Οι συνέπειες στην αγορά ομολόγων από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία
14:02 29/5/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ήρθαν να ταράξουν την ηρεμία που υπήρχε στην Ευρωζώνη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές της τον τελευταίο χρόνο, μετά τις ήττες των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ολλανδία και τη Γαλλία και με την οικονομία της περιοχής να σημειώνει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων ετών.
Μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, στις αρχές του Μαρτίου, στις οποίες έχασαν μεγάλες δυνάμεις τα
Το έναυσμα αποτέλεσε δημοσίευμα, που ανέφερε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα των δύο κομμάτων περιλάμβανε και αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαγραφή του χρέους της Ιταλίας ύψους 250 δισ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε από την αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE. Μετά το δημοσίευμα αυτό, άρχισαν οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, οι οποίες συνεχίσθηκαν και μετά την επίσημη ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο δεν κάνει καμία αναφορά σε διαγραφή χρέους, αλλά προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων και αυξήσεις δημοσίων δαπανών, οι οποίες σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αναλυτών μπορεί να έχουν κόστος πάνω από 100 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Δεδομένου ότι η Ιταλία έχει ένα δημόσιο χρέος πάνω από 2 τρισ. ευρώ, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ (πάνω από 130%), το πρόγραμμα των δύο κομμάτων προκάλεσε ανησυχίες για σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ιταλίας. Στις ανησυχίες προστέθηκαν και οι πληροφορίες ότι υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο Πάολο Σαβόνα, ένας ευρωσκεπτικιστής οικονομολόγος.
Οι πιέσεις στην αγορά αντανακλώνται στην αύξηση της απόδοσης των 10ετών ιταλικών ομολόγων, η οποία έφθασε στο 2,45% την περασμένη Παρασκευή, που είναι το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Σε σχέση με ένα μήνα πριν, η αύξηση πλησιάζει τις 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας). Οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα οδήγησαν, όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, σε άνοδο τις αποδόσεις και των ομολόγων των άλλων χωρών του Νότου της Ευρωζώνης. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών τίτλων διαμορφώθηκε πάνω από το 4,20% την περασμένη Παρασκευή, καταγράφοντας μία αύξηση περίπου 30 μονάδων βάσης σε σχέση με ένα μήνα πριν. Η απόδοση των αντίστοιχων πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα περίπου 20 μονάδες βάσης κοντά στο 1,90%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος των ισπανικών τίτλων (8 μονάδες βάσης στο 1,36%). Αντίθετα, οι αποδόσεις των γερμανικών, ολλανδικών και γαλλικών ομολόγων μειώθηκαν σε σχέση με ένα μήνα πριν (κατά 18, 15 και 11 μονάδες βάσης, αντίστοιχα), πάλι σε αναλογία με ότι έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ότι σε περιόδους αβεβαιότητας οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα που θεωρούνται πιο ασφαλή, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αποδόσεις τους.
Αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, κάλεσαν την Ιταλία να ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική και να σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ κτύπησε καμπανάκι για τη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας. Η επιδείνωση του περιβάλλοντος ανάπτυξης ή μία χαλάρωση της δημοσιονομικής στάσης σε χώρες με υψηλό χρέος θα μπορούσε να έχει επίπτωση στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και, κατ’ επέκταση, στο κλίμα της αγοράς έναντι των ομολόγων τους, ανέφερε η ΕΚΤ.
Ακης Χαραλαμπίδης
Keywords
ιταλια, αγορα, financial times, γαλλια, εκλογες, τραπεζες, ΕΚΤ, χρεος, ελλαδα, αεπ, times, οφείλεται, ακης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, κομματα, χωρες, αεπ, ιταλικα, οικονομια, ολλανδια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, times, αυξηση, ανοδος, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, ευρω, εκθεση, ετων, εναυσμα, ιδιο, ηρεμια, κλιμα, κομμα, οφείλεται, πεμπτη, αγορες, financial times, χωρα, πληροφοριες, τραπεζα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα αύριο
- Survivor-πρώτο spoiler: Αυτή η ομάδα κερδίζει σήμερα το έπαθλο επικοινωνίας (video)
- Λοβέρδος για ντύσιμο βουλευτών: Έρχονται με περιβολή που παραπέμπει σε παραλία
- Συγχωνεύονται τα κανάλια Alpha και Star
- Σπάει το μονοπώλιο στη γραμμή Πειραιάς- Χανιά
- Ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία
- Συνταξιοδοτικό: Βιώσιμο μετά τις περικοπές και τα νέα όρια ηλικίας
- Τραγωδία στα Κατεχόμενα: Mάνα έσφαξε τον 7χρονο γιο της
- Τουρκία: Γεμάτο υπερβολές το βίντεο του Ερντογάν για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης (βίντεο)
- Ο Soros βλέπει μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση προ των πυλών και την ΕΕ υπό απειλή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Οι συνέπειες στην αγορά ομολόγων από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία
- ΔΕΗ Α.Ε.
- Πώς θα κινηθούν αύριο, ημέρα 24ωρης απεργίας, τα μέσα μεταφοράς
- Φ. Μογκερίνι: «Η ΕΕ θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ»
- 150 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Κρυστάλλη
- Ο πρόγονος του Οδυσσέα ταξίδευε στην Ανατολική Μεσόγειο
- Ιταλία: Η χώρα βυθίζεται σε μία πρωτόγνωρη πολιτική κρίση
- Μικρές πιθανότητες επιβίωσης φαίνεται να έχει η νέα ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters
- Αλ. Τσίπρας: «Τον έλεγχο των αποφάσεων θα έχει η Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κύθηρα: Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με περίπου 70 μετανάστες και πρόσφυγες
- ΣΕΒ – Φέσσας : Θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε από την “καλοσύνη” των ξένων ή θα πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας
- Συνεχίζει στο «τιμόνι» του ΣΕΒ ο Θεόδωρος Φέσσας
- Sepenet: Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία χορήγησης Πιστοποιητικού για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης έργου
- ΠΟΚΚ: Αναμονή για την εφαρμογή της ταμειακής
- Πού θα ταξιδέψουν Έλληνες και ξένοι τουρίστες το φετινό καλοκαίρι
- Σε Πειραιά, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα λειτουργούν κέντρα εφοδιασμού LNG σε πλοία
- Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ
- Σε απεργιακό κλοιό την Τετάρτη η χώρα
- Γαλλία: Σταθερή το Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη