Πέτσας: «Μπορεί η Τουρκία να συμμετέχει σε διεθνείς διαδικασίες, όμως οι απόψεις της αποδοκιμάζονται παντού»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε για τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Ρωσία, αλλά και για τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για κοινές γεωτρήσεις με την Ιταλία.
Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως πρόκειται για πληροφορίες που προέρχονται από τουρκικά ΜΜΕ. Για το πρώτο θέμα είπε ότι υπάρχει διάψευση

από την ρωσική πλευρά, από τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο.
«Οσον αφορά την Ιταλία, να δούμε το ζήτημα των εξωτερικών εξελίξεων και των εθνικών συμφερόντων της Ιταλίας υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων αυτό το διάστημα και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στα ζητήματα που αφορούν τον EastMed. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι σαφής η καταδίκη και δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων με την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Μετά από σχετική ερώτηση είπε επίσης ότι η επιστολή του Μ. Πομπέο στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι το επιστέγασμα της εξαιρετικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και υπενθύμισε αντίστοιχη επιστολή Κίσιγκερ στον κ. Μπίτσιο πριν από 44 χρόνια, όταν «μιλάγαμε υπό το φως των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο για την εγγύηση ασφάλειας των ΗΠΑ».
«Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Δεν μιλάμε μόνο για προκλητικές ενέργειες οι οποίες καταδικάζονται, δεν μιλάμε μόνο για αποφυγή λύσεων με στρατιωτικά μέσα, αλλά μιλάμε για εγγύηση η οποία έχει να κάνει με τη στήριξη των ΗΠΑ στην ευημερία και στη δημοκρατία και στην ασφάλεια στην Ελλάδα», τόνισε.
Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Νταβός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως οι ενδεχόμενες συναντήσεις εκεί του κ. Μητσοτάκη θα έχουν σχέση με επενδυτικό ενδιαφέρον, «ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες με πολιτικό ενδιαφέρον όπως αυτή που ρωτάτε – για το αναλυτικό πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα ενημερωθείτε αύριο (σ.σ. Τετάρτη) το απόγευμα λίγο πριν από την αναχώρησή του».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να μιλά για απομόνωση της Τουρκίας παρότι συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Πέτσας είπε ότι φυσικά και θα συμμετείχε σε μια διαδικασία όπως αυτή, καθώς είναι μία από τις χώρες G10 και χώρα τράνζιτ για το θέμα της μετανάστευσης και των προσφύγων. «Είναι άλλο να συμμετέχει στις συζητήσεις και άλλο ότι αποδοκιμάζονται οι απόψεις της παντού. Αποδοκιμάζονται παντού και οι απόψεις της και τα άκυρα μνημόνια», πρόσθεσε.
Επίσης, για την αποστολή Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία είπε πως πρόκειται για συζήτηση που ξεκινά από τον περασμένο Οκτώβριο και η Ελλάδα συμμετέχει ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης προάγοντας την ασφάλεια στην περιοχή.
Για τις προσωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο η Τουρκία να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν αντιλαμβανόμαστε την επιθετικότητα, αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό».
Πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και δεν πιστεύουμε στη διακοπή των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Προσδοκούμε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση για αποκλιμάκωση και όχι για κλιμάκωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και σχετικά με την άποψη που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας τη διαφωνία του, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Εξαρτάται πάντα από το πλαίσιο. Ο κ. Σαμαράς ήταν σαφής. Δεν μπορούμε να πάμε σε συζητήσεις χωρίς να έχουν υπάρξει βήματα όπως η άρση των προκλητικών τουρκικών ενεργειών, να προχωρήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, μετά οι διερευνητικές επαφές και μετά το συνυποσχετικό. Η Χάγη είναι στόχος αρκεί να προηγηθούν τα προηγούμενα. Φαίνεται ότι και τα άλλα κόμματα ασπάζονται αυτή τη στρατηγική χωρίς σοβαρές διαφορές».
Για το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είπε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη δέσμευσή της, κερδίζει πρώτα σε αξιοπιστία και μετά θέτει αυτό το θέμα. Συμπλήρωσε ότι ήδη το θέμα έχει τεθεί ώστε να μειωθούν από το 2021 σε ένα επίπεδο 2% με 2,5%, ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε και άλλα δύο θέματα: Την αλλαγή της χρήσης των χρημάτων που προκύπτουν από τα ομόλογα που διακρατούν οι κρατικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους, ώστε να μπορούν να διοχετεύονται και για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για την αποπληρωμή χρέους, και να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγή υπερπλεονασμάτων πάνω από το 3,5%, ώστε να μεταφέρεται ένα ποσό από αυτή την υπεραπόδοση στην επόμενη χρονιά για να γίνει πιο εύκολη η μείωση στόχων και η στήριξη κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη.
«Καμία αντίφαση», είπε επίσης όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τέτοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο θέμα του ξυλοδαρμού του Γερμανού δημοσιογράφου. Τόνισε ότι της δικής του ανακοίνωσης είχε προηγηθεί επικοινωνία του με τον αρμόδιο υπουργό και υφυπουργό και πως η καταδίκη σε επίπεδο κυβέρνησης είναι απερίφραστη.
«Στόχος μας είναι όχι μόνο η παλιά τρομοκρατία αλλά κάθε μορφή βίας να μην έχει θέση στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάζει την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός το έχει εξηγήσει, έχει ενημερώσει τη Βουλή και την ΚΟ για την απουσία του ενώ έχει δηλώσει πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε την κ. Σακελλαροπούλου.
Επίσης, αναφερόμενος στη γενική απεργία των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό, είπε πως πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και όχι για θέμα μικροπολιτικής.
«Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες ότι το σχέδιό μας αποδίδει καρπούς», συνέχισε και αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στο θέμα της διαδικασίας των επιστροφών οι οποίες, είπε, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες στις επιτροπές ασύλου.
Είπε επίσης ότι θα κλείσουν οι ανοικτές δομές και θα λειτουργήσουν οι κλειστές και πως είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Ν. Αρμένης

Keywords
τουρκια, το φως, κυπρος, ρωσία, μμε, φως, ηπα, ελλαδα, σαμαρας, τραπεζες, ψηφοφορία, βουλη, απεργια, Αντωνης Σαμαρας, υπουργειο εσωτερικων, απεργια υπα, απεργιες αυριο, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, μιλα, το πρωτο θεμα, χωρες, ρωσία, το θεμα, βημα, δημοκρατια, ηπα, θεμα, ιταλια, μμε, ομολογα, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, φως, αξονες, γινει, διαστημα, δηλωσεις, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, ενημερωθειτε, επικοινωνια, ερντογαν, εσωτερικων, ευημερια, κυβερνηση, μειωση, μορφη, νταβος, παντα, ουασιγκτον, παμε, πρισμα, ρωσικη πρεσβεια, σαουδικη αραβια, σαφης, συζητηση, σχεδιο, το φως, φυσικα, χαγη, χρηστος, ψηφοφορία, ακυρα, ασφαλεια, βηματα, εμφαση, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, θεματα
Τυχαία Θέματα