Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερος από το ένα τρίτο του μέσου πλούτου στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος πλούτος των Ελλήνων το 2014
18:58 7/2/2018
- Πηγή: Dimoprasion
Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων το 2014 ήταν χαμηλότερος από το ένα τρίτο του μέσου πλούτου στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (The Changing Wealth of Nations 2018).
Η έκθεση καταγράφει τον πλούτο 141 χωρών, τον οποίο υπολογίζει ως το άθροισμα τεσσάρων μεγεθών: του φυσικού κεφαλαίου τους (όπως είναι τα δάση, τα
Η κατά κεφαλή περιουσία στην Ελλάδα υπολογίσθηκε στα 227.925 δολάρια (σε τρέχουσες ισοτιμίες αγοράς), έναντι 741.398 δολαρίων που είναι ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Σχεδόν το 60% του πλούτου των Ελλήνων οφείλεται στο παραχθέν κεφάλαιο (134.895 δολάρια), ενώ στο ανθρώπινο κεφάλαιο αντιστοιχεί το 46% και στο φυσικό κεφάλαιο το 5,5% (12.546 δολάρια). Αρνητικά επιδρά στον πλούτο η καθαρή οικονομική θέση της χώρας (λόγω του πολύ υψηλού χρέους), που υπολογίζεται σε (κατά κεφαλήν) 25.179 δολάρια ή πάνω από το 11%. Οσον αφορά το φυσικό κεφάλαιο, τη μεγαλύτερη συμβολή έχουν η καλλιεργήσιμη αγροτική γη (4.945 δολάρια) και τα δάση (2.185 δολάρια), ενώ ακολουθούν τα βοσκοτόπια (1.990 δολάρια) και ο ορυκτός πλούτος (1.417 δολάρια).
Η σύνθεση του πλούτου στην Ελλάδα διαφέρει από αυτή του μέσου όρου του ΟΟΣΑ, όπου το 70% οφείλεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και μόνο το 28% στο παραχθέν κεφάλαιο. Χαμηλός είναι στον ΟΟΣΑ, όπως και στην Ελλάδα, ο πλούτος από φυσικό κεφάλαιο (3%), ενώ η καθαρή θέση έναντι του υπόλοιπου κόσμου είναι λίγο αρνητική (-1%).
Η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε σημαντικά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά ο κατά κεφαλήν πλούτος μειώθηκε ή έμεινε στάσιμος σε περισσότερες από 20 χώρες διαφορετικών εισοδηματικών κατηγοριών. Το ανθρώπινο κεφάλαιο ήταν κατά μέσο όρο για τις 141 χώρες η μεγαλύτερη συνιστώσα του πλούτου, ενώ στο φυσικό κεφάλαιο αντιστοιχούσε σχεδόν το 50% του πλούτου για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Με τον σχηματισμό και την ενίσχυση του ανθρώπινου και του φυσικού κεφαλαίου, οι χώρες σε όλο τον κόσμο μπορούν να στηρίξουν τον πλούτο και να αναπτυχθούν ισχυρότερα. Η ΠΤ επιταχύνει την προσπάθειά της να βοηθήσει τις χώρες να επενδύσουν περισσότερο – και πιο αποτελεσματικά – στους ανθρώπους τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου της ΠΤ, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και αξιόπιστη ανάπτυξη, αν δεν θεωρήσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο ως τη μεγαλύτερη συνιστώσα του πλούτου των εθνών».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος πλούτος εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 66% (από 690 τρισ. δολάρια σε 1.143 τρισ. δολάρια), αλλά η ανισότητα είναι μεγάλη, καθώς ο κατά κεφαλήν πλούτος στις χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ είναι 52 φορές μεγαλύτερος από τον πλούτο στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Μία μείωση του κατά κεφαλήν πλούτου σημειώθηκε σε αρκετές μεγάλες χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε ορισμένες χώρες πλούσιες σε ενεργειακούς πόρους στη Μέση Ανατολή και σε λίγες χώρες υψηλού εισοδήματος του ΟΟΣΑ που επηρεάσθηκαν από την οικονομική κρίση του 2009.
Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες από 20 χώρες χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες το 1995 ήταν κυρίαρχο το στοιχείο του φυσικού κεφαλαίου, μετακινήθηκαν στην κατηγορία των χωρών μεσαίου εισοδήματος, εν μέρει επενδύοντας τα έσοδα που είχαν από το φυσικό κεφάλαιο σε τομείς, όπως οι υποδομές, καθώς και η εκπαίδευση και η υγεία που αυξάνουν το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
τραπεζες, οοσα, χωρες, οοσα, τραπεζα, ελλαδα, οφείλεται, απε-μπε, τραπεζα της ανατολης, οικονομικη κριση, υγεια, αγροτικη, αθροισμα, απε, εκθεση, εκπαιδευση, εν μερει, ζωη, κεφαλαιο, μειωση, ορος, ορυχεια, οφείλεται, φυσικο, ορυκτος πλουτος
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Υπόθεση Novartis: Προστατευόμενος μάρτυρας «μπέρδεψε» τους Λαζαρίδηδες
- Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσε ο "Μάξιμος Σαράφης" για τη μίζα των 40 εκατ. ευρώ
- Τον πλήρη έλεγχο του Skroutz.gr ανέλαβαν οι ιδρυτές του
- ΕΚ: Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Attica Finance
- Νέο ρεκόρ στα 28,83 δισ. ευρώ για τις εξαγωγές το 2017
- Moscovici: 'Light at the end of the tunnel' appears for Greece
- «Σταθερή κυβέρνηση» με «ισχυρή σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» αποφάσισαν Μέρκελ-Σουλτς
- Τι απαντά η σύζυγος Στουρνάρα για Novartis
- Survivor: Πώς αντέδρασε το Twitter για την υποψηφιότητα της Σπυροπούλου
- Lidl Ελλάς: Επέκταση του κέντρου διανομής στα Τρίκαλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερος από το ένα τρίτο του μέσου πλούτου στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος πλούτος των Ελλήνων το 2014
- Ετήσια αύξηση 8% στον τουρισμό ανακοίνωσε η Ε. Κουντουρά
- Γερμανία: Συμφωνία για συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών
- Μεγαλύτερο το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το 2017 κατά 14,4%
- ΕΕ: Ανάπτυξη για τρία συνεχή τρίμηνα στην ελληνική οικονομία για πρώτη φορά από το 2006
![Παγκόσμια Τράπεζα, Χαμηλότερος, ΟΟΣΑ, Ελλήνων, 2014,pagkosmia trapeza, chamiloteros, oosa, ellinon, 2014](https://images32.inewsgr.com/3003/30037142/pagkosmia-trapeza-chamiloteros-apo-to-ena-trito-tou-mesou-ploutou-stis-chores-tou-oosa-o-mesos-ploutos-ton-ellinon-to-2014-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Παγκόσμια Τράπεζα: Χαμηλότερος από το ένα τρίτο του μέσου πλούτου στις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος πλούτος των Ελλήνων το 2014
- Ετήσια αύξηση 8% στον τουρισμό ανακοίνωσε η Ε. Κουντουρά
- Γερμανία: Συμφωνία για συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών
- Μεγαλύτερο το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου το 2017 κατά 14,4%
- ΕΕ: Ανάπτυξη για τρία συνεχή τρίμηνα στην ελληνική οικονομία για πρώτη φορά από το 2006
- Δίκτυο φορολογικής δικαιοσύνης Βερολίνου: Η Ελβετία «μητέρα όλων των φορολογικών παραδείσων»
- Επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Φεβρουάριο
- Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται η τροποποιημένη ΚΥΑ για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα
- Επαφές Ν. Παππά στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδυτών στον οπτικοακουστικό τομέα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Υποχρεωτική δημόσια πρόταση της "Nissos Holdings" για την Κορρές
- Ποτάμι για Novartis: Βουλή δικαιοσύνης, όχι αρένα
- ΣΕΒΕ: Η χαμηλή προστιθέμενη αξία το σημαντικότερο πρόβλημα των εξαγωγών
- Reuters: Η Ελλάδα περιμένει να καθίσει η σκόνη πριν την έκδοση του 7ετούς ομολόγου
- Δυναμική αντίδραση για το Χρηματιστήριο- Μια «ανάσα» από τις 850 μονάδες
- Reuters: Τι περιμένει η Αθήνα προτού να βγει στις αγορές
- PwC: «Χαμηλές πτήσεις» για τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2017
- Αυτές οι εταιρείες χτυπήθηκαν περισσότερο από τo «μίνι» κράχ της Wall Street
- Τραμπ: Μεγάλο λάθος η πτώση των μετοχών
- ΝΔ: Πώς γίνεται και ο κ. Πολάκης γνωρίζει τους κρυφούς μάρτυρες και τη δικογραφία