Να αντιμετωπιστεί η ρύπανση ως απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα
17:15 5/3/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται εδώ και καιρό ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, όμως τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση
«Για να γίνει κατανοητός ο αριθμός των 7 εκατομμυρίων: είναι περισσότεροι θάνατοι ετησίως από όσοι προκαλούνται συνολικά από πολέμους, φόνους, τη φυματίωση, το AIDS, τον HIV και την ελονοσία», εξήγησε ο Μπόιντ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση υγείας η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, τα δικαιώματα των παιδιών και το δικαίωμα να ζει κανείς σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», πρόσθεσε.
Σε έκθεση που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, ο Μπόιντ παρουσίασε μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις περιθωριοποιημένες κοινότητες να είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται πιο πολύ, πολλές χώρες παραβλέπουν το πρόβλημα, τονίζει ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η εμφανής ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καθαρίσει, αφήνοντας πίσω τη μόλυνση που είναι πιο δύσκολο να δει κανείς και πιο εύκολο να την αγνοήσει.
«Εχουμε αντιμετωπίσει κάποιους τύπους μόλυνσης σε μερικά μέρη, οπότε πολλή από την ατμοσφαιρική ρύπανση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορεί κανείς να την μυρίσει ή να την δει. Είναι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που εισπνέουν οι άνθρωποι», εξήγησε ο Μπόιντ.
Τα τελευταία 15 χρόνια γιατροί και επιστήμονες έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους στην ανακάλυψη των βλαβερών επιπτώσεων που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία, καθώς συνδέεται με πολλές ασθένειες από καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο στον πνεύμονα ως νευρολογικές διαταραχές περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.
Επειδή κάθε χώρα έχει διαφορετική πηγή μόλυνσης, οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να διαφέρουν από μέρος σε μέρος, όμως «γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι λύσεις», υπογράμμισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.
Ενα βασικό ζήτημα είναι να σταματήσει η χρήση άνθρακα για τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, κάτι που οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μπορέσουν να κάνουν ως το 2030, ήδη πολλές χώρες από τη Βρετανία ως τον Καναδά έχουν συμφωνήσει να κάνουν αυτή την αλλαγή.
Στην έκθεσή του ο Μπόιντ παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι χώρες για να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε αποδεκτά επίπεδα». Σε αυτά περιλαμβάνεται ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής ποιότητας, ο εντοπισμός των βασικών αιτιών της ρύπανσης του αέρα και η εφαρμογή νομοθεσίας και κανόνων για τον περιορισμό της.
Αν οι κυβερνήσεις δράσουν για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όχι μόνο θα σώσουν αμέσως ανθρώπινες ζωές, αλλά θα περιορίσουν σημαντικά και την κλιματική αλλαγή, κατέληξε ο Μπόιντ, καθώς τα δύο ζητήματα συνδέονται.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
ανθρωπινα δικαιωματα, ρυπανση, δικαιωματα, ατμοσφαιρική ρύπανση, οηε, aids, hiv, thomson, reuters, υγιές, απε-μπε, εκθεση γενευης, καθαρα δευτερα, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, χωρες, οηε, υγεια, φυματιωση, aids, hiv, reuters, αλτσχαιμερ, απε, ασθενειες, ατμοσφαιρική ρύπανση, γινει, γιατροι, δευτερα, ευκολο, εκθεση, εν μερει, ζωη, υγειονομικο, λειτουργια, περιβαλλον, πηγη, πιο πολυ, προβληματα, σειρα, βηματα, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, thomson, υγειας, υγιές
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Volvo δοκιμάζει αυτόνομο ηλεκτρικό λεωφορείο στη Σιγκαπούρη
- DDB, Tribal Worldwide Athens και Rapp ενώνονται σε ένα brand
- Τέσσερις Έλληνες στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes
- Τελευταίο αντίο της Chanel στον Καρλ Λάγκερφελντ με πολλή συγκίνηση
- Η «ηλεκτρική επίθεση» της Audi συνεχίζεται
- Πρόκριμα για Κασίμη οι πόροι ΚΑΠ να πάνε σε επιχειρηματικά σχήματα
- Ισχυρή ζήτηση από «ποιοτικά χαρτοφυλάκια» στο 10ετές
- Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει την κατάτμηση 5 Δήμων
- Διευθύντρια My Market σε εργαζόμενους: «300 ευρώ... κι αυτά αν χαμογελάτε» (Έγγραφο)
- To Mάρτιο του 2021 κοινή ώρα στην Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Να αντιμετωπιστεί η ρύπανση ως απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα
- Κλιματική αλλαγή – Μεταρρυθμίσεις – Ασφάλεια: Οι τρεις λέξεις κλειδιά για την ενεργειακή πολιτική
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κορυφαίος Ευρωπαίος μπασκετμπολίστας 2018
- Μια «Ησυχη Ζωή» μέσα από την ανήσυχη ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή
- ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
- Το ρεκόρ Γκίνες για τον μεγαλύτερο καρναβαλικό χορό θα διεκδικήσει η Πάτρα
- ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα
- Κυριαρχία του ψηφιακού χρήματος
- Η προεκλογική περίοδος βελτιώνει το οικονομικό κλίμα
- Ενας νέος πίνακας της Τζεντιλέσκι ήταν …κρυμμένος κάτω από προσωπογραφία της Αγ. Αικατερίνης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τσακαλώτος για 10ετές ομόλογο: Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές
- Η νέα Bugatti είναι το πιο ακριβό καινούριο αυτοκίνητο όλων των εποχών
- Ποινικές διώξεις σε βάρος 20 ατομών για την τραγωδία στο Μάτι -Μεταξύ αυτών Δούρου-Ψινάκης
- Προαιρετικό το make up για το πλήρωμα καμπίνας της Virgin Atlantic
- Ανανέωσε στον Άρη ο Δεληζήσης
- Eκτακτες κρίσεις σμηνάρχων
- ΕΣΑ: Ενδιάμεσες εκπτώσεις και «ξεχείλωμα της Black Friday» έριξαν τον τζίρο
- Ευκλ. Τσακαλώτος: Βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα το 10ετές
- Μερίσματα: Στο 10% από 15% μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής
- Κ. Τζαβάρας προς κυβέρνηση: Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται από την κοινωνικά ανάλγητη στάση των τραπεζών