«Νικητές» οι σκύλοι στη μονομαχία …επιλεξιμότητας γατών και σκύλων ως ζώων συντροφιάς

H 4η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και, όπως δηλώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ), Αθηνά Τραχήλη, είναι και μια μέρα που αποτελεί «μια αφορμή για σκέψη, μια αφετηρία για αφύπνιση, μια ευκαιρία αποκατάστασης των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση, τα ζώα, τους συνανθρώπους του, τον ίδιο του τον εαυτό».
Η κ. Τραχήλη μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά και το ευρωπαϊκό συνέδριο με την ονομασία Eastern European

Regional Veterinary Conference 2019 (EERVC), που πραγματοποιείται στις 3-5 Οκτωβρίου και έχει ήδη προσελκύσει στη Θεσσαλονίκη «1.495 κτηνιάτρους μέχρι στιγμής, με ακόμη περισσότερους να αναμένονται μέσα στην ημέρα, από 42 χώρες της Ευρώπης».
«Την Ημέρα των Ζώων ας αναρωτηθούμε τι είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε, κοιτάζοντας κατάματα ένα ζώο. Η απάντηση μπορεί να μας εκπλήξει και να σταθεί η αφορμή για ένα καλύτερο αύριο τόσο της δικής μας ζωής όσο και του ζώου που έγινε ο καθρέφτης μας» ήταν ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκε η κα Τραχήλη, σε σχέση με τη σχέση ανθρώπων και ζώων συντροφιάς, με την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου να εξηγεί πως η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί «το πρώτο πανευρωπαϊκό συνέδριο του είδους, που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα» και είναι «μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις που έχουν γίνει ποτέ, γίνεται στην Ελλάδα και αφορά τα ζώα συντροφιάς».
Η κα Τραχήλη έσπευσε μάλιστα να σημειώσει πως σήμερα ένα ζήτημα που προκύπτει είναι πως δεν υπάρχει ενιαία καταμέτρηση των ζώων συντροφιάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «δεν γνωρίζει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση τι αριθμός ζώων (σ.σ. συντροφιάς) υπάρχει, αυτό που προτάθηκε στο Συνέδριο από τον σύλλογό μας αλλά και συλλόγους από άλλες χώρες είναι να γίνει μια ενοποίηση σε όλες τις βάσεις δεδομένων έτσι ώστε να γνωρίζουμε και τον αριθμό των ζώων που ταξιδεύουν, κάτι σημαντικό και για τις ασθένειες και τη μεταφορά των ασθενειών, αλλά και για τη μεταφορά των ίδιων των ζώων» ανέφερε η κα Τραχήλη όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των ζώων συντροφιάς που υπάρχουν σε σύνολο στην ΕΕ.
Ερωτηθείσα και για τον …νικητή ανάμεσα σε σκύλους και γάτες, σε μια αριθμητική «μονομαχία» επιλεξιμότητας ζώου συντροφιάς από τους φιλόζωους, η κα Τραχήλη απάντησε πως αριθμητικά υπερέχει -με βάση την εικόνα που έχει από τους συναδέλφους της στην Ελλάδα- ο σκύλος «και μάλιστα με μεγάλη διαφορά». Από την άλλη, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου τόνισε πως αυξάνεται και ο αριθμός των οικόσιτων γατιών, ενώ υπάρχει και τεχνική λεπτομέρεια, που δεν καθιστά εφικτή τη σύγκριση σε απόλυτους αριθμούς: «η αλήθεια από την άλλη είναι πως οι γάτες μέχρι σήμερα δεν καταγράφονται και ενώ ήταν μέχρι τα τέλη του 2019 υποχρεωτικό αυτό να γίνει, η συγκεκριμένη καταγραφή δεν υπάρχει, οπότε και δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των γατών στη χώρα μας. Πιστεύω πως σε έναν χρόνο θα μπορώ να έχει έναν αριθμό και να αναφερθώ σε αυτόν».
Σημαντικές ιατρικές εξελίξεις στην τελευταία δεκαετία: «είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές ασθένειες»
«Ξέρετε οι κτηνίατροι είναι μαζί με τους παιδιάτρους εκείνοι που πρέπει να θεραπεύσουν όταν δεν είναι εφικτό να υπάρξει επικοινωνία, είναι σημαντικό λοιπόν που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άλματα στον τομέα» σχολίασε την ίδια ώρα η κα Τραχήλη, περιγράφοντας το πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια στον χώρο της κτηνιατρικής. «Εκτός από τα βασικά θέματα που αφορούν την υγεία των ζώων, υπάρχουν στο Eastern European Regional Veterinary Conference 2019 συζητήσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή -κατάσταση που κουβεντιάζεται ευρέως- αλλά και τις καινούργιες αναδυόμενες ασθένειες που εμφανίζονται τόσο από τις μετακινήσεις των πληθυσμών, όσο και από τις μετακινήσεις των ζώων, ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό», απάντησε η κα Τραχήλη, ερωτηθείσα για τις κύριες θεματικές του σε εξέλιξη συνεδρίου, όπου παρουσιάζονται όλες οι νέες τάσεις από εξειδικευμένους ειδικούς της Κτηνιατρικής.
«Πριν από κάποια χρόνια δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα ζωάκι έχει κάποια νεοπλασία, έναν καρκίνο και θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές ασθένειες και το ζώο να έχει μια καλή ζωή μετά π.χ. από ένα χειρουργείο ή μια χημειοθεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η καΤραχήλη, που σημειώνει πως υπάρχουν εξελίξεις και στον τομέα των νευρολογικών περιστατικών που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς που πλέον αντιμετωπίζονται. «Τα ζώα, ξέρετε, έχουν νευρολογικές διαταραχές όπως και οι άνθρωποι, π.χ. εγκεφαλίτιδες τις οποίες επίσης δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με τις σύγχρονες όμως μεθόδους κάνουμε πλέον διάγνωση, θεραπεύουμε και μπορούμε να πετύχουμε να έχει μια καλή ζωή» εξήγησε η Ελληνίδα κτηνίατρος.
«Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των κατόχων ζώων συντροφιάς στην Ευρώπη για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες σε μεγάλο βαθμό θέλουν το ζώο τους, όταν έχει μια ασθένεια που παλαιότερα χαρακτηρίζαμε ανίατη, να την παλέψουμε», θα προσθέσει η κα Τραχήλη, που σημειώνει πως είναι αυτός ο λόγος που η έρευνα εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη επιστημονική «που δημιουργείται λόγω της πίεσης αυτής». Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου σημείωσε δε πως σήμερα είναι εφικτή η χρήση αξονικών τομογράφων, και πολλών νέων διαγνωστικών μέσων που δεν υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια.
Η νέα ειδικότητα του συμπεριφοριστή για τα ζώα συντροφιάς και τα λάθη των πολιτών-ιδιοκτητών
«Υπάρχει όριο στο ζώο που μπορεί να μπει στο σπίτι, ένα μεγάλο ζώο για παράδειγμα καταπιέζεται σε έναν μικρό χώρο, δεν μπορεί να λειτουργήσει, αυτή η αίσθηση του μέτρου είναι πάρα πολύ σημαντική» τονίζει, ερωτηθείσα για τα λάθη που γίνονται από έναν άνθρωπο που αποφασίζει να γίνει ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ζώου η κα Τραχήλη, που παρουσιάζει και τη νέα ειδικότητα που έχει γεννηθεί και εξαιτίας του όγκου των ζώων που συγκατοικούν πλέον με τον ιδιοκτήτη τους σε συνθήκες ποικίλες, ίσως και όχι τόσο κατάλληλες. «Υπάρχουν πλέον οι λεγόμενοι συμπεριφοριστές, συνάδελφοι που ασχολούνται με τα προβλήματα συμπεριφοράς που προκύπτουν ίσως και από τις κακές αυτές συνθήκες. Ανάμεσα στους 1.500 κτηνιάτρους που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για το ευρωπαϊκό αυτό συνέδριο, υπάρχουν τρεις τέτοιοι ειδικοί συμπεριφοριστές Ζώων Συντροφιάς με ειδικές σπουδές στην Αγγλία και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα λένε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Τραχήλη, που τονίζει πως επιστημονικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα, καθώς η μη σωστή συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς δημιουργεί και ασθένειες: «όταν το ζώο δεν αισθάνεται καλά μέσα στο περιβάλλον δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα, προβλήματα δερματολογικά, συμπεριφοράς, ακόμη και προβλήματα στη διαταραχή συμπεριφοράς, από τη συμπεριφορά αναδύονται προβλήματα και γίνονται γνωστά», ζητήματα που τονίζει πως δεν ήταν γνωστά και άρχισαν να μελετώνται μόλις την τελευταία δεκαετία.
Σωτήρης Κυριακίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα