Οικογενειακά κειμήλια σε «ρόλο» φωτογράφου της ιστορίας

Οταν στα τέλη του περασμένου αιώνα, ένας νεαρός από τη Βουλγαρία, ο Μάρκο Μπλιζνάκοφ (Marko Bliznakov), βρέθηκε στην Ιταλία για σπουδές με τη στήριξη του τότε ηγεμόνα της Βουλγαρίας Φερδινάνδου, κανείς δεν φανταζόταν ότι έπειτα τόσα χρόνια, η ιστορία της οικογένειας που δημιούργησε έπειτα από το γάμο του με Ιταλίδα ευγενή, θα «επιστρέψει» στη γενέθλια γη, μέσα από μία έκθεση φωτογραφιών, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό της βουλγαρικής πρωτεύουσας.
Την εποχή που ο Μάρκο Μπλιζνάκοφ πήγε στην Ιταλία, ήταν σύνηθες ταλαντούχοι νέοι της Βουλγαρίας να φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές,

καθώς σε πολλούς από αυτούς βασιζόταν το σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης, Ράινα Νταμιάνι (Raina Damiani), αυτοί οι νεαροί ήταν ουσιαστικό μέρος της αληθινής πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς πρέσβευαν τις αξίες της Βουλγαρίας στο εξωτερικό. Στην Ιταλία, ο Μπλιζνάκοφ ερωτεύτηκε την ευγενή Πετρονίλα Βενετζιάνι (Petronila Veneziani) και την παντρεύτηκε. Οι δύο ήρθαν στη Βουλγαρία και έζησαν στο Μπουργκάς, όπου ο Μπλιζνακόφ συμμετείχε στην κατασκευή του λιμανιού. Αργότερα, επέστρεψαν στην Ιταλία.
Αυτή είναι μια ιστορία ζωής που έγινε σημαντική για τον τρόπο ανάπτυξης της διπλωματίας, αναφέρει η βουλγαρική ραδιοφωνία, καθώς ο Μπλιζνάκοφ ξεκίνησε ένα οικογενειακό δέντρο, από το οποίο έχουν γεννηθεί γενιές διπλωματών. Διοργάνωσε παρουσιάσεις για τη Βουλγαρία χρησιμοποιώντας γυάλινες πλάκες στις οποίες αποτυπώνονται εικόνες από διάφορα εθνογραφικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά κομμάτια της βουλγαρικής ζωής στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Περίπου έναν αιώνα μετά τη δημιουργία τους, οι 37 γυάλινες πλάκες επιστρέφουν στη Βουλγαρία χάρη στην εγγονή του Μάρκο Μπλιζνάκοφ, Ναντέζντα, η οποία αποφάσισε να δωρίσει -το 1999- τα οικογενειακά κειμήλια στο ίδρυμα Values, επικεφαλής του οποίου είναι η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ, Αντονίνα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα, 8 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 7 Απριλίου 2019. Οι ξεχωριστές, γυάλινες πλάκες θα εκτίθενται στον χώρο τέχνης «Square 500», μέρος της Εθνικής Πινακοθήκης της Βουλγαρίας. Είναι αποθηκευμένες σε ειδική προθήκη και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να ακούσουν – από τη φωνή της εγγονής του Μπλιζνάκοφ – «ψήγματα» ιστορίας.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα