Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμός στα 8,8 δισ. έως το 2100
14:20 15/7/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία
Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μειωθεί ήδη από το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα στα 8,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2100, ήτοι 2 δισεκατομμύρια λιγότερα από τις προβλέψεις του ΟΗΕ, σύμφωνα με μελέτη που προβλέπει ανατροπές στην παγκόσμια ισορροπία και στους κόλπους των κοινωνιών.
Αυτή είναι “μια καλή είδηση για το περιβάλλον (λιγότερη πίεση στα συστήματα παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερες εκπομπές CO2)”, δήλωσε
Ωστόσο “η αναστροφή της πυραμίδας των ηλικιών θα έχει βαθιές και αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και την οργάνωση των οικογενειών, των κοινοτήτων και των κοινωνιών”, σημείωσε. Ωστόσο οι προβλέψεις αυτές “δεν είναι κάτι το δεδομένο” και μπορεί πολιτικές αλλαγές να αλλάξουν την πορεία των διαφόρων χωρών, προσθέτει.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η Γη θα έχει 9,7 δισεκατομμύρια κατοίκους το 2050 και 10,9 δισεκατομμύρια το 2100, έναντι 7,7 δισεκατομμυρίων σήμερα.
Ωστόσο η νέα μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνεχή αυτή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Οι ερευνητές του IHME, οργανισμού που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates και είναι γνωστός για τις παγκόσμιες μελέτες του στον τομέα της δημόσιας υγείας, προβλέπουν μια κορύφωση ήδη το 2064 του παγκόσμιου πληθυσμού στα 9,7 δισεκατομμύρια προτού υπάρξει μια πτώση στα έως 8,8 δισεκατομμύρια το 2100.
“Μείωση στην Ευρώπη”
Η πτώση αυτή θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης των κοριτσιών και στην πρόσβαση στην αντισύλληψη, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση της γεννητικότητας στο 1,66 παιδί ανά γυναίκα το 2100 έναντι των 2,37 παιδιών σήμερα, σύμφωνα με την μελέτη αυτή. Πρόκειται για μια πιο γρήγορη μείωση της γεννητικότητας από αυτό που προβλέπει ο ΟΗΕ.
Σε 183 χώρες από τις 195 που εξετάστηκαν, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί ως το 2100 κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, επιτρέποντας τη διατήρηση του πληθυσμού χωρίς μεταναστευτικές ροές.
Ωστόσο η δημογραφική εξέλιξη, με την ενσωμάτωση της θνησιμότητας και των μεταναστεύσεων, θα ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και τη χώρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτοί αναμένουν ένα ξαναμοίρασμα της οικονομικής και γεωπολιτικής τράπουλας, μολονότι η δύναμη ενός κράτους δεν συνοψίζεται απαραιτήτως μόνο στο μέγεθος του πληθυσμού του.
Ως εκ τούτου, η Κίνα μπορεί να χάσει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της (1,4 δισεκατομμύριο σήμερα, 730 εκατομμύρια το 2100) και να παρουσιάσει μια πτώση στον αριθμό των ανθρώπων που είναι σε ηλικία εργασίας, πράγμα που θα “παρεμποδίσει” την οικονομική της ανάπτυξη.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται να χάνουν προσεχώς τη θέση τους ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομική δύναμη, θα μπορούν ως εκ τούτου να προηγηθούν ξανά της Κίνας ως το τέλος του αιώνα, αν η μετανάστευση εξακολουθήσει να αντισταθμίζει την πτώση της γεννητικότητας, σύμφωνα με την μελέτη.
Μείωση πληθυσμού προβλέπεται παράλληλα στην Ασία και την Ευρώπη. Οι δύο αυτές ήπειροι φιλοξενούν ένα μεγάλο μέρος των 23 χωρών που αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται σε λιγότερο από τον μισό: Ιαπωνία (από 128 σε 60 εκατομμύρια), Ταϊλάνδη (από 71 σε 35 εκατομμύρια), Ισπανία (από 46 σε 23 εκατ.), Ιταλία (από 61 σε 31 εκατ.), Πορτογαλία (από 11 σε 4,5 εκατ.), Νότια Κορέα (από 53 σε 27 εκατ.). Ωστόσο ορισμένες χώρες δεν ακολουθούν αυτήν την τάση, όπως η Γαλλία (από 65 σε 67 εκατομμύρια).
“Δικαιώματα των γυναικών”
Στον αντίποδα, η υποσαχάρια Αφρική μπορεί να δει να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της (1 σε 3 δισεκατομμύρια), με πρώτη κυρίως τη Νιγηρία (206 σε 790 εκατομμύρια κατοίκους), η οποία θα γίνει το 2100 η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο μετά την Ινδία, αλλά θα προηγείται της Κίνας.
“Θα πρόκειται πράγματι για έναν νέο κόσμο, έναν κόσμο για τον οποίο οφείλουμε να προετοιμαστούμε ήδη από σήμερα”, σχολίασε ο αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Lancet Ρίτσαρντ Χόρτον.
Στον κόσμο αυτόν, στον οποίο ο πληθυσμός που θα είναι σε ηλικία εργασίας θα έχει μειωθεί, αλλά οι άνω των 80 ετών θα είναι κατά έξι φορές περισσότεροι (από 141 θα φθάσουν τα 866 εκατομμύρια), θα χρειαστεί “να επανεκτιμηθεί η σημερινή δομή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας”, επισήμανε ο Μάρεϊ.
“Η απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στην πληθυσμιακή αυτή μείωση κινδυνεύει να γίνει μια από τις μεγάλες πολιτικές ανησυχίες σε πολλές χώρες”, συμπληρώνει σε ανακοίνωσή του ο συνάδελφός του Στάιν Έμιλ Φόλσετ. “Ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να διακυβεύσει τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών ή η πρόοδος των δικαιωμάτων των γυναικών”, επιμένει.
Αντιθέτως για να αλλάξει η δημογραφική πορεία, αυτοί επικαλούνται “κοινωνικές πολιτικές” που θα βοηθήσουν τις γυναίκες να εργάζονται έχοντας τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.
Αλλά και “φιλελεύθερες πολιτικές για τη μετανάστευση”. “Κρίνουμε ότι αργότερα εντός αυτού του αιώνα, οι χώρες που χρειάζονται οικονομικούς μετανάστες θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη για να προσελκύσουν αυτούς τους μετανάστες”, οι οποίοι αναμένεται αρχικά να έλθουν από την υποσαχάρια Αφρική και τον αραβικό κόσμο, κατέληξε ο Κρίστοφ Μάρεϊ.
Πηγή: AFP
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
μειωση, ήτοι, οηε, afp, health, νέα, bill, οφείλεται, ηπα, ιαπωνια, κορεα, γαλλια, απε-μπε, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, ήτοι, χωρες, αφρικη, γυναικα, ηπα, ηπειροι, ινδια, ισπανια, ιταλια, κινα, οηε, οικονομια, πιεση, σημερινη, υγεια, afp, αυξηση, απε, ασια, γινει, δευτερο, δυναμη, δοθει, δομη, εκθεση, εξελιξη, εξι, ετων, ευρωπη, ηλικια, ιδρυμα, ισορροπια, νιγηρια, οφείλεται, παιδι, παιδια, περιβαλλον, πορτογαλια, ροες, σιατλ, ταση, health, bill, εκπομπες, χωρα, μελετη, υγειας
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυξάνει σε 152 τις πτήσεις προς Ελλάδα ο Όμιλος Lufthansa- Οι προορισμοί
- Fortune Greece Webcast: Ο κόσμος της εργασίας δεν θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα που γνωρίζαμε
- Αποτελούν οι παραχωρήσεις «ασφαλή καταφύγια»; Οι επιδόσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AVAX
- Νορβηγία: Μία νεκρή και δύο τραυματίες έπειτα από επίθεση με μαχαίρι
- Volvo Buses announces its first electric buses into Australia
- Süddeutsche Zeitung: Πού είναι η Ε.Ε. στη διένεξη Ελλάδας - Τουρκίας;
- Τράπεζες και Coca Cola στηρίζουν το Χρηματιστήριο
- Ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζει την επένδυση της ElvalHalcor στα Οινόφυτα
- Κορονοϊός – Ελλάδα: 58 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο
- US Bancorp: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο τρίμηνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Κορονοϊός – Ελλάδα: 58 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο
- Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμός στα 8,8 δισ. έως το 2100
- Η νέα Βρετανία θυμίζει όλο και περισσότερο την παλιά
- H πρόοδος στην κατασκευή εμβολίου ανεβάζει τις διεθνείς μετοχές
- Ανθρωπόμορφο ρομπότ δημόσιος υπάλληλος στη Σιβηρία
- Covid-19: Ποιες περιοχές χωρών μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα
- Μύθος ότι δεν αλλάζουμε το καλοκαίρι τα φθαρμένα ελαστικά του αυτοκινήτου
- Παράταση των περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λισαβόνας

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Μείωση του παγκόσμιου πληθυσμός στα 8,8 δισ. έως το 2100
- Covid-19: Ποιες περιοχές χωρών μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα
- Κορονοϊός – Ελλάδα: 58 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο
- Ανθρωπόμορφο ρομπότ δημόσιος υπάλληλος στη Σιβηρία
- Μύθος ότι δεν αλλάζουμε το καλοκαίρι τα φθαρμένα ελαστικά του αυτοκινήτου
- Παράταση των περιορισμών εξαιτίας του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λισαβόνας
- Η νέα Βρετανία θυμίζει όλο και περισσότερο την παλιά
- H πρόοδος στην κατασκευή εμβολίου ανεβάζει τις διεθνείς μετοχές
- Πανδημία και Δημοκρατία. Το βιβλίο του Βούλγαρου θεωρητικού Ιβάν Κράστεφ
- Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν «γονυπετείς» τη βοήθεια των επιβατών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Benetton εκτός ιταλικών αυτοκινητοδρόμων μετά την κατάρρευση γέφυρας
- ΥΠΟΙΚ: Περιμένει ακόμη μεγαλύτερες (τουριστικές) πιέσεις στα έσοδα
- Τεράστια η απώλεια εσόδων για τα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στο εξάμηνο
- SZ: Πού είναι η ΕΕ στη διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας;
- US Bancorp: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη στο τρίμηνο
- Ικανοποίηση Χ. Θεοχάρη για το άνοιγμα των πτήσεων από την Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα
- Κορονοϊός: Μια στις τρεις μικρές εταιρείες που παρέμειναν ανοιχτές τον Μάιο χρειάστηκε να κάνει απολύσεις για να επιβιώσει
- Dieselgate: Θεωρητικά αδύνατη η διεκδίκηση αποζημίωσης από τη VW στην Ελλάδα
- Μια χρονιά σημαντικής κοινωνικής προσφοράς από τη Βιομηχανία Ζυμαρικών ΗΛΙΟΣ
- Τράπεζες και Coca Cola στηρίζουν το Χρηματιστήριο