Πρόεδρος της Εσθονίας: «Η Ελλάδα έχει ταλέντα που πρέπει να τολμήσουν»

Τη μοναδική εμπειρία και επίδοση της Εσθονίας στην ψηφιοποίηση της οικονομίας και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά και το μήνυμα ότι οι νέοι startuppers της Ελλάδας έχουν ταλέντο και πρέπει να τολμήσουν μετέφερε η Πρόεδρος της Εσθονίας και οι ομιλητές που πήραν μέρος στην εκδήλωση που έγινε στην έδρα του Orange Grove,

τη διεθνή θερμοκοιτίδα startups που τελεί υπό την αιγίδα της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Η Πρόεδρος, Κέρστι Καλγιουλάιντ, μίλησε σε μια ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό με θέμα «Creating e-solutions to grow economies: The Estonian Experience» και δέχθηκε ερωτήσεις για τα «μυστικά» που οδήγησαν την Εσθονία να γίνει πρότυπο ηλεκτρονικής διαχείρισης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στα 25 χρόνια της ανεξαρτησίας της, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.
Η Εσθονία με μόλις 1,3 εκατομμύρια κατοίκους κατέχει την 3η θέση στην Ευρώπη σε αναλογία startups ανά κεφαλή, είναι η γενέτειρα του Skype και πολυάριθμων διεθνώς επιτυχημένων startups, και δημιουργός του πρώτου «Data Embassy» στο Λουξεμβούργο (ενός ολοκληρωμένου backup όλων των πληροφοριών του κράτους για την περίπτωση που δεχθεί κυβερνοεπίθεση).
Ολη της η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται στην καινοτομία, με κύρια στοιχεία το ψηφιακό περιβάλλον, τη δημιουργία ενός ισχυρού startup οικοσυστήματος και την ανάπτυξη μιας πρωτοπόρας, σε διεθνές επίπεδο, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
«Ενα παιδί από τη στιγμή που γεννιέται και ο γιατρός πιστοποιήσει τη γέννησή του, δρομολογείται αυτόματα τόσο η ταυτότητά του με όλα τα στοιχεία του όσο και η ασφάλισή του», είπε αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πρόεδρος της Εσθονίας. «Δεν χρειάζεται κανένα χαρτί».
Η κ. Καλγιουλάιντ ρωτήθηκε για την εφαρμογή e-residence, η οποία αποτελεί πόλο έλξης επιχειρηματιών απ’ ολο τον κόσμο οι οποίοι μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικοί κάτοικοι της Εσθονίας και να ανοίξουν επιχειρήσεις εκεί. Η Πρόεδρος τόνισε ότι γίνονται έλεγχοι ηλεκτρονικά για το ποιος είναι ο αιτούμενος την e-residence, υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και η φορολογία πληρώνεται με διαφάνεια. «Το e-residence», υπογράμμισε, «δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο».
Ενώπιον της Εσθονής Προέδρου παρουσίασαν τις δικές τους startups τρεις νέοι Ελληνες που δραστηριοποιούνται μέσα στους κόλπους του Orange Grove. Οι startups αυτές αφορούν την εξεύρεση φοιτητικών καταλυμάτων στην Ευρώπη (aparto), τον ιατρικό τουρισμό (vitabroad) και την ασφάλεια τροφίμων (FOODAKAI).
Η Ζωή Νόβακ από την εταιρεία FOODAKAI που φιλοξενείται στο Orange Grove, σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την παρουσίαση της Προέδρου της Εσθονίας: «Είναι εντυπωσιακή η αξιοποίηση της τεχνολογίας που έχει πετύχει η Εσθονία σε όλους τους τομείς. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό γιατί η χώρα είναι πολύ δυνατή στο κομμάτι των ανοιχτών δεδομένων (Open Data) που είναι το είδος των δεδομένων που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα μας για να καταγράψει διεθνή περιστατικά ασφάλειας τροφίμων και να δημιουργήσει στατιστικά και εκτίμηση επικινδυνότητας για εταιρείες τροφίμων».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε επίσης ο Πρίιτ Σαλούμαα Head of Business Development της Mooncascade, εταιρείας software and product development στην Εσθονία. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε από τέσσερις software engineers, μεταξύ των οποίων δύο πρώην Skype engineers. Ο κ. Σαλούμαα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους νέους Ελληνες επιχειρηματίες τονίζοντας ότι έχουν ταλέντο και πρέπει να βγουν από την πεπατημένη στον τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν: «Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι να δώσει λύσεις σε πραγματικές ανάγκες και το δεύτερο είναι να έχουν τόλμη, υπομονή και επιμονή, να μην παραιτούνται όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως θέλουν».
Την Ακρόπολη και τις κλιτύες επισκέφτηκε η Πρόεδρος της Εσθονίας
Τον Ιερό Βράχο και τις κλιτύες του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης επισκέφτηκε η πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Καλγιουλάιντ. Η κ. Καλγιουλάιντ, ωστόσο, δεν επισκέφτηκε, όπως ήταν προγραμματισμένο, το Μουσείο Ακρόπολης καθώς, όπως είπε πολλές φορές στη συνοδεία της, «είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ακρόπολη, θέλω να περπατήσω και να φανταστώ πώς ζούσαν οι άνθρωποι εδώ στην αρχαιότητα».


Ντυμένη απλά, σχεδόν αθλητικά, η 49χρονη πρόεδρος της Εσθονίας, μητέρα τεσσάρων παιδιών και γιαγιά, εντυπωσίασε με την πολύ καλή φυσική κατάστασή της, όπως έδειχνε και η ταχύτητα με την οποία περιδιάβαινε τους χώρους, αλλά και με το ειλικρινές ενδιαφέρον της για τον περίπατο, ο οποίος, όπως είπε κάποια στιγμή χαριτολογώντας, είναι «σαν εκείνον που έκαναν οι αρχαίοι φιλόσοφοι». Η επίσκεψή της μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δεν άφησε σημείο του Ιερού Βράχου και των κλιτύων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης που να μην ενδιαφερθεί να μάθει την ιστορία, αλλά ούτε και πινακίδα που να μην διαβάσει.
«Είναι το μέρος που έχω διαβάσει σε πάρα πολλά βιβλία και δεν ήθελα να χάσω αυτή την αίσθηση με όλες τις γραφικές περιγραφές για το πώς είναι όταν ανεβαίνεις στην Ακρόπολη. Γι’ αυτό και περπατάμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλγιουλάιντ, που δήλωσε συγκλονισμένη από τις εικόνες που είδε.
«Από το ένα χρονολογικό στρώμα στο άλλο, διαβάζω για την πανάρχαια ιστορία του λόφου της Ακρόπολης, που ξεκινά τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. Στη συνέχεια, αρχίζω να προσέχω ότι για κάποιους λόγους το μεγαλύτερο μέρος των αρχιτεκτονημάτων, τουλάχιστον αυτών που βλέπουμε, είναι του 5ου αι. π.Χ. και αρχίζω να αναρωτιέμαι γιατί. Και μετά βλέπω μια άλλη πινακίδα που λέει ότι ο λόφος καταστράφηκε από τους Πέρσες 100 χρόνια πιο πριν και τότε αρχίζω να τα φαντάζομαι όλα αυτά και να τα ανασυνθέτω. Εκείνες τις εποχές οι άνθρωποι ανακύκλωναν, το βλέπεις στους τοίχους, στα κτίρια. Αυτό για μένα έχει πολύ ενδιαφέρον, πώς δηλαδή από το ένα επίπεδο πολιτισμού έρχεται το άλλο, σαν καλειδοσκόπιο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με ειλικρινές ενδιαφέρον, τονίζοντας παράλληλα και τον λόγο που της αρέσει να περπατάει στα μέρη που επισκέπτεται.
«Βλέπεις έτσι καλύτερα την αληθινή ζωή, τους αληθινούς ανθρώπους. Το κάνω όσο πιο συχνά μπορώ, περπατώ, τρέχω στα προάστια κι αλλού απλώς και μόνο για να δω πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί. Εχει πολύ ενδιαφέρον για μένα αυτό», συμπλήρωσε.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα