Μόσιαλος: «Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει ένας σοβαρός αγοραστής υπηρεσιών δημόσιας υγείας»

Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει, μετά την πρώτη γενιά των εμβολίων, τα οποία αποκλείεται να είναι 100% αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον καθηγητή του LSE Health και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, Ηλία Μόσιαλο, στο συνέδριο του Economist 24ης Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση.
H μεταβατική φάση θα ευνοήσει τον ανασχεδιασμό του

ΕΣΥ και, όπως εξήγησε, στο επίκεντρο είναι μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση, με τη χώρα μας να εμφανίζει από τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες, οι οποίες εκφράζονται από άμεσες πληρωμές των νοικοκυριών στους προμηθευτές των υπηρεσιών υγείας, καθώς δεν έχουμε ισχυρό σύστημα ιδιωτικής ασφαλιστικής. Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα να αυξήσει σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας τις δημόσιες δαπάνες υγείας, ενώ παράλληλα θα αναδιαρθρώνει τον χώρο των ιδιωτικών δαπανών. Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στον κομβικό ρόλο της στρατηγικής από το υπουργείο Υγείας και της αγοράς, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ που θα πρέπει να γίνει ένας σοβαρός αγοραστής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να είναι προσβάσιμες.
Ειδική αναφορά έκανε -μεταξύ άλλων- στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην ανάγκη ανάπτυξης κοινοπραξιών οικογενειακών γιατρών και ειδικών γιατρών και στην διασύνδεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου με τις φαρμακευτικές και ιατρικές Σχολές και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής πολιτικής της υγείας και διευθυντής, LSE Health, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό.
Ο ρόλος της φαρμακοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 βρέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του γενικού διευθυντή, Medicines for Europe, Andrian van der Hoeven, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά σε πρακτικές αναπροσαρμογής του clawback σε χώρες όπως η Ρουμανία και το Βέλγιο αλλά και υιοθέτησης προσαρμοσμένης τιμής αναφοράς όπως σε Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεισφορά της βιομηχανίας εν μέσω πανδημίας, με πάνω από 1000 κλινικές δοκιμές για πάνω από 500 φάρμακα έναντι του Covid-19 παγκοσμίως.
Επαίνεσε τους εκπροσώπους της ελληνικής βιομηχανίας, σημειώνοντας ότι η τοπική αγορά είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά τόνισε το υψηλό clawback σε συνδυασμό με την περιορισμένη χρήση γενοσήμων που συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες για τους ασφαλισμένους. Όπως εξήγησε, μια βιομηχανία για να είναι βιώσιμη όντας ευθυγραμμισμένη με τα πρότυπα αλλά και έχοντας να αντιμετωπίσει βαριά φορολογία, πρέπει να προσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική με προώθηση βιοϊσοδύναμων και γενοσήμων.
Ο κ. Andrian van der Hoeven αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ανταγωνισμό από Κίνα και Ινδία, στις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ – με ενδεικτική τη συνεισφορά χωρών όπως η Ελλάδα, που αύξησαν την παραγωγή για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες – αλλά και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της αγοράς όχι μόνο με πολιτικές που βασίζονται στην καλύτερη τιμή αλλά και με την υιοθέτηση θεραπευτικών κριτηρίων.
Ο Adrian van den Hoven είναι γενικός διευθυντής, Medicines for Europe.
Matteo Renzi: «Προσυπογράφω την περιβόητη δήλωση Μακρόν»
«Είναι ώρα να αλλάξουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Renzi, ο οποίος δήλωσε ότι προσυπογράφει την περιβόητη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με την οποία το ΝΑΤΟ είναι επί της ουσίας νεκρό. Ο κ. Renzi κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδεικνύει αδικαιολόγητη ανοχή απέναντι στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και μεταξύ άλλων σημείωσε ότι θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε έναν οργανισμό ο οποίος θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά απειλές όπως οι κυβερνοεπιθέσεις. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήρε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, η οποία «αυτήν τη φορά έσωσε την Ευρώπη», μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης ως απάντησης στην πανδημία.
Ο Matteo Renzi, είναι τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Αλέξανδρος Εξάρχου: «Ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίου πολιτικού παραλογισμού»
Η ιστορία του κατασκευαστικού κλάδου τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίου πολιτικού παραλογισμού, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ Αλέξανδρος Εξάρχου στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist. Εξήγησε ότι περάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο, από το θηριώδες πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2000 στον εκμηδενισμό του προγράμματος και στη σκληρή λιτότητα για να βγει η χώρα από την κρίση. Σημείωσε ενδεικτικά έργα που μεταμόρφωσαν την Ελλάδα όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το Μετρό της Αθήνας, η Αττική Οδός κ.ά.
Επίσης, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών του 2019 για τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών, 1,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,6 συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ και μόλις 204 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις των τελευταίων ετών, για να καταλήξει ότι δεν χρειαζόμαστε θηριώδεις προϋπολογισμούς, αλλά ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο ύψος που ρεαλιστικά αντέχουν τα οικονομικά της χώρας, καθώς υπάρχουν λύσεις για χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς.
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, είναι διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ.
Το Συνέδριο Economist – 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση «Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times», πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2020, στο Ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.

Keywords
Τυχαία Θέματα