Ο πόλεμος του πετρελαίου ξεκίνησε: ΗΠΑ και Σ. Αραβία μπορεί να χάσουν
17:16 11/3/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Τα πρώτα θερμά επεισόδια ενός πολέμου που όλοι φοβόντουσαν είναι πλέον γεγονός. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει στην αγορά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου σε χαμηλότερες τιμές οδήγησε τον «μαύρο χρυσό» στη μεγαλύτερη ελεύθερη πτώση που έχει γνωρίσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού Κόλπου.
Αφορμή αποτέλεσε η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι δεν θα ακολουθήσει την απόφαση άλλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών του ΟΠΕΚ (Οργανισμός
Θέλοντας να εδραιώσει την πολιτική κυριαρχία της στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ και την οικονομική κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε, λοιπόν, να «πνίξει» προσωρινά τον κόσμο στο φθηνό πετρέλαιο. Με τον τρόπο αυτό ήλπιζε να αρπάξει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς από τη Μόσχα και έτσι να μπορεί να καθορίζει ελεύθερα την τιμή σε βάθος χρόνου.
Σηκώνοντας, όμως, το γάντι της «μονομαχίας», η Ρωσία ακύρωσε αυτό τον σχεδιασμό και έφερε το Ριάντ αντιμέτωπο με τις ευθύνες του: ή θα κλιμάκωνε περαιτέρω έναν ενεργειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για το ίδιο και την παγκόσμια οικονομία, ή θα κατέληγε να οδηγηθεί το ίδιο στη συνθηκολόγηση.
Με μια πρώτη (απλουστευτική) ματιά, η αμερικανική κυβέρνηση θα είχε κάθε λόγο να στηρίζει τη σαρωτική πτώση των τιμών που προωθεί η Σαουδική Αραβία σε αυτόν τον πετρελαϊκό πόλεμο. Καταρχάς, σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή, με το βλέμμα όλων στραμμένο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Τραμπ θα προσέφερε στους ψηφοφόρους του τις χαμηλές τιμές που υπόσχεται σε κάθε προεκλογική εκστρατεία. Κατά δεύτερον, η διατήρηση χαμηλών τιμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για διεθνείς αντιπάλους της Ουάσιγκτον, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, που εξαρτώνται από το πετρέλαιο για να επιβιώσουν από τις καταστροφικές κυρώσεις που τους έχει επιβάλλει η υπερδύναμη. Οπως εξηγούσε παλαιότερα η οικονομολόγος, Πασκουαλίνα Κούρτσιο, από τη Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία έχει λειτουργήσει αρκετές φορές στο παρελθόν σαν ένα εργαλείο, με το οποίο η Ουάσιγκτον ρίχνει την τιμή του πετρελαίου σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους, προκειμένου να προκαλέσει πολιτική αναταραχή και, τελικά, ανατροπή καθεστώτων σε πετρελαιοπαραγωγά κράτη.
Αν προσθέσει κανείς σε αυτή την εικόνα και τη μεγάλη μάχη απέναντι στη Ρωσία για την κυριαρχία στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ, η Ουάσιγκτον έχει κάθε λόγο να στηρίξει τον πετρελαϊκό πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας.
Σωστά; Οχι ακριβώς.
Καταρχήν, η ραγδαία μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού» μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή σε δεκάδες αμερικανικές επιχειρήσεις shale (το λεγόμενο μη συμβατικό πετρέλαιο που παράγεται από θραύσματα πετρωμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου). Οι shale companies, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν μόνο με αρκετά υψηλές τιμές πετρελαίου, δίνουν μια χαμένη μάχη με το χρόνο, καθώς η δραστηριότητά τους, εκτός από την τρομακτική καταστροφή που προκαλεί στο περιβάλλον, είναι ζημιογόνος με τους σημερινούς όρους της αγοράς. Οι περισσότερες επιβιώνουν χάρη σε μια φούσκα επισφαλών χρηματοδοτήσεων, η οποία μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή με σημαντικές συνέπειες για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας και την ισχύ του δολαρίου.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, από μια παρατεταμένη μείωση της τιμής του πετρελαίου, είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την ίδια τη Σαουδική Αραβία. Παρά τις διαβεβαιώσεις για την ευμάρεια του βασιλείου, ο οίκος των Σαούντ έχει φλερτάρει αρκετές φορές, τα τελευταία χρόνια, με τον κίνδυνο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει και πολιτικό χάος. Η ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων της νεολαίας, που είδαμε από την εποχή της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν πάντα αποτέλεσμα οικονομικών διακυμάνσεων που δεν επέτρεπαν στο βασίλειο να προσφέρει το κοινωνικό συμβόλαιο που υποσχόταν στους πολίτες του.
Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι ο πρόσφατος ενεργειακός πόλεμος και η οικονομική ανησυχία ίσως συνδέονται με τη σύλληψη περίπου 20 μελών της βασιλικής οικογένειας που φέρονται να συνωμοτούσαν εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν συγκεχυμένες, η πολιτική αναταραχή στη Σαουδική Αραβία είναι σχεδόν πάντα συνυφασμένη με περιόδους οικονομικής δυσπραγίας.
Αν στηρίξει, λοιπόν, τον πετρελαϊκό πόλεμο του Ριάντ, ο Τραμπ κινδυνεύει να πυροβολήσει τα πόδια του τόσο στο εσωτερικό, καταστρέφοντας ένα κλάδο της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο βλέποντας τον βασικό χωροφύλακα της Ουάσιγκτον να αποσταθεροποιείται.
Με την παγκόσμια οικονομία να μπαίνει σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης (έχοντας σαν πυροκροτητή, αλλά όχι πραγματική αιτία τον κορονοϊό) η Σαουδική Αραβία έρχεται να ρίξει πετρέλαιο στη φωτιά. Το ερώτημα είναι αν θα προλάβει να κάψει τους αντιπάλους της ή θα αυτοπυρποληθεί.
Πηγή: Sputniknews, Αρης Χατζηστεφάνου
Keywords
πετρελαιο, ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, ξεκινησε, οπεκ, ρωσία, εκλογες, ισχύ, συλληψεις, αρης, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, σουλταν αλ σαουντ, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, φωτια, ρωσία, ιραν, οικονομια, αγορα, βενεζουελα, βλεμμα, γεγονος, δευτερο, δωσει, εκστρατεια, εποχη, ερχεται, ιδια, ιδιο, εικονα, κυβερνηση, λεπτομερειες, λογο, ματια, μειωση, μοσχα, μοχαμεντ, παντα, οπεκ, οικος, ουασιγκτον, ουσιαστικα, περιβαλλον, ριαντ, σαουδικη αραβια, συλληψη, τιμη, ισχύ, χαος, επεισοδια, ποδια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μηδέν κρούσματα στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η επιδημία κοροναϊού στην Ιταλία
- Πότε αναμένεται η παράδοση των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια»
- Παρέμβαση εισαγγελέα για την «κρέμα κατά του κορωνοϊού» που πουλάει στην τηλεόραση ο Κυριάκος Βελόπουλος
- Citi: Γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να θέσει υπό έλεγχο τον Covid-19 πριν το καλοκαίρι
- Κορωνοϊός: Μετά τα σχολεία κλείνουν και οι παιδότοποι
- Αλ. Χαρίτσης: Άμεσα μέτρα χωρίς εξαιρέσεις για την Εκκλησία
- Συνεχίζεται η ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στον Έβρο
- Ο πόλεμος του πετρελαίου ξεκίνησε: ΗΠΑ και Σ. Αραβία μπορεί να χάσουν
- Υπουργείο Εξωτερικών: Κλήθηκε εσπευσμένα ο Τούρκος Πρέσβης για τις δηλώσεις Ερντογάν περί Ναζί
- Στα 99 τα κρούσματα του κορονοϊού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Ο πόλεμος του πετρελαίου ξεκίνησε: ΗΠΑ και Σ. Αραβία μπορεί να χάσουν
- Εγχειρίδιο χρήσης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της επιδημίας
- Τουρκικά F-16 πάνω από τον Έβρο μόλις στα 500 πόδια και στους Καλόγερους
- Οι ημέρες στη Γη δεν διαρκούσαν πάντα 24 ώρες, σύμφωνα με επιστήμονες
- Η κυβέρνηση διαψεύδει τους NYT: Δεν υπάρχει μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών
- Ρωσία: Η Δούμα ανοίγει τον δρόμο για παραμονή του Πούτιν έως το 2036
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ο πόλεμος του πετρελαίου ξεκίνησε: ΗΠΑ και Σ. Αραβία μπορεί να χάσουν
- Εγχειρίδιο χρήσης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν το φάσμα της επιδημίας
- Η κυβέρνηση διαψεύδει τους NYT: Δεν υπάρχει μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών
- Οι ημέρες στη Γη δεν διαρκούσαν πάντα 24 ώρες, σύμφωνα με επιστήμονες
- Ρωσία: Η Δούμα ανοίγει τον δρόμο για παραμονή του Πούτιν έως το 2036
- Τουρκικά F-16 πάνω από τον Έβρο μόλις στα 500 πόδια και στους Καλόγερους
- Δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – 99 συνολικά
- Μέγαρο Μουσικής, ΚΘΒΕ και ΚΟΘ ακυρώνουν παραστάσεις λόγω κοροναϊού
- Κοροναϊός: Θερμικές κάμερες ελέγχουν όσους είναι δίπλα στον Ερντογάν
- Επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της επιτρόπου Ιλβα Γιούανσον στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αlpha Bank: Στις 27 Μαρτίου οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα 2019
- Αλβανία: Πρώτος νεκρός από τον Covid-19
- Πότε αναμένεται η παράδοση των σταθμών «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια»
- Στο Βερολίνο το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αρμάνι
- Εννέα φαρμακοβιομηχανίες που αναζητούν θεραπεία για τον κορωνοϊό
- Κορονοϊός: 47 οι νεκροί στην Ισπανία, ξεπέρασαν τους 2.000 τα κρούσματα
- Οκτώ έργα για την αναβάθμιση της Ακρόπολης
- Υπουργείο Εξωτερικών: Κλήθηκε εσπευσμένα ο Τούρκος Πρέσβης για τις δηλώσεις Ερντογάν περί Ναζί
- Νέος Πρόεδρος των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε. της ΠΕΠΤΕΓ ο Βασίλης Κρανιάς
- Πιερία: Ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών