Περί προστασίας της περιοχής του Κάστρου Λευκάδας

Είναι πολύ αισιόδοξο και παρήγορο, ότι πολλοί πολίτες της Χώρας μας εμπνέονται από τις αξίες, που συνδέονται με την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου. Αυτό αποδεικνύεται και από τις ενέργειες της ομάδας κατοίκων της Λευκάδας «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση περιοχής του Κάστρου της Λευκάδας», που αριθμεί περίπου 1500 μέλη και που αγωνίζεται για τη διάσωση ενός τόπου άρρηκτα συνδεδεμένου με το Κάστρο της Αγίας Μαύρας της Λευκάδας, χαρακτηρισμένου με πολλαπλά καθεστώτα προστασίας και ενταγμένου ιστορικά στη ζωή της πόλης της Λευκάδας.

Η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται

σε καθεστώς αρχαιολογικής προστασίας, είναι τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από ενεργό φάρο, σε καθεστώς προστασίας του Δικτύου natura 2000, στην περιαστική περιοχή της πόλης της Λευκάδας και εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως τοπίο περιφερειακής εμβέλειας από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) το οποίο δίνει και τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογική ζώνη Α απολύτου προστασίας και αδόμητη και ως «ο απαραίτητος ζωτικός χώρος που πρέπει να παραμείνει ελεύθερος κτισμάτων, με τον οποίο το Φρούριο της Αγίας Μαύρας συντίθεται σε αδιάσπαστη πολιτιστική ενότητα» Άλλωστε αυτό απορρέει κι από τον αρχαιολογικό νόμο, που ορίζει ότι «Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον, που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθενται σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα». Το μόνο που επιτρέπεται σε μια τέτοια περιοχή κατά νόμον, μετά από συγκεκριμένη διαδικασία, είναι μόνο η κατασκευή κτισμάτων ή προσθηκών σε υπάρχοντα κτίρια, που είναι αναγκαία για την ανάδειξη των μνημείων ή χώρων».

Το υφιστάμενο στην έκταση εγκαταλελειμμένο οινοποιείο ΤΑΟΛ, το οποίο είναι και καταγεγραμμένο ως κτίριο βιομηχανικής κληρονομιάς, μπορεί κατά συνέπεια να μετατραπεί και να φιλοξενεί μόνο χρήση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του μνημείου – πολιτιστικού τοπίου. Η «Πρωτοβουλία πολιτών για τη διάσωση περιοχής του Κάστρου της Λευκάδας» έχει προτείνει το ΤΑΟΛ να μετατραπεί σε ένα μοναδικό Μουσείο Οινοποιίας (δηλαδή σε συναφή χρήση με την αρχική) και όχι να μετατραπεί σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση ή άλλη τουριστική χρήση, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η έκταση του ΤΑΟΛ, είναι ακριβώς ο τόπος που αναδεικνύει το Κάστρο και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά μιας παράκτιας αμμώδους περιοχής του Ιονίου πελάγους ανάμεσα από θάλασσα και λιμνοθάλασσα.. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στηρίζει τις προσπάθειες για την προστασία της περιοχής του Κάστρου. Η Πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις προστασίας του συνόλου της περιοχής, προκειμένου να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον.

Το άρθρο Περί προστασίας της περιοχής του Κάστρου Λευκάδας εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
peri-prostasias-tis-periochis-tou-kastrou-lefkadas.htm
Τυχαία Θέματα