Πώς θα μετατραπεί το Φαληρικό Πάρκο – Το όνομα που θα έχει

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αρχικό ποσό 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) για τη στήριξη της αναγέννησης παραθαλάσσιου πάρκου, έκτασης 540 εκταρίων, κατά μήκος του κόλπου του Φαλήρου, στην Αθήνα.

Η επένδυση θα μετατρέψει την προκυμαία της πόλης σε έναν καταπράσινο, χωρίς αποκλεισμούς, και ζωντανό χώρο, σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον τουρισμό, να ενισχύσει τα έσοδα για τις τοπικές επιχειρήσεις και να τονώσει

την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2028.

“Το πάρκο θα προσφέρει 343 στρέμματα πρασίνου, που καλύπτουν το 75% της συνολικής του έκτασης, με πλούτο μεσαίων και μεγάλων δέντρων και πλήθος άλλων φυτών. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η εξασφάλιση της φυσικότητας, δηλαδή η δημιουργία ενός μεσογειακού φυσικού τοπίου, το οποίο θα προσφέρει ευνοϊκές μικροκλιματικές συνθήκες και φυσική σκίαση, με ουσιαστικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή, ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας. Επιπροσθέτως, η παρουσία υδροβιότοπου δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ζωής στις νέες νησίδες που θα υπάρχουν στο τμήμα του Πάρκου που θα βλέπει στη θάλασσα.

Παράλληλα με τον φυσικό πλούτο, το υπόλοιπο 25% του πάρκου θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις σε χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων, θερινό κινηματογράφο, υπαίθριους χώρους εκθέσεων, καθώς και για αθλητικές δραστηριότητες, με γήπεδα 5Χ5, πολυχώρους άσκησης, κολυμβητικές δεξαμενές, στεγασμένες εγκαταστάσεις κά. Επιπροσθέτως, θα φιλοξενούνται κοινωνικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς και στεγασμένους χώρους εστίασης, καθώς και ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά, εκπαιδευτικού και θεματικού χαρακτήρα, όπως θεματικές παιδικές χαρές, χώροι παιχνιδιών και 3D κατασκευών, παιχνίδι με την άμμο κά.”
Το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το κοινό, δωρεάν, με πόρους που χρησιμοποιούνται για να γίνει η προκυμαία πιο ελκυστική και να μετατραπεί η περιοχή σε κόμβο δραστηριοτήτων. Θα κατασκευαστούν πισίνες, θεματικές παιδικές χαρές, χώροι εκδηλώσεων και ένα αθλητικό κέντρο.

Ταυτόχρονα, εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα επαναχρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το πάρκο και οι δραστηριότητές του θα είναι πλήρως προσβάσιμα σε Άτομα με Αναπηρία και μέσω του εκσυγχρονισμού δρόμων, δικτύων τραμ και μονοπατιών, θα συνδεθούν με γειτονικές περιοχές. Χάρη στην υλοποίηση δικτύων αποχέτευσης και συλλεκτών ομβρίων υδάτων, οι πόροι θα υποστηρίξουν, επίσης, την αντιπλημμυρική ικανότητα της προκυμαίας. Θα φυτευτούν περισσότερα από 2.900 δέντρα, ενώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα ενσωματωθούν στο ενεργειακό μείγμα του πάρκου.

Η στήριξη της ΕΕ θα βελτιώσει συνολικά την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι μπορούν, πλέον, να απολαμβάνουν τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και πολλές εγκαταστάσεις του πάρκου, όπως σημειώνει η Κομισιόν.

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίσα Φερέιρα, τόνισε ότι το πάρκο «θα αποτελέσει νέο αξιοθέατο και τουριστικό αξιοθέατο για την πόλη της Αθήνας. Ο χώρος πρασίνου θα συνδέει πολίτες όλων των ηλικιών και οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε αθλητικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Το έργο, που εμπνέεται από την πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, θα αποτελέσει τέλειο παράδειγμα για το πώς οι αστικές επενδύσεις μπορούν να σχεδιαστούν με βιώσιμο, αισθητικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο».

Το όνομα αυτού, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του έργου: “Αέναον”.

Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου χωρίζεται σε δύο μέρη. Η πρώτη φάση, με προϋπολογισμό ύψους 109 εκατ. ευρώ, περιλάμβανε εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος με πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2022. Η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό ύψους 370 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή του Πάρκου και χρημαδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή».

Το καταπράσινο μητροπολιτικό πάρκο, θα περιλαμβάνει επίσης χώρους αναψυχής, πολιτισμού, πισίνες, γήπεδα για πολλά αθλήματα, αλλά και με σύγχρονες υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν πολλές διαφορετικές δράσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού. Θα γίνει ανασύσταση του αττικού τοπίου με 4.000 δέντρα και 185.000 θάμνοι. Θα δημιουργηθούν περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι και πεζογέφυρες, 27 μεταλλικά κτίρια-περίπτερα και θα υλοποιηθεί η ανάπλαση υφιστάμενων κτιρίων.

Το άρθρο Πώς θα μετατραπεί το Φαληρικό Πάρκο – Το όνομα που θα έχει εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-tha-metatrapei-to-faliriko-parko--to-onoma-pou-tha-echei.htm
Τυχαία Θέματα