Ν. Παππάς: «Πριν από τρία χρόνια, τέτοιες ημέρες, ο ελληνικός λαός βρισκόταν ενώπιον διλημμάτων και ενώπιον ιστορικών επιλογών»

Το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ολοκλήρωσης του προγράμματος «με μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα», με αποκατάσταση της δυνατότητάς της να καλύπτει τις δανειοδοτικές ανάγκες της στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, εξέπεμψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, συζήτησης κατά την οποία προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοφώνων, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η χώρα επιστρέφει σε κανονικότητα και στο πεδίο της Ενημέρωσης. Οπως

είπε, η κυβέρνηση παρέλαβε μια «καρικατούρα» δημόσιας τηλεόρασης και μη αδειοδοτημένους σταθμούς, «ένα Δημόσιο δηλαδή, που αποχωρούσε από την υποχρέωση ρύθμισης και παρέμβασης σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο τομέα». Σε αντιπαραβολή περιέγραψε πως αυτή την στιγμή υπάρχει η ΕΡΤ, «η οποία στάθηκε στα πόδια της, κάνει βήματα πολύ πριν τα ιδιωτικά κανάλια για τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, όπως το ψηφιακό ραδιόφωνο και την υβριδική τηλεόραση και αδειοδοτημένους πλέον ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς».
Ο κ. Παππάς κάλεσε τη ΝΔ να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, «που τόσο ταλαιπώρησε την πολιτική ζωή τα τελευταία τρία χρόνια», καθώς διότι -όπως ανέφερε- πριν, είχαν μπει όλα στον αυτόματο πιλότο της εκχώρησης του δημόσιου χώρου. «Το επιχείρημα για τους άπειρους τηλεοπτικούς σταθμούς, συνεχίζεται ακόμη να το υποστηρίζετε;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως το ΕΣΡ και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αποφάσισαν πως θα ήταν επτά οι άδειες και προσήλθαν μόνον έξι υποψήφιοι, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν όρια ως προς την οικονομική βιωσιμότητα. «Εκτός αν θέλουμε να κατεβάσουμε τόσο πολύ τον πήχη, ώστε να μην υπάρχει όριο για τους εργαζόμενους, το πρόγραμμα και την ποιότητα του εκπεμπόμενου σήματος» συνέχισε ο υπουργός και ζήτησε από τη αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της και «καθώς για πρώτη φορά το Δημόσιο θα εισπράττει από τηλεοπτικές άδειες, να εκφράσει θέσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».
Στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Παππάς προχώρησε σε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας πως πριν από τρία χρόνια, τέτοιες ημέρες, ο ελληνικός λαός βρισκόταν ενώπιον διλημμάτων και ενώπιον ιστορικών επιλογών. Εκανε τότε -όπως είπε- την επιλογή «να αντιταχθεί σε μία συμφωνία, η οποία καθ’ ομολογίαν των αρχιτεκτόνων της δεν έβγαινε, να αντιταχθεί στην επιλογή χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο και πλήρους αποδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, να αντιταχθεί στην πολιτική οριστικής διάλυσης του κοινωνικού κράτους και στην ιστορικά κληρονομημένη και παγιωμένη κατάσταση της διαπλοκής με την οικονομική εξουσία με θύμα τους δημόσιους πόρους και τον δημόσιο χώρο».
«Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες ψήφισαν για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η οποία έπεσε κάτω του 20% και θα πέσει ακόμη παρακάτω τους επόμενους μήνες, για να οικοδομηθούν θεσμοί του κοινωνικού κράτους, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για να στηριχθεί το παιδί. Ο λαός ψήφισε για διαπραγμάτευση, ώστε να καταστεί το επιτέλους το χρέος βιώσιμο» πρόσθεσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην επιχειρηματολογία ότι η χώρας ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές επί διακυβέρνησης Σαμαρά. «Σε αυτή», είπε, «συμπυκνώνονται ένα ψέμα, μία κραυγαλέα αδιαφορία και μια σημαντική κρυμμένη αλήθεια» και εξήγησε: «Το ψέμα ήταν οφθαλμοφανές, δεν υπήρχε περίπτωση να βγούμε στις αγορές με τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκονται στο 8% και τη χώρα να έχει θεμελιώδες πρόβλημα ρευστότητας και κίνδυνο χρεοκοπίας, όπως ακριβώς την κληρονομήσαμε. Η ΝΔ ήταν έτοιμη να ονομάσει success story μία έξοδο, ενώ η ανεργία ήταν στο 27% και η πλειοψηφία των Ελλήνων στο φάσμα της φτώχειας και επιδίωκε μια έξοδο χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους που σημαίνει ότι ήταν ενσωματωμένη στα προτάγματα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που έλεγε ότι η κάθε χώρα πρέπει να τακτοποιήσει την αυλή της και μόνη της να αναμετρηθεί με τις αγορές».
«Εκεί βρίσκεται η θεμελιακή διαφορά: πετύχαμε λύση στο πρόβλημα του χρέους, τη θεμελίωση της αλληλεγγύης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρώπη να καταστεί χώρος όπου οι προοδευτικές κυβερνήσεις να ασκήσουν πολιτικές για την προστασία της κοινωνίας. Αυτό είναι έξω από την λογική της συντηρητικής παράταξης και εμείς προχωράμε σε πολιτικές που δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί η ΝΔ, ειδικά τώρα που στο τιμόνι της βρίσκεται ο πιο αποτυχημένος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είχε ποτέ η χώρα, ο υπουργός των απολύσεων και των εν μία νυκτί διορισμών για της υπουργικής υπογραφής διευθυντών στο Δημόσιο» προσέθεσε ο κ. Παππάς.
Αναφερόμενος ειδικώς στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, είπε πως είναι «σκόπιμη» και πως «δεν ευσταθεί», καθώς -όπως εξήγησε- το δημογραφικό πρόβλημα αφορά όσους δεν έχουν παιδικά και εκείνους που έχουν ένα ή δύο παιδιά. «Εκεί βρίσκεται η μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης της Πολιτείας και στον μικρότερο αριθμό των πολύτεκνων. Σκοπίμως η αντιπολίτευση μπερδεύει την πολυτεκνία με τη λύση του δημογραφικού προβλήματος. Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ χαμηλό δείκτη γονιμότητας, 1,3 παιδιά ανά γυναίκα σε γόνιμη ηλικία. Είναι από τους χαμηλότερους δείκτες και καλώς δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση των επιδομάτων σε εκείνους που έχουν ένα ή δύο παιδιά» κατέληξε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα