Μείωση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των φόρων κατέστρεψαν το ΑΕΠ

«Η μείωση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των φόρων βάρυναν τόσο έντονα στη δραστηριότητα, που το βάρος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε αντί να μειωθεί», γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos. «Η κάθοδος της Ελλάδας στην κόλαση, αντίθετα, έδειξε τις καταστροφικές συνέπειες μιας αποπνικτικής δημοσιονομικής πολιτικής» προσθέτει η γαλλική οικονομική εφημερίδα.
«Oμως, το

τεράστιο δημόσιο χρέος δεν δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα, σε αντίθεση με αυτό που φοβόμασταν. Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο, με το οποίο χρηματοδοτούνται τα κράτη, δεν εξερράγη – αντίθετα, σήμερα είναι παράξενα χαμηλό. Σε χώρες όπως η Γαλλία, το βάρος των επιτοκίων στις δημόσιες δαπάνες έχει μάλιστα υποχωρήσει. Oσον αφορά τη νομισματική πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει μια σειρά εργαλείων κατά την τελευταία κρίση: δάνεια σε τράπεζες για πολλά χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια, αγορές χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων, αρνητικά επιτόκια … Την επόμενη φορά θα τα χρησιμοποιήσουν χωρίς δισταγμό. Είναι έτοιμα τα όπλα για την καταπολέμηση της επόμενης κρίσης. Αυτό είναι το ισχυρό μήνυμα που έστειλε στις αρχές του 2019 κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Αμερικανών Οικονομολόγων, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ: δεν χρειάζεται σήμερα να ανησυχούμε για το δημόσιο χρέος! Ο λόγος είναι απλός: το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται σήμερα τα κράτη είναι χαμηλότερο από το ρυθμό αύξησης της αξίας της παραγωγής. «Η αναλογία χρέους- ΑΕΠ θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται ποτέ να αυξηθούν οι φόροι». Και σε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες δεν επενδύουν με ξέφρενους ρυθμούς, η αύξηση του δημόσιου χρέους δεν τους αποστερεί το κεφάλαιο.
Ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύει ο μαζικός δανεισμός των κρατών συζητείται όλο και περισσότερο από τους οικονομολόγους, γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos. Δεν είναι πρόβλημα όταν τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, όπως σήμερα. Παραμένει να δούμε αν θα παραμείνουν έτσι, αν οι αποταμιευτές θα είναι ικανοποιημένοι με αυτό και αν τα κράτη ξέρουν πώς να επενδύσουν έξυπνα. Ωστόσο, οι φόβοι που πλανώνται πάνω από ΗΠΑ και Ευρώπη, για μια επόμενη ύφεση, θα μπορούσαν να αποδειχθούν αβάσιμοι, σημειώνει η εφημερίδα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα