«Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»: Η νέα σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ

Η Μύρτιδα, το αναπλασμένο πρόσωπο του 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε τον 5ο αι. π.Χ. στην Αθήνα από τον μεγάλο λοιμό της πόλης, έχει ταξιδέψει πολύ. Από την πρώτη της εμφάνιση στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2010 ως σήμερα, έχει εμφανιστεί σε ένδεκα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει μπει στη σχολική ύλη βιβλίων ιστορίας στην Αυστραλία και στη Νέα

Ζηλανδία, έχει γίνει «Φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους ηγέτες των κρατών το 2010 κατά της παιδικής θνησιμότητας και του πολέμου.
Τώρα η Μύρτιδα θα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, καθώς το πρόσωπό της στολίζει τη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Στην εκδήλωση απηύθυναν προσφώνηση ο αναπληρωτής πρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ναπολέοντας Ν. Μαραβέγιας και χαιρετισμούς η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC), Δημήτριος Φατούρος, η βουλευτής Α’ Αθηνών, τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Jorn Eugene Gjelstad, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, Μανώλης I. Παπαγρηγοράκης, εμπνευστής και συντονιστής της επιστημονικής διαδικασίας ανάπλασης του αρχαίου προσώπου, κατά την ομιλία του έδωσε μια είδηση: Τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός «Μουσείου Μύρτιδας» με Πινακοθήκη και Βιβλιοθήκη, που θα στεγάζει τη διαδρομή της και τις ερευνητικές ανθρωπολογικές αναζητήσεις από τον κώδικα DNA των αρχαίων Ελλήνων.
«Και ερχόμαστε σήμερα ο πρώτος ελληνικός δημόσιος φορέας, τα ΕΛΤΑ, να ενστερνιστούν, να υιοθετήσουν και να προβάλουν σε ολόκληρο τον κόσμο το έργο Ελλήνων επιστημόνων, δημιουργώντας την πρώτη αναμνηστική σειρά των γραμματοσήμων της Μύρτιδας για το 2018» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Παπαγρηγοράκης, κάνοντας μια αναδρομή των ερευνών, της ανάπλασης και των επιτυχιών της Μύρτιδας, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για την αξία του φιλοτελισμού, αλλά και να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της έκδοσης, φυσικά και το ΕΚΠΑ για τη φιλοξενία της εκδήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα