Ο κορονοϊός οδηγεί προς μια “ανθρωπιστική καταστροφή”
13:16 22/4/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Σύμβολο πρωτόγνωρων οικονομικών αναταράξεων που προκλήθηκαν από την πανδημία, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου πέρασε τη Δευτέρα σε αρνητικό έδαφος, φτάνοντας κάτω από τα 38 δολάρια.
Η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε σήμερα στην Ασία, περνώντας ελαφρά πάνω από το μηδέν. Το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας θάλασσας έπεσε κάτω από τα 20 δολάρια λίγο μετά, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2001.
Η γενικευμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας, με τα αυτοκίνητα
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έγιναν πρώτος παραγωγός πετρελαίου του οποίου όμως το κόστος εξόρυξης είναι υψηλό, αυτή η ιστορική κατάρρευση απειλεί ολόκληρο τον τομέα και οδήγησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ζητήσει από την κυβέρνησή του να καταρτίσει ένα σχέδιο διάσωσης.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) προειδοποίησε σήμερα ότι “η κρίση της Covid-19 έχει καταστροφικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες», μέσω των “μαζικών απωλειών, στην παραγωγή και τις θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς”.
“Ο κόσμος της εργασίας διέρχεται τη χειρότερη διεθνή κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε η Αλέτ φαν Λιρ, διευθύντρια τομεακών πολιτικών της ΔΟΕ. “Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα είναι πιθανόν σοβαρός και διαρκής”.
Στην Ευρώπη, η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον ιό μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας 60 εκατομμυρίων εργαζομένων, με περικοπές μισθών και απολύσεις, προειδοποίησε σήμερα η αμερικανική συμβουλευτική εταιρία McKinsey.
Η πανδημία μπορεί “σχεδόν να διπλασιάσει το ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας τους επόμενους μήνες”, εκτιμά η συμβουλευτική εταιρία, για την οποία η εξέλιξη της κατάστασης στην αγορά εργασίας θα εξαρτηθεί από την “αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία”.
Υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Χιλή εκτίμησε επίσης σήμερα ότι η Λατινική Αμερική θα γνωρίσει φέτος τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, με μια αναμενόμενη πτώση 5,3% του ΑΕΠ λόγω των συνεπειών της πανδημίας στις οικονομίες της περιοχής.
Αντιμέτωπος με αυτό που ονόμασε “αόρατο εχθρό” για τον κορονοϊό, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να “αναστείλει προσωρινά” τη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες για να “προστατεύσει τις θέσεις εργασίας” των Αμερικανών.
Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή τον Νοέμβριο του 2020 και του οποίου ο περιορισμός της μετανάστευσης είναι ένας από τους στόχους του, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει αυτό το μέτρο και για πόσο χρονικό διάστημα.
Είχε ήδη περιορίσει από τον Ιανουάριο τα ταξίδια με την Κίνα, πριν απαγορεύσει τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών στα μέσα Μαρτίου.
Οι Ευρωπαίοι αποχαιρετούν τη μπύρα και τους ταύρους
Τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 110 χώρες και εδάφη ζουν σήμερα περιορισμένοι ή αναγκασμένοι να περιορίσουν την μετακίνησή τους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, δηλαδή περίπου το 58% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Στην Ευρώπη, αρκετές χώρες — με πρώτη τη Γερμανία, αλλά και η Αυστρία, η Νορβηγία, η Δανία — έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, διατηρώντας παράλληλα μέτρα “κοινωνικής αποστασιοποίησης”.
Το Βερολίνο και δέκα από τα 16 γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια αποφάσισαν να επιβάλουν τη μάσκα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Μπαρ, εστιατόρια, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικοί χώροι παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά. “Η υπερβολική ταχύτητα θα ήταν λάθος”, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Στον απόηχο των ανησυχιών αυτών, η διάσημη γερμανική γιορτή της μπύρας στο Μόναχο, που είχε προγραμματιστεί φέτος από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, ακυρώθηκε σήμερα από τις τοπικές αρχές. “Οι κίνδυνοι είναι πολύ απλά ιδιαίτερα υψηλοί” με περισσότερα από 6 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων το ένα τρίτο προέρχεται από το εξωτερικό και ειδικότερα από την Ασία.
Στην Ισπανία, η πόλη της Παμπλόνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει τους διάσημους εορτασμούς του φεστιβάλ του Σαν Φερμίν, ένα έθιμο με τους ταύρους να αφήνονται ελεύθεροι να τρέχουν στους δρόμους της πόλης που προσελκύει συνήθως εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στις αρχές Ιουλίου. “Δεν υπάρχει άλλη πιθανή επιλογή για τέτοιες μαζικές και διεθνείς γιορτές”, ανακοίνωσε η δημαρχία.
Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η Ιταλία είναι η πλέον πληγείσα χώρα (24.648 θάνατοι) και ακολουθούν η Ισπανία (21.282), η Γαλλία (20.796) και η Βρετανία (17.337).
Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία προετοιμάζονται για μια αργή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με μεγάλες προφυλάξεις, αντίστοιχα από τις 3 και τις 11 Μαΐου. Στην Ισπανία, τα παιδιά, που μέχρι τώρα απαγορευόταν να βγουν, μπορούν από τη Δευτέρα να συνοδεύουν έναν ενήλικα όταν πηγαίνει να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης.
Αντίθετα στη Βρετανία, που κατέγραψε σήμερα 828 επιπλέον θανάτους και συνεχίζει να είναι σε “κατάσταση κινδύνου”, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στις 23 Μαρτίου παρατάθηκαν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Keywords
κορονοϊός, πετρελαιο, δοε, mckinsey, οηε, αεπ, συγκοινωνιες, σχολεια, μερκελ, γαλλια, μαΐου, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα σχολεια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, ιταλια εκλογες, γιορτη σημερα, mckinsey, χωρες, αεπ, αυτοκινητα, βερολινο, γερμανια, δανια, δοε, ισπανια, ιταλια, κινα, οηε, υφεση, χιλη, αγορα, αγορα εργασιας, αυστρια, αμερικη, απλα, ασια, εβδομαδες, γερμανικα, δευτερα, διαστημα, εδαφος, εθιμο, υπαρχει, εξελιξη, εστιατορια, εταιρια, ευρωπη, ηνωμενες πολιτειες, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λειτουργια, λεπτομερειες, μαΐου, μηδεν, μοναχο, μπυρα, νορβηγια, παιδια, σχεδιο, ταξιδια, τιμη, φεστιβαλ, ειδη, γιορτη, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, θεσεις
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν οι τιμές της βενζίνης;
- Η ανάγκη για ομορφιά φέρνει κομμωτήρια στο πρώτο κύμα ανοίγματος
- Γ. Γεραπετρίτης: Στις 4 Μαΐου ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα- Δύο μήνες θα κρατήσει η όλη διαδικασία
- "Μεγάλη διαφορά" μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τη βοήθεια ανάκαμψης από τον κορονοϊό
- Συνεργασία Airbnb με ΕΟΔΥ για προσφορά δωρεάν στέγασης
- Στις 4 Μαΐου ανοίγουν τα καταστήματα
- Καταιγισμός επιθέσεων χάκερ σε ΠΟΥ, Ινστιτούτο Iολογίας Ουχάν και Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς
- Ηλεκτρονικά από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών
- 3αλφα: Ενίσχυση του ΕΣΥ με δωρεά ειδικής νοσοκομειακής κλίνης
- Έντονη δυσαρέσκεια στην Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς από τη νέα πρόκληση Δ. Κουτσολιούτσου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για την «Αρχαιολογία των Καταποντισμένων Τοπίων της Ευρώπης»
- Η επιδημιολογία λυμάτων «δουλεύει»
- Προχωρούν τα έργα στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοΐου
- Δύο δάση με οπωροφόρα δέντρα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης
- Ο κορονοϊός οδηγεί προς μια “ανθρωπιστική καταστροφή”
- «Χώροι #2» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις μέρες καραντίνα
- Το «Planet of the Humans» δίνει στη δημοσιότητα ο Michael Moore
- Η Ελλάδα επικεφαλής στο «Erasmus+ Sport 2020»
- Ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 στις ΗΠΑ μπορεί να είναι χειρότερο από το πρώτο
- Η απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν παράνομη

- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ο κορονοϊός οδηγεί προς μια “ανθρωπιστική καταστροφή”
- Η απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν παράνομη
- “Μεγάλη διαφορά” μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τη βοήθεια ανάκαμψης
- Δύο δάση με οπωροφόρα δέντρα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης
- Προχωρούν τα έργα στο τέως βασιλικό κτήμα Τατοΐου
- Βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για την «Αρχαιολογία των Καταποντισμένων Τοπίων της Ευρώπης»
- «Χώροι #2» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις μέρες καραντίνα
- Η επιδημιολογία λυμάτων «δουλεύει»
- Το «Planet of the Humans» δίνει στη δημοσιότητα ο Michael Moore
- Οι ΗΠΑ ενέκριναν το πρώτο κατ’ οίκον μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ν.Κορέα: Mείωση 26,9% στις εξαγωγές το 20ήμερο Απριλίου
- MasterChef: Ποιος επιστρέφει και ποιος χάνει ποδιά; (video)
- Γερμανία: Έγκριση για κλινικές δοκιμές σε εμβόλιο για τον κορoνοϊό
- Πέτσας: Διάγγελμα Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα
- Ισπανία: Συνεχίζεται η εκατόμβη νεκρών – Άλλα 435 θύματα το τελευταίο 24ωρο
- Αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού στη μάχη κατά του covid-19
- Συνεχίζεται η κατρακύλα για τις τιμές του «μαύρου χρυσού»
- Χαρδαλιάς για Κρανίδι: Τα μέτρα εφαρμόζονται στο ακέραιο