, οδδηχ, λύση, κυπρος, ΕΚΤ, απε-μπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, αεπ, δανεια, ελστατ, κυπρου, οδδηχ, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, απε, ατζεντα, βγαινει, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βοηθεια, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, διοικηση, δειχνει, δοθει, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εν λόγω, εξυπηρετηση, ευθυγραμμιση, ευκλειδης, εφημεριδα, κυβερνηση, κομμα, λύση, ληξη, λουξεμβουργο, λογο, μαΐου, μηνες, ξημερωματα, ουσιαστικα, παμε, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδιο, φτανει, χρονος, αγορες, εφαρμογη, ευχερεια, efsf, ελληνικα, esm, χωρα, ιουνίου, οργανα, πακετο, πληροφοριες, ποδια, θεματα
Τυχαία Θέματα