ΟΗΕ: Σε πρωτόγνωρα επίπεδα ο υποσιτισμός παιδιών στην Υεμένη

Σε κάποιες περιοχές της Υεμένης παρατηρούνται πρωτόγνωρα επίπεδα οξέος υποσιτισμού στα παιδιά, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η εμπόλεμη χώρα πλησιάζει σε μια φρικτή κρίση διατροφικής ασφάλειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Οι παράγοντες του υποσιτισμού επιδεινώθηκαν το 2020 στην Υεμένη, καθώς η πανδημία του κορονοϊού, η οικονομική κατάρρευση, οι πλημμύρες, οι κλιμακούμενες συγκρούσεις και η μεγάλη υποχρηματοδότηση των ανθρωπιστικών

αναγκών φέτος προστέθηκαν σε μια ήδη άσχημη κατάσταση λιμού έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια πολέμου.
«Εκδίδουμε προειδοποιήσεις από τον Ιούλιο ότι η Υεμένη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφικής κρίσης διατροφικής ασφάλειας. Αν δεν τερματιστεί τώρα ο πόλεμος, πλησιάζουμε σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση και κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά μικρών παιδιών στην Υεμένη», προειδοποίησε η Λίσε Γκράντε Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την Υεμένη.
Σύμφωνα με την κατάταξη του ΟΗΕ για τη διατροφική ασφάλεια (IPC), η ανάλυση για την διατροφική κατάσταση στη νότια Υεμένη δείχνει ότι τα περιστατικά οξέος υποσιτισμού στα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν αυξηθεί κατά 10% το 2020 για να ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο. Παράλληλα, οι περιπτώσεις των παιδιών με σοβαρό οξύ υποσιτισμό αυξήθηκαν κατά 15,5% και τουλάχιστον 250.000 έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες χρειάζονται επίσης θεραπεία για τον υποσιτισμό.
Περίπου 1,4 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών ζουν στη νότια Υεμένη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας. Τα στοιχεία του IPC για τη βόρεια Υεμένη, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι, δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει κηρυχθεί ποτέ επισήμως λιμός στην Υεμένη. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, με το 80% του πληθυσμού να εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.
Διάφορα ανθρωπιστικά προγράμματα στην Υεμένη, χάρη στα οποία εκατομμύρια άνθρωποι γλιτώνουν από τον λιμό και ασθένειες, σταδιακά αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης φέτος.
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ως τα μέσα Οκτωβρίου είχε λάβει μόνο το 1,43 δισεκατομμύριο δολάρια από τα 3,2 δισεκατομμύρια που χρειάζεται για τις ανθρωπιστικές ανάγκες της Υεμένης για όλο το 2020. Ο οργανισμός έχει επισημάνει ότι χρειάζεται εκτάκτως 50 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ενισχύσει τα διατροφικά του προγράμματα στη χώρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα