Μόνο τα «κόκκινα» δάνεια απασχολούν το τραπεζικό σύστημα

Η αντιμετώπισή τους βασική προτεραιότητα για το 2018, αναφέρει η ΕΚΤ

Η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών και η ετοιμότητά τους για την εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9 (Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9) θα είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Τραπεζικής Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Το

2018 η τραπεζική εποπτεία θα κινηθεί με άξονα τέσσερις τομείς προτεραιότητας:
1. Επιχειρηματικά μοντέλα και παράγοντες που επηρεάζουν την κερδοφορία,
2. Πιστωτικός κίνδυνος,
3. Διαχείριση κινδύνων και
4. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολλαπλές διαστάσεις κινδύνου.
Για καθέναν από αυτούς τους τομείς προτεραιότητας θα αναληφθεί σειρά εποπτικών πρωτοβουλιών. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη εφαρμογή αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.
Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου της ΕΚΤ με τις κατευθύνσεις σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), «ο εποπτικός διάλογος με τις τράπεζες θα συνεχιστεί με έντονη έμφαση στην εξέταση των στρατηγικών για τα ΜΕΔ, στον έγκαιρο σχηματισμό προβλέψεων έναντι ΜΕΔ και τις έγκαιρες διαγραφές ΜΕΔ», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ. Επιπλέον, η ομάδα δράσης για τα ΜΕΔ θα συνεχίσει να στηρίζει Μεικτές Εποπτικές Ομάδες στην ανάληψη περαιτέρω δράσεων και στον εποπτικό διάλογο όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών.
«Ο πιστωτικός κίνδυνος συνεχίζει να αποτελεί σημαντική εποπτική προτεραιότητα για το 2018. Αρκετά ιδρύματα εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλα αποθέματα ΜΕΔ, πράγμα που μπορεί τελικά να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τραπεζικές χορηγήσεις προς την οικονομία. Τα υψηλά επίπεδα των ΜΕΔ επηρεάζουν το κεφάλαιο και τη χρηματοδότηση, μειώνουν την κερδοφορία και, κατά συνέπεια, περιορίζουν την προσφορά πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διευθέτηση των ΜΕΔ είναι επομένως σημαντική τόσο για τη βιωσιμότητα των τραπεζών όσο και για τις μακροοικονομικές επιδόσεις», σημειώνει η ΕΚΤ.
«Καθώς διάφορες ρυθμιστικές αλλαγές επηρεάζουν τις τράπεζες, το 2018 η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον βαθμό ετοιμότητας των τραπεζών για τις σχετικές αλλαγές καθώς και την εφαρμογή αυτών. Μια σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή του ΔΠΧΑ 9, για την οποία τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της θεματικής εξέτασης έδειξαν ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την ετοιμότητα των τραπεζών για το ΔΠΧΑ 9 και την εφαρμογή του. Εν προκειμένω, οι ΜΕΟ θα συνεχίσουν την παρακολούθηση και την ανάληψη περαιτέρω δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τις τράπεζες», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σχετικά με τα stress test, η ΕΚΤ σημειώνει ότι «οι επόμενες εποπτικές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα σημαντικά ιδρύματα θα διενεργηθούν το 2018. Θα πραγματοποιηθούν δύο συμπληρωματικές ασκήσεις: ένα δείγμα μεγάλων σημαντικών ιδρυμάτων θα συμμετάσχουν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Η ΕΚΤ θα διενεργήσει πρόσθετη άσκηση για τα υπόλοιπα σημαντικά ιδρύματα που δεν θα συμμετέχουν στην πρώτη άσκηση».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα