«Νονά» η Ελλάδα σε άστρο και εξωπλανήτη
17:29 7/6/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Αν βαρεθήκατε να προτείνετε ονόματα για μωρά, έχετε τώρα την ευκαιρία για κάτι πιο «εξωτικό»: να επιλέξετε το όνομα ενός εξωπλανήτη και ενός άστρου που η χώρα σας έχει «υιοθετήσει». Η Διεθνής Αστρονομική Eνωση (IAU) ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία, η οποία δίνει το δικαίωμα σε πολλές χώρες να δώσουν όνομα σε ένα επιλεγμένο εξωπλανήτη και στο μητρικό άστρο του. Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που συμμετέχει στην «υιοθεσία» και στα «βαφτίσια».
Με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της το 1919
Οι αστρονόμοι -24 χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη- έχουν πλέον ανακαλύψει περίπου 4.000 εξωπλανήτες και πλανητικά συστήματα γύρω από κοντινά και πιο μακρινά άστρα. Μερικοί πλανήτες είναι μικροί και βραχώδεις σαν τη Γη, ενώ άλλοι είναι αέριοι γίγαντες σαν το Δία. Οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον ότι τα περισσότερα άστρα στο σύμπαν έχουν πλανήτες γύρω τους. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας…αστρονομικός αριθμός πλανητών, κάτι που καθιστά πιθανή την ύπαρξη εξωγήινης ζωής (ίσως και νοήμονος).
Η Διεθνής Αστρονομική Eνωση είναι ο αρμόδιος διεθνής φορέας για την επίσημη ονοματοδοσία των ουρανίων σωμάτων. Η πρώτη καμπάνια NameExoWorlds, που είχε πραγματοποιηθεί το 2015, είχε «βαφτίσει» 31 εξωπλανήτες σε 19 πλανητικά συστήματα. Τώρα, για δεύτερη φορά, η Eνωση προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα την ευκαιρία να ονομάσει το «δικό της» πλανητικό σύστημα, που θα αποτελείται από ένα άστρο και ένα συνοδό εξωπλανήτη. Η αρμόδια επιτροπή της IAU μοίρασε ένα σύστημα άστρου-εξωπλανήτη σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, φροντίζοντας το άστρο κάθε χώρας να είναι ορατό από τη συγκεκριμένη χώρα και επαρκώς φωτεινό για να μπορεί να παρατηρηθεί με μικρά τηλεσκόπια. Eχουν επιλεχθεί για ονοματοδοσία επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες, οι περισσότεροι των οποίων ανακαλύφθηκαν από επίγεια τηλεσκόπια έως το 2012, ώστε να έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια για τη μελέτη τους. Είναι πιθανό ότι πολλά από αυτά τα πλανητικά συστήματα έχουν και άλλους εξωπλανήτες, που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον.
Σε κάθε χώρα έχει δημιουργηθεί μια εθνική επιτροπή για να αναλάβει τη διαδικασία της ονοματοδοσίας σε εθνικό επίπεδο, φροντίζοντας για τη συμμετοχή του κοινού. Η ψηφοφορία θα λάβει χώρα μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου και η επισημοποίηση κάθε ονόματος που θα επιλεγεί από κάθε χώρα, καθώς και ο τελικός κατάλογος με τα νέα ονόματα των εξωπλανητών και των άστρων τους, θα γνωστοποιηθεί από την IAU φέτος το Δεκέμβριο. Τα επιλεχθέντα ονόματα θα χρησιμοποιούνται πλέον παράλληλα με τα υφιστάμενα επιστημονικά.
Στην Ελλάδα έχουν «κληρωθεί» το άστρο ΗΑΤ-Ρ-42, ένας κίτρινος νάνος αστέρας της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G (όπως και ο Hλιος), ο οποίος είναι ορατός από το ημισφαίριο μας στον αστερισμό της Yδρας, σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη (ένα έτος φωτός ισούται με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου), καθώς και ο εξωπλανήτης του ΗΑΤ-Ρ-42b, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2012. Πρόκειται για ένα αέριο γίγαντα πλανήτη με μάζα παρόμοια του Δία, ο οποίος χρειάζεται 4,64 μέρες (η διάρκεια του έτους του) για να κάνει μια κυκλική πλήρη περιφορά γύρω από το μητρικό άστρο του, από το οποίο απέχει 0,057 αστρονομικές μονάδες.
Πρόεδρος της δεκαμελούς εθνικής επιτροπής της πρωτοβουλίας Name ExoWorlds στην Ελλάδα είναι ο ομότιμος καθηγητής αστροφυσικής Κανάρης Τσίγκανος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (2011-16) και είναι σήμερα υπεύθυνος επικοινωνίας της IAU στην Ελλάδα για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.
Oπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η ευκαιρία να “υιοθετήσουμε” και να ‘βαφτίσουμε’ στην Ελλάδα ένα νέο πλανητικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή ο Ελληνικός πολιτισμός, η Ελληνική γλώσσα και η Ελληνική μυθολογία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από την Διεθνή Επιστημονική Eνωση για την ονοματοδοσία των ουρανίων σωμάτων, όπως όλων των πλανητών και των μεγαλύτερων αστεροειδών του πλανητικού μας συστήματος».
Ο κ.Τσίγκανος τόνισε ότι «υπολογίζοντας, με τις πλέον συντηρητικές προβλέψεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι στον Γαλαξία μας πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον περί τα 50 δισεκατομμύρια πλανήτες. Eστω ότι στο ένα χιλιοστό εξ αυτών, δηλαδή σε 50 εκατομμύρια κόσμους, μπορεί να υπάρχουν συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης. Επομένως, ακόμη και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, στο Σύμπαν των περίπου 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών θα πρέπει να υπάρχουν πολλά δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων παρόμοιοι της Γης πλανήτες. Κάποιοι θα φιλοξενούν περισσότερο αναπτυγμένους πολιτισμούς από εμάς και κάποιοι λιγότερο. Τυχόν επικοινωνία με ένα τέτοιο ανεπτυγμένο πολιτισμό θα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη που θα έχει γίνει ποτέ εδώ στη Γη – ίσως με απρόβλεπτες συνέπειες..!»
Η Ελληνική Επιτροπή προτρέπει να γίνουν προτάσεις με ονόματα από την πλούσια ελληνική ιστορία, τον ελληνικό πολιτισμό και την μυθολογία μας. Από τα ονόματα που θα προταθούν, θα επιλεγεί με ψηφοφορία το τελικό, το οποίο και θα σταλεί στην IAU για να αποτελέσει την επίσημη ονομασία του νέου αυτού πλανητικού συστήματος από την Ελλάδα.
Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα θα είναι ανοικτός από σήμερα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους μέσω της ιστοσελίδας:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHfnzzrJ2TBMH6iq6gsO1-pwsv5_JAkUcWsK-hihuqqjCiFw/viewform
Keywords
ελλαδα, βαφτίσια, σημαίνει, συμμετοχή, ψηφοφορία, ιουνίου, νέα, αθηνα, απε-μπε, https, docs, google, www.google.gr, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, πλανητες, χωρες, εθνικη, μωρα, ονοματα, οριζοντες, τα νεα, αστρα, απε, απε-μπε, αφορμη, γεγονος, γινει, γιγαντες, γλωσσα, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εκστρατεια, επικοινωνια, ετων, ετος, ζωης, ιδρυση, μαζα, μυθολογια, μπε, ονομα, συμμετοχή, συμπαν, τηλεσκοπια, φορα, ψηφοφορία, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, μελετη, σημαίνει, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κρήτη: Μείωση του τουρισμού τον Ιούνιο στο νησί
- Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου
- Δ. Τζανακόπουλος: Θα αποσύρει ο κ. Μητσοτάκης από τα ψηφοδέλτια τους Γ. Τραγάκη και Αν. Δημοσχάκη;
- Σταύρος Θεοδωράκης: «Αποχαιρετώ τη Βουλή πολιτικά ηττημένος, ανθρώπινα θλιμμένος, αλλά τελικά υπερήφανος για την προσφορά του Ποταμιού»
- Πόσο θα κοστίσει στην Εθνική Τράπεζα η αιφνιδιαστική τροπολογία Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ
- Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι καθαρίστριες, με τροπολογία τελευταίου δευτερολέπτου
- Όλες οι ατάκες της Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο
- Τροπολογία για την επιδότηση δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ
- Δανειολήπτες τ. ΟΕΚ: Με τροπολογία η επίδοτηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων
- Στον Πειραιά τα κρουαζιερόπλοια «Mein Schiff 6» και «Celebrity Infinity»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Εντονη άνοδος των εξαγωγών μειώνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
- Β. Πούτιν: Πρώτος τεχνολογικός πόλεμος της ψηφιακής εποχής η αντίδραση των ΗΠΑ κατά της κινεζικής Huawei
- Καμπανάκι της Κομισιόν για τα μέτρα της κυβέρνησης
- Σχέδια για νέες εξορύξεις της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ
- «Νονά» η Ελλάδα σε άστρο και εξωπλανήτη
- Ακόμη χαμηλότερα ο πήχης της ανάπτυξης στη Γερμανία
- Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο τέμενος του Βοτανικού
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- «Νονά» η Ελλάδα σε άστρο και εξωπλανήτη
- Ακόμη χαμηλότερα ο πήχης της ανάπτυξης στη Γερμανία
- Εντονη άνοδος των εξαγωγών μειώνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
- Καμπανάκι της Κομισιόν για τα μέτρα της κυβέρνησης
- Σχέδια για νέες εξορύξεις της Τουρκίας στη Κυπριακή ΑΟΖ
- Β. Πούτιν: Πρώτος τεχνολογικός πόλεμος της ψηφιακής εποχής η αντίδραση των ΗΠΑ κατά της κινεζικής Huawei
- Επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στο τέμενος του Βοτανικού
- Αλ. Τσίπρας: Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό
- Ανεβαίνει στους 37 βαθμούς το θερμόμετρο το Σαββατοκύριακο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κρήτη: Μείωση του τουρισμού τον Ιούνιο στο νησί
- Η Google λανσάρει «Netflix» για gaming
- Επίθεση Τζανακόπουλου σε ΝΔ για τις μετατάξεις
- Προ των ομολογιακών εκδόσεων οι ελληνικές τράπεζες
- Δ. Τζανακόπουλος: Θα αποσύρει ο κ. Μητσοτάκης από τα ψηφοδέλτια τους Γ. Τραγάκη και Αν. Δημοσχάκη;
- ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ: Παρουσίαση κοινωνικού έργου - Δέσμευση για συνέχισή του
- Η Δέλτα συνεχίζει την πολιτική εξωστρέφειας
- Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στις αποφάσεις της Fed
- Τζώρτζογλου – Μαριόλα: Το pre-wedding party και οι τελευταίες ετοιμασίες πριν το γάμο (pics)
- Τιτάν: Διανομή μερίσματος €0,159/μετοχή