Ποια χώρα έχει το πιο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη;

Η νέα έρευνα αναδεικνύει ανταγωνιστικότερες την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ επικρίνει την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν μια κούρσα προς τα κάτω στα επίπεδα φορολόγησης.

Η Εσθονία έχει τον πιο ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα στην Ευρώπη – και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σημειώνουν άνοδο, ενώ η Ιταλία παραμένει στο τέλμα, σύμφωνα με έρευνα του Tax

Foundation.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η δεξαμενή σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει τους συντελεστές 20% του Ταλίν για το εταιρικό και ατομικό εισόδημα, καθώς και έναν φόρο ακίνητης περιουσίας που εξετάζει την αξία της γης και όχι την επένδυση, καθώς απονέμει στη χώρα της Βαλτικής την κορυφαία θέση παγκοσμίως για ενδέκατη συνεχή χρονιά.

«Το κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα κινητικό. Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν να επενδύσουν σε οποιονδήποτε αριθμό χωρών σε όλο τον κόσμο για να βρουν το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι ανταγωνιστικοί και ουδέτεροι φορολογικοί κώδικες μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έκθεση εξετάζει ποιες χώρες προσφέρουν τους χαμηλότερους οριακούς συντελεστές – αλλά εξετάζει επίσης πιο λεπτομερή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, όπως το πόσο πιθανό είναι τα φορολογικά συστήματα να στρεβλώνουν τη συμπεριφορά.

Επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων είναι ο πιο επιβλαβής για την οικονομία – αν και οι εναλλακτικές πηγές εσόδων, όπως οι φόροι επί των πωλήσεων ή της κατανάλωσης μπορεί να πλήττουν δυσανάλογα τους οικονομικά αδύναμους.

Η Τσεχία υποχώρησε τρεις θέσεις στην ετήσια κατάταξη μετά την αύξηση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων από 19% σε 21%, αλλά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επαινούνται για την προσφορά πιο γενναιόδωρων επιδομάτων για τις εταιρικές επενδύσεις σε εξοπλισμό.

Η Ιταλία αξιολογείται ως έχουσα τον λιγότερο ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα στην Ευρώπη, ακριβώς πίσω από τη Γαλλία – και η Ρώμη επικρίνεται για τους «πολλαπλούς στρεβλωτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας» και την ασυνήθιστα στενή βάση ΦΠΑ.

Τα νέα έρχονται, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να τονώσουν τις οικονομίες τους – αλλά και να ανακάμψουν τα δημόσια οικονομικά που είχαν πληγεί πρώτα από την πανδημία και στη συνέχεια από την ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συγκεντρώσει δισεκατομμύρια από την αύξηση των φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλούσιους, καθώς προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της χώρας -που είναι από τα υψηλότερα στο μπλοκ- σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η ιδέα ότι οι χώρες ανταγωνίζονται για να δελεάσουν τις επιχειρήσεις μέσω του φορολογικού κώδικα έχει επίσης οδηγήσει σε φόβους για έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω – και όχι μόνο σε έναν κόσμο όπου οι ψηφιακές επιχειρήσεις μπορούν συχνά να μεταφέρουν εύκολα τις δραστηριότητές τους.

Οι ανεπτυγμένες χώρες που συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχουν ήδη συμφωνήσει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% επί των κερδών τους.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε επίσης πρόσφατα ότι μια φορολογική παραχώρηση στην Ιρλανδία που είδε την Apple να πληρώνει συντελεστές μόλις 0,005% ισοδυναμεί με παράνομη επιδότηση.

Παρά τον χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή και τη φήμη της για τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις συμφωνίες, οι υψηλοί φόροι επί του εισοδήματος και των μερισμάτων τοποθετούν την Ιρλανδία στην τελευταία θέση του πίνακα του Tax Foundation, ο οποίος εξετάζει τα 38 μέλη του ΟΟΣΑ.

Το άρθρο Ποια χώρα έχει το πιο ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη; εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
poia-chora-echei-to-pio-antagonistiko-forologiko-systima-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα