Ουγγαρία: O Βίκτορ Oρμπαν καλεί σε «αντίσταση έναντι των Βρυξελλών» για να μη γίνει η Ουγγαρία «κράτος μαριονέτα»

Με αφορμή την εξέγερση των Ούγγρων το 1956, που κατέπνιξαν τα σοβιετικά στρατεύματα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα του σε «υποτελές κράτος μαριονέτα».

Με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της σοβιετικής καταστολής της εξέγερσης της Βουδαπέστης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας

και προεδρεύων αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάλεσε τους Ούγγρους να «αντισταθούν στις Βρυξέλλες».

«Αντισταθείτε στις Βρυξέλλες», όπως οι «ήρωες του 1956» που εξεγέρθησαν κατά της Σοβιετικής Ενωσης, είπε στην ομιλία του ο Βίκτορ Ορμπαν, χρησιμοποιώντας ρητορική που εντείνει τη σύγκρουσή του με τους θεσμούς της Ε.Ε.

«Πρέπει να παραδοθούμε στη θέληση μιας ξένης δύναμης, αυτήν τη φορά τις Βρυξέλλες, ή να αντισταθούμε απέναντί της;» διερωτήθηκε μπροστά σε χιλιάδες κόσμο στη Βουδαπέστη. «Αυτή είναι η σοβαρή απόφαση που περιμένει τώρα την Ουγγαρία: Προτείνω η απάντησή μας να είναι τόσο ξεκάθαρη και κατηγορηματική όσο το 1956».

Σύμφωνα με τον ακροδεξιό πρωθυπουργό, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν την Ουγγαρία σε ένα «κράτος μαριονέτα, υποτελές», σε ζητήματα από το μεταναστευτικό έως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οπως είπε, όμως, αν οι «ήρωες του 1956» δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν, πέφτοντας θύματα της αιματηρής καταστολής από τη Σοβιετική Ενωση, «σήμερα θα νικήσουμε».

Ο Βίκτορ Ορμπαν, που συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο, κατήγγειλε επίσης την άνευ όρων υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία. «Εμείς, οι Ούγγροι, θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα βρούμε στρατιώτες Σλάβους της Ανατολής στο έδαφός μας».
ουγγαρία-o-βίκτορ-oρμπαν-καλεί-σε-αντί-563258293
Βίκτορ Oρμπαν: Απειλεί να στείλει μετανάστες στις Βρυξέλλες αν δεν κλείσουν τα σύνορα

Και καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της στήριξης των πολιτών στην κυβέρνησή του, ο Βίκτορ Ορμπαν επιτέθηκε στον νέο αντίπαλό του, Πέτερ Μαγιάρ, χαρακτηρίζοντάς τον «μαριονέτα των Βρυξελλών» και «οσφυοκάμπτη».

Ο Μαγιάρ, που θα κάνει συγκέντρωση επίσης στη Βουδαπέστη, αναμένεται να επιτεθεί στον πολιτικό σύμβουλο του Ούγγρου πρωθυπουργού, Μπαλάζ Ορμπαν.
ουγγαρία-o-βίκτορ-oρμπαν-καλεί-σε-αντί-563285290
Βίκτορ Ορμπαν: Το ουγγρικό μοντέλο είναι το μόνο που λειτουργεί στο μεταναστευτικό

Ο Μπαλάζ Ορμπαν, που δεν είναι συγγενής του Βίκτορ Ορμπαν, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, καθώς είχε υπονοήσει ότι η Ουγγαρία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε αντισταθεί στη σοβιετική εισβολή του 1956, ενώ έκανε επίσης επικριτικά σχόλια για τις τωρινές προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις.

Σε συνέντευξη στην ιστοσελίδα Mandiner τον Σεπτέμβριο υποστήριξε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενήργησε ανεύθυνα επιλέγοντας να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας έναν πόλεμο που έχει οδηγήσει σε πολλούς θανάτους.
ουγγαρία-o-βίκτορ-oρμπαν-καλεί-σε-αντί-563263168
«Μετωπική» Φον ντερ Λάιεν – Ορμπαν στο Ευρωκοινοβούλιο

«Αναλογιζόμενοι το 1956, πιθανόν δεν θα κάναμε αυτό που έκανε ο πρόεδρος Ζελένσκι πριν από 2,5 χρόνια, καθώς είναι ανεύθυνο, καθώς μπορούμε να δούμε ότι οδήγησε τη χώρα του σε έναν αμυντικό πόλεμο. Πολλές ζωές χάθηκαν και εδάφη χάθηκαν», είπε ο Μπαλάζ Ορμπαν. «Να επαναλάβω, είναι το δικαίωμά τους και η κυρίαρχη απόφασή τους… αλλά αν μας είχαν ρωτήσει, δεν θα το συστήναμε αυτό, με βάση αυτό που συνέβη το 1956».

Ο Πέτερ Μαγιάρ, ηγέτης της ουγγρικής αντιπολίτευσης, καταδίκασε τις δηλώσεις του Μπαλάζ Ορμπαν ως «προδοτικές», λέγοντας ότι «ταπείνωσε τη μνήμη χιλιάδων Ούγγρων αγωνιστών για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας τους».

Πάντως, ο Βίκτορ Ορμπαν, αν και επέκρινε τις θέσεις του Μπαλάζ, τον κράτησε στη θέση του συμβούλου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρθρο Ουγγαρία: O Βίκτορ Oρμπαν καλεί σε «αντίσταση έναντι των Βρυξελλών» για να μη γίνει η Ουγγαρία «κράτος μαριονέτα» εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
oungaria-o-viktor-orban-kalei-se-antistasi-enanti-ton-vryxellon-gia-na-mi-ginei-i-oungaria-kratos-marioneta.htm
Τυχαία Θέματα