Πειρατεία στο Τόγκο: Ειδικοί διαπραγματευτές αλλά και «σιγή ασυρμάτου» των πειρατών

Κάτω από άκρα μυστικότητα εξελίσσεται η υπόθεση ομηρίας μελών του πληρώματος του τάνκερ «ΕΛΚΑ Αριστοτέλης», ενώ στιγμές αγωνίας περνάει η οικογένεια του 20χρονου Ελληνα ναυτικού που βρίσκεται μεταξύ των απαχθέντων.
Ειδικοί διαπραγματευτές έχουν αναλάβει την υπόθεση, σύμφωνα με το newpost.gr, ωστόσο, οι πειρατές δεν έχουν μέχρι στιγμής επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Γαλλικό πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος του στρατού του Τόγκο,

καθώς και περιπολικά της ακτοφυλακής ελέγχουν τις ακτές της Νιγηρίας και του Τόγκο για τον εντοπισμό του κρησφύγετου των πειρατών.
Με τη μέθοδο του ρεσάλτο τρεις πειρατές εισέβαλαν στο πλοίο, βγάζοντας κραυγές και πυροβολώντας, ενώ απήγαγαν τους ναυτικούς και χάθηκαν μέσα στη νύχτα.
Ο πατέρας του Ελληνα ναυτικού περιέγραψε ότι οι πειρατές «ανέβηκαν στο πλοίο και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ηταν 02:00 τα ξημερώματα και τα παιδιά κοιμούνταν. Μόλις βγήκαν από τα δωμάτιά τους για να δουν τι συμβαίνει, λογικά τα άρπαξαν».
Η αγωνία της οικογένειας
Ο πατέρας του Ελληνα ναυτικού, μιλώντας την Τετάρτη στους τηλεοπτικούς σταθμούς «Alpha» και «ΑΝΤ1», περιέγραψε την αγωνία της οικογένειας, λέγοντας ότι η μία ώρα είναι χρόνος.
«Θα δώσουμε ό,τι μας ζητήσουν για να αφήσουν το παιδί μας ελεύθερο» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι ο 20χρονος γιος του είναι δόκιμος και όχι επαγγελματίας ναυτικός.
Αναφέρθηκε και στο μικρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα ο νεαρός πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι ως δόκιμος μηχανικός.
Προ ημερών ο μεγάλος αδελφός του 20χρονος ανέφερε ότι νιώθει τύψεις που τον ώθησε να ασχοληθεί με τα καράβια.
Oσο για τον πατέρα, ξημεροβραδιάζεται πάνω από το τηλέφωνο, περιμένοντας να χτυπήσει αφού η ζωή του πλέον «κρέμεται» από τις διαπραγματεύσεις με τους πειρατές, είπε.
Η ταυτότητα του Elka Aristotle
Το ελληνικό τάνκερ που έγινε στόχος των πειρατών ναυπηγήθηκε το 2003 και είναι πετρελαιοφόρο πλοίο με ολική χωρητικότητα 55.096 τόνους (gross register tonnage = ο συνολικός εσωτερικός όγκος όλων των μόνιμα σκεπαστών και κλειστών χώρων του πλοίου που βρίσκονται είτε κάτω από το ανώτατο κατάστρωμα είτε πάνω από αυτό) και μέγιστη ταχύτητα τους 5,1 κόμβους.
Το σήμα κλήσης του, το οποίο έλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρεία κατά την έκδοση της άδειας αλιείας, είναι το SXGW. Πλέει υπό ελληνική σημαία.
Το ιστορικό της απαγωγής
Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστή η είδηση της απαγωγής τεσσάρων μελών πληρώματος του Elka Aristotle, μεταξύ των απαχθέντων και ένας Eλληνας.
«Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, περίπου στις 03:00, το τάνκερ «Elka Aristotle» δέχτηκε επίθεση περίπου 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι Λόμε από ενόπλους» αναφέρεται στην ανακοίνωση των αρχών του Τόγκο.
Το ναυτικό δήλωσε ότι το τάνκερ φρουρούνταν από ένοπλο προσωπικό, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Συναγερμός σημαίνει στο αρχηγείο του Λιμενικού που ενημερώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε εντολή στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου να παρακολουθούν στενά το θέμα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη διαχειρίστρια εταιρεία.
Το συμβάν επιβεβαιώνει νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και η πλοιοκτήτρια εταιρεία European Navigation Inc.
«Η ασφάλεια του πληρώματος είναι ύψιστης σημασίας και πως κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την γρήγορη και ασφαλή απελευθέρωση των απαχθέντων» διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της.
Πηγή Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα