Ο εξωδικαστικός μηχανισμός έσωσε και θα συνεχίσει να σώζει χιλιάδες επιχειρήσεις

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών «έσωσε» χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις από πτώχευση και θα σώσει και χιλιάδες άλλες που ακολουθούν για να υποβάλλουν αίτηση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
«Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, που μπήκαν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, εάν δεν υπήρχε, θα είχαν κλείσει τώρα, θα είχαν πτωχεύσει. Και θα είχαν αφήσει πίσω χρέη, θα είχαν αφήσει πίσω ανέργους,

θα είχαν αφήσει πίσω απλήρωτους προμηθευτές» τόνισε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε: «Αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός έσωσε αυτές τις χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις και θα σώσει τις υπόλοιπες χιλιάδες που ακολουθούν στη σειρά. Οπότε, αυτό, φυσικά και θα δώσει μια θετική, ας το πούμε έτσι, πνοή στην οικονομία, αφού αυτές οι επιχειρήσεις επανέρχονται στην οικονομία και πληρώνουν τα χρέη, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους τους».
Ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι ήδη αυτές οι χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις έχουν κάνει τη ρύθμιση, έχουν ωφεληθεί και παραμένουν ενεργές, ενώ αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους έχουν κάνει άλλες εξήμισι χιλιάδες επιχειρήσεις και ακόμη πενήντα εννιά χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να υποβάλλουν αίτηση.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που καταθέτεις την αίτηση, περίπου σε ένα, με ενάμιση μήνα, εάν είσαι μια μικρή εταιρία και έχεις χρέη ως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία και να πάρεις τα οφέλη, που είναι ως εκατόν είκοσι δόσεις για το δημόσιο, διακόσιες σαράντα δόσεις για τις τράπεζες και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 85-95%».
Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, το Δεκέμβριο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έγινε ακόμη πιο εύχρηστος, καθώς η διαδικασία για χρέη μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ που ήταν σχετικά πιο εύκολη, πλέον επεκτείνεται για να περιλάβει και επιχειρήσεις, με μεγαλύτερες οφειλές μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.
«Είναι μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ εάν είσαι επιχείρηση, ή μέχρι διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ εάν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, αθροιστικά για δημόσιο και ΕΦΚΑ» είπε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε: «Μπορείς να ρυθμίσεις χρέη με μια πολύ γρήγορη διαδικασία, που διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα μετά την αίτηση και δε χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας και όλα τα άλλα που ήταν απαιτούμενα παλαιότερα».
Ο κ. Κουρμούσης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στους μηχανισμούς προστασίας, είτε στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τονίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει να αξιοποιήσουν στο μέλλον και άλλα εργαλεία, εάν αυτά προκύψουν και πρόσθεσε: «Εμείς, λέμε, να κάνουν μια αίτηση να λάβουν προστασία από κατασχέσεις και από πλειστηριασμούς, να μπουν σε μια σειρά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και όταν βγει κάτι άλλο τότε να το αξιοποιήσουν. Να μην περιμένουν».
Πενήντα εννιά χιλιάδες επιχειρήσεις ξεκινούν να υποβάλλουν αίτηση
«Πλέον, μπορείς να υποβάλλεις την αίτησή σου συμπεριλαμβάνοντας όλα τα χρέη, δημοσίου και τραπεζών και στη συνέχεια, εάν οι τράπεζες δε σου δίνουν μια ρύθμιση, ή εάν σου δίνουν μια ρύθμιση την οποία εσύ δε μπορείς να εξυπηρετήσεις, προχωράς στη διαδικασία χωρίς τις τράπεζες. Αρα μπορεί ο οφειλέτης να επιλέξει να ρυθμίσει τα χρέη προς το δημόσιο και στη συνέχεια να πάει να ρυθμίσει τα χρέη στις τράπεζες με άλλον τρόπο», είπε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε: «Επιπλέον, πριν, μπορούσες να ρυθμίσεις πολύ γρήγορα τα χρέη σου, σε μια «φαστ τρακ» διαδικασία, εάν όμως είχες χρέη μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ, που δε χρειαζόσουν δηλαδή μελέτη βιωσιμότητας, κτλ. Πλέον, έχει ψηφιστεί, το όριο έχει αυξηθεί στις τριακόσιες χιλιάδες. Θεωρούμε ότι θα πιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Σε παρατήρηση, ότι οι διατάξεις προβλέπεται ότι θα εφαρμοστούν τρεις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου και σε ερώτηση για το τι προβλέπεται στο ενδιάμεσο διάστημα με την προστασία του νόμου απέναντι σε αναγκαστικά μέτρα, κτλ ο κ. Κουρμούσης απάντησε ότι η προστασία δε θίγεται, ούτε στο ενδιάμεσο διάστημα, αρκεί να κατατεθεί από τον ενδιαφερόμενο αίτηση η οποία προχωρά μετά την εφαρμογή της διάταξης.
Τι δικαιολογητικά απαιτούνται
«Η διαδικασία που ήταν πιο δύσκολη πριν ενάμιση χρόνο, πλέον έχει απλοποιηθεί πάρα πολύ. Τότε έπρεπε να έχεις είκοσι επτά δικαιολογητικά και τώρα για την αίτηση χρειάζονται μόνο τρία δικαιολογητικά» τόνισε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε: «Για να ρυθμίσει κανείς τα χρέη του έχει κανείς δύο εργαλεία: Εάν είναι φυσικό πρόσωπο, άνεργος μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίας, ή μικροέμπορος μπορεί να πάει να κάνει μια αίτηση στο δικαστήριο και να ρυθμίσει όλα τα χρέη του, μέσω του νόμου Κατσέλη, με τις τροποποιήσεις που έγιναν με το νόμο Σταθάκη. Και δεύτερον, τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αφορά επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Οι δύο πρώτες κατηγορίες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες και δημόσιο ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες μόνο προς το δημόσιο».
«Αυτά είναι τα δύο υφιστάμενα εργαλεία και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να εξελίσσονται» είπε ο κ. Κουρμούσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα