«Νίκη» της Ελλάδας για την ονομασία ελληνικό γιαούρτι

Σπουδαία «νίκη» της Ελλάδας για την προστασία του ελληνικού γιαουρτιού αποτελεί το σχέδιο αλλαγής της εθνικής της νομοθεσίας που υπέβαλλε η Τσεχία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προς τη χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι».
Πιο συγκεκριμένα, η Τσεχία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποίηση της εθνικής της νομοθεσίας, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής προϊόντος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Τσεχίας με την ονομασία «ελληνικό γιαούρτι».
Αυτό επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων,

Βιτένις Αντρουκάιτις, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, στο υπουργείο, την περασμένη Τρίτη.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Αντρουκάιτις υπήρξε θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αυτή τη διαμάχη, και όπως είχε αναφέρει σε επιστολή του προς τον τότε, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου «η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» είναι αποδεκτή από την Επιτροπή μόνο ως ένδειξη προέλευσης» και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας «θα αποτελούσε εξαπάτηση των καταναλωτών και θα δημιουργούσε άδικο ανταγωνισμό στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Τσεχίας να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία εκφράζουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ όπως είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Αραχωβίτης «η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές προς όλους ότι τα ονόματα και η χρήση των συμβόλων σε προϊόντα που βασίζουν τη φήμη τους στην Ελλάδα, θα προστατευθούν» και συμπλήρωσε «αυτό το έχει κατανοήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχής γενομένης από το γιαούρτι», ενώ θα γίνουν και τα πάντα για να «προστατευθεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων και των Ελλήνων παραγωγών».
Τα επόμενα βήματα όπως σημείωσε είναι η κατοχύρωση της ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη)». Ο φάκελος που θα κατατεθεί για κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ανατεθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επίσης, υπογράμμισε ότι όποιες διεθνείς συμβάσεις υπογραφούν από εδώ και στο εξής, όπως αυτές που υπεγράφησαν με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ, θα γίνει σαφές «ότι εμείς θέλουμε πλήρη προστασία των εμπορικών μας σημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων για να προστατεύσουμε και τους Ελληνες παραγωγούς».
Β. Αποστόλου: «Το ελληνικό γιαούρτι κέρδισε μια μεγάλη μάχη»
Με αφορμή την γνωστοποίηση από τον Επίτροπο Υγείας κ. Ανδρουκάϊτις για την απόσυρση από την Τσεχία της χρήσης του όρου ελληνικό γιαούρτι στα προϊόντα γιαούρτης που παράγονται στην επικράτειά της, ο τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, κάνει λόγο, σε δήλωσή του, για «μια πολύ θετική εξέλιξη, που αφορά ένα ελληνικό προϊόν, με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγής στις διεθνείς αγορές.
Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε έτσι απλά», θυμίζει ο κ. Αποστόλου και εξηγεί: «Το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2016 που η Τσεχία επιχείρησε να σφετεριστεί τη φήμη του ελληνικού γιαουρτιού με στόχο να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Εκτοτε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις στη συγκεκριμένη χώρα που έφτασαν μέχρι την προετοιμασία φακέλου για προσφυγή στα Δικαστήρια, αλλά και αλλεπάλληλες συζητήσεις και καταγγελίες στα Συμβούλια Υπουργών, που συμμετείχαν τόσο ο Επίτροπος Υγείας ο κ. Ανδρουκάϊτις, όσο και ο Επίτροπος Γεωργίας, ο κ. Χόγκαν.
Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Επιτρόπους για τη θετική τους προσέγγιση, αλλά και πολλούς άλλους υπουργούς Γεωργίας, όπως οι Υπουργοί Γαλλίας και Ιταλίας που στάθηκαν στο πλευρό μας σε αυτή τη δυσκολία. Πρέπει όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία που ξεκινήσαμε, της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Για την υπεράσπιση βέβαια της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες με απτά αποτελέσματα, όπως αυτά του γιαουρτιού αλλά και της φέτας», καταλήγει ο Β. Αποστόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα