Πώς το σταφύλι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα

Η ρεσβερατρόλη, μια ουσία που βρίσκεται στο σταφύλι και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να λειτουργήσει σαν «ασπίδα» απέναντι στον καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης.
Σε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη μάχη κατά του καρκίνου η ρεσβερατρόλη, ουσία που βρίσκεται στο σταφύλι και στο κόκκινο κρασί, κατέληξε μελέτη, την οποία διεξήγαγε μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Ο προληπτικός χαρακτήρας που μπορεί να έχει η ρεσβερατρόλη, όσον αφορά στον καρκίνο που βλάπτει την πεπτική οδό, έχει τεκμηριωθεί

από προηγούμενες μελέτες. Η ουσία, τώρα, φαίνεται να έχει και προστατευτική δράση απέναντι στον καρκίνο των πνευμόνων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας και όπως μεταδίδει το ScienceDaily.
Σημειωτέον ότι ο καρκίνος των πνευμόνων είναι από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου παγκοσμίως, με το 80% των θανάτων μάλιστα να οφείλεται στο κάπνισμα. Παράλληλα με τη διακοπή του καπνίσματος, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ασθένειας – και μία από αυτές θα μπορούσε να είναι και η χρήση ρεσβερατρόλης.
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να αποτρέψουν τον καρκίνο του πνεύμονα που προκαλείται από καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, με τη χρήση ρεσβερατρόλης, πραγματοποιώντας έρευνα σε ποντίκια. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα ποντίκια που μαζί με καρκινογόνο ουσία δέχθηκαν και αγωγή με τη ρεσβερατρόλη, παρατηρήθηκε μείωση κατά 45% στην ανάπτυξη όγκων, σε σχέση με εκείνα που δεν τους χορηγήθηκε η ουσία. Συγκεκριμένα, εμφάνισαν λιγότερους και μικρότερους σε μέγεθος όγκους. Επίσης, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε καρκινογόνο ουσία: Το 63% των ποντικιών που έλαβαν αγωγή με ρεσβερατρόλη, δεν παρουσίασαν καρκίνο.
Αν και η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να έχει προληπτική δράση κατά του καρκίνου των πνευμόνων, υπάρχει και μια δυσκολία: Οταν απορροφάται, μεταβολίζεται και εξαλείφεται μέσα σε λίγα λεπτά, προτού προλάβει να φτάσει στους πνεύμονες. Ετσι, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στη λύση ενός σκευάσματος, μέσω του οποίου η ρεσβερατρόλη μπορεί να διαλυτοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες για ρινική χορήγηση.
Πηγή Sputnik news

Keywords
Τυχαία Θέματα