Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την επέκταση του μετρό στον Πειραιά
Ενα σύγχρονο έργο, αυτό της Επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό στον Πειραιά, έδωσε μια εξαιρετική ευκαιρία: Να διεξαχθεί μια εκτεταμένη αρχαιολογική ανασκαφή, σε ασυνήθιστα βάθη, που απέφερε πλήθος σημαντικών ευρημάτων και πληροφοριών, αλλά και καίριες αποφάσεις για την ανάδειξή τους.
Ενα αποφασιστικό βήμα προς την υλοποίηση των τελευταίων είναι η συνύπαρξη στο κτίριο της Ξυλαποθήκης στον Πειραιά
Το πλούσιο αρχαίο υλικό, που βρέθηκε στις ανασκαφές στο πλαίσιο του έργου, γίνεται αμέσως αντιληπτό στον επισκέπτη της Ξυλαποθήκης, του κτιρίου που κατασκευάστηκε στα «ίχνη» μιας αυθεντικής ξυλαποθήκης στην ιδιαίτερη γειτονιά των Αστικών Πυλών.
«Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο όγκο αρχαίου υλικού, ακριβώς γιατί η ανασκαφή ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση που έγινε ποτέ στον Πειραιά. Η πιο μεγάλη, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, ήταν στον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο», με κύρια ευρήματα, εκτός από τα τμήματα του οικοδομικού ιστού της αρχαίας πόλης, τα υδρευτικά συστήματα. Μικρότερες ανασκαφές έγιναν σε άλλα σημεία από τα οποία διερχόταν η γραμμή του μετρό. Συνολικά, από εμάς πραγματοποιήθηκαν 8 διαφορετικές ανασκαφές, μέσα στο πλαίσιο του αρχαίου Πειραιά που ταυτίζεται περίπου με τον σύγχρονο, δηλαδή μέσα στα όρια της αρχαίας πόλης», προσθέτει ο κ. Πέππας.
Και η σημασία των ευρημάτων; «Εκτός από την επιβεβαίωση, πολεοδομικά πια, τμημάτων της πόλης του Πειραιά που μέχρι τώρα δεν είχαν διερευνηθεί (οι σταθμοί και τα φρεάτια του μετρό έγιναν σε πλατείες και ελεύθερους χώρους που δεν είχαν οικοδομηθεί ποτέ στον Πειραιά), είδαμε τι ακριβώς υπήρχε εκεί από την αρχαία πόλη διαχρονικά. Σημαντική είναι, επίσης, η ταύτιση του υδραγωγείου. Ανασκάπτοντας 55 μ. της κεντρικής του σήραγγας στον σταθμό «Δημοτικό Θέατρο» μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα timeline της λειτουργίας του, δηλαδή από την κατασκευή του, που πρέπει να έγινε στα χρόνια του Αδριανού, ως την εγκατάλειψή του στα χρόνια των εισβολών των Γότθων. Πιστεύουμε ότι το νερό ερχόταν από την Αθήνα μέσω των Μακρών Τειχών και συγκεκριμένα από τον λόφο του Αρδηττού, συμπέρασμα που προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο», προσθέτει ο ίδιος.
Και τα κινητά ευρήματα; «Είναι από μια φάση της πόλης μετά την εισβολή των Ρωμαίων το 86 π.Χ. Μεγάλο όγκο υλικού της κατεστραμμένης από τους Ρωμαίους πόλης βρίσκουμε στις δεξαμενές και στα πηγάδια που πλέον δεν χρησιμοποιούνταν. Στην πραγματικότητα, βρίσκουμε τον ελληνιστικό Πειραιά μέσα στα πηγάδια», διευκρινίζει ο αρχαιολόγος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που κάνει λόγο για περισσότερα από 4.000 συντηρημένα αντικείμενα, περίπου 1.400 αναταγμένα σκεύη και 1.300 ξύλινα αντικείμενα τα οποία καθιστούν την ανασκαφή στον Πειραιά εξαιρετικά «προσοδοφόρα» όσον αφορά τα σπάνια αυτά ευρήματα.
«Σημαντικό επίσης είναι το μεγάλο βάθος στο οποίο έφτασε η ανασκαφή. Σκεφτείτε ότι ο σταθμός ξεπερνά τα 40 μ. βάθος, έτσι για πρώτη φορά μπορέσαμε να ερευνήσουμε τον πυθμένα των πηγαδιών, που φτάνουν σε βάθος περίπου 17-18 μ. Εκεί βρέθηκε πολύ σπάνιο υλικό, ξύλινα και οργανικά κατάλοιπα, που παρέμειναν μέσα στο νερό κάτω από το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα για περίπου 20 αιώνες. Εχουμε πλέον τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα ξύλινων αντικειμένων που προέρχονται από σπίτια, δηλαδή αντικείμενα της οικοσκευής, έπιπλα, σκεύη, εργαλεία κλπ, δομικά στοιχεία ενός σπιτιού, αλλά και καρπούς, ξύλα, κλαδιά από δέντρα… Σημαντικό εύρημα θεωρούμε ένα ξύλινο άγαλμα Ερμή ελληνιστικής περιόδου, που βρέθηκε κι αυτό μέσα σε πηγάδι μετά την καταστροφή των Ρωμαίων. Είναι ακέφαλο, εξαιρετικά σπάνιο και λόγω των διαστάσεων του, το οποίο νομίζω ότι θα μας δώσει πολλά συμπεράσματα για τη γλυπτική σε ξύλο», υπογραμμίζει.
«Συνολικά μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί περίπου 3 εκατ. ευρώ για την αρχαιολογική έρευνα, ποσό που ούτως ή άλλως προβλεπόταν στη σύμβαση -μάλιστα προβλεπόταν ένα πολλαπλάσιο ποσό. Θα συνεχίσουμε γιατί θεωρούμε ότι η ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων είναι πολύ σημαντική», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Κολοβός, που θέλησε να μοιραστεί δυο στιγμές που τον συγκίνησαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής στον Πειραιά: «Το ένα ήταν ένα δαχτυλίδι που μου έδωσαν και κράτησα στα χέρια μου τη στιγμή που το έβγαλαν. Το άλλο είναι το εύρημα των οστών από έναν κόκορα, τον οποίον κάποιος θυσίασε πριν από 2.000 χρόνια για τη θεμελίωση ενός σπιτιού, το «εγκαίνιο» που λένε οι αρχαιολόγοι, συνήθεια που έχει μείνει στους αιώνες ως τα τελευταία χρόνια. Ηταν πραγματικά συγκινητικό και εντυπωσιακό», ανέφερε ο κ. Κολοβός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ελένη Μάρκου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κυβέρνηση: Τέλος τα πανηγύρια!
- Χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ και αναξιοκρατία στην ΜΟΔ Α.Ε.
- Σε χάρτινα μπουκάλια θα κυκλοφορεί το Johnnie Walker από το 2021
- Θερινές εκπτώσεις στη σκιά του lockdown
- ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
- Ποιοι αγρότες κερδίζουν φέτος έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ
- Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις ρυθμίσεις για τα ενοίκια επιχειρήσεων
- Θεσσαλονίκη: Στα επίπεδα Απριλίου η παρουσία κορονοϊού στα αστικά λύματα
- Scope: Υποβάθμισε την Τουρκία σε Β+
- Χρηματιστήριο: Γιατί πέρασε στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης και με ποια χαρτιά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
- Ανιχνεύσιμη και πάλι η παρουσία του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης
- ΠΟΥ: Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2
- Στην Αθήνα αύριο ο Ν. Αναστασιάδης
- Μ. Τσαβούσογλου: «Η Άγκυρα θα ενημερώσει την UNESCO για την Αγία Σοφία»
- Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την επέκταση του μετρό στον Πειραιά
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα από την επέκταση του μετρό στον Πειραιά
- Μ. Τσαβούσογλου: «Η Άγκυρα θα ενημερώσει την UNESCO για την Αγία Σοφία»
- Ανιχνεύσιμη και πάλι η παρουσία του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης
- Στην Αθήνα αύριο ο Ν. Αναστασιάδης
- ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
- ΠΟΥ: Νέα δεδομένα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-CoV-2
- Ευκαιρία ή «βαρίδι» τα ακίνητα για την οικονομία;
- Προτεραιότητα για 1 στις 3 επιχειρήσεις ο ψηφιακός μετασχηματισμός
- Με σημαντικές καινοτομίες ξεκινά το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Θεσσαλονίκη: Μεγάλη συγκέντρωση κορονοϊού στα αστικά λύματα
- Kaizen Gaming: Αυτό είναι το νέο όνομα της Stoiximan/Betano
- «Πράσινο φως» από Κομισιόν για το πακέτο διάσωσης της KLM ύψους 3,4 δισ. ευρώ
- Γ. Πατούλης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική
- Μόσιαλος: Θα χρειαστούν παρεμβάσεις και όχι συστάσεις καλής συμπεριφοράς
- Πρωτοβουλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα για την Αγία Σοφία
- Η Κομισιόν ενέκρινε το πακέτο διάσωσης της KLM
- Επιτροπή λοιμωξιολόγων: Εισήγηση για ματαίωση των πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου
- Κάλεσμα Βενιάμη στις κυβερνήσεις για τον επαναπατρισμό των ναυτικών
- ElvalHalcor: Εγκαίνια επένδυσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη