Προϋπάρχον πρόβλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το εμπορικό όνομα «Μακεδονία»
17:43 20/3/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των εμπορικών ονομασιών, αλλά δεν είναι αυτή που το προκάλεσε. Επί δεκαετίες η Ελλάδα άφηνε ελεύθερο πεδίο στη γειτονική χώρα και αυτή το εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο.
«Πουλάμε εδώ και δεκαετίες «κρασιά από τη Μακεδονία» και ελπίζουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια», δήλωσαν στην DW εκπρόσωποι του «Wines of Macedonia (WOM)» στην έκθεση Prowein του Ντίσελντορφ
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε όλες τις δέουσες ενέργειες διαβεβαίωσε στη DW και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, Μαρία Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της «Wines of Macedonia», πρόκειται για έναν ιδιωτικό σύνδεσμο και όχι για επίσημο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας. Πράγματι, ο «Wines of Macedonia» είναι ένας σύνδεσμος που συστάθηκε μόλις το 2010, ως μη κυβερνητική οργάνωση, με στόχο να προωθήσει τα συμφέροντα των οινοπαραγωγών της Βόρειας Μακεδονίας.
Μακεδονία όπως Mosel;
«Αυτό που ζητάμε είναι τα κρασιά της Βορείου Μακεδονίας να λέγονται κρασιά Βορείου Μακεδονίας και τα δικά μας να λέγονται Μακεδονίας, όπως έχει κατοχυρωθεί άλλωστε εδώ και 20 χρόνια στην ΕΕ», επισημαίνει ο Στέλιος Μπουτάρης. Ενα διαφορετικό μοντέλο φαίνεται να προκρίνουν όμως οι εκπρόσωποι της WOM: «Το Wines of Macedonia πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιείται και από τις δυο πλευρές και η διαφοροποίηση θα μπορεί να γίνεται με τις προσθήκες Republic of North Macedonia και Republic of Greece». Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιείται όχι μόνον από τους ίδιους και την Ελλάδα, αλλά και από τους Βούλγαρους. Επικαλούνται μάλιστα και το παράδειγμα του ποταμού Μοζέλα (Mosel) ο οποίος καθότι διαπερνά τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο δίνει το δικαίωμα και στις τρεις χώρες να χρησιμοποιούν την ονομασία στα περίφημα ομώνυμα κρασιά.
Στην περίπτωση του μακεδονικού οίνου, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα μακεδονικά κρασιά έχουν κατοχυρωθεί στην κοινοτική νομοθεσία ως προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ), για οίνους από την Ελλάδα. Χρησιμοποιείται δηλαδή μόνο για ελληνικά κρασιά που προέρχονται από τη Μακεδονία και δη από συγκεκριμένες ποικιλίες οινοστάφυλων. Ως εκ τούτου η ονομασία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προϊόντα που δεν είναι ελληνικά.
Κληθείς να σχολιάσει αυτή την πραγματικότητα εκπρόσωπος της WOM, επισήμανε ότι αυτό ακριβώς θα επιδιώξουν να αλλάξουν τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Γιατί όμως να διαπραγματευτεί η ελληνική πλευρά ένα κεκτημένο;
Η συμφωνία καλεί Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία «να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τις επιχειρηματικές τους κοινότητες να θεσμοθετήσουν έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο», ώστε να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται και η σύσταση εντός του 2019 «διεθνούς ομάδας ειδικών» που θα πρέπει να παρουσιάσει λύσεις εντός τριετίας.
Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει ήδη συγκεκριμένες λύσεις θεωρείται από Ελληνες παραγωγούς αρκετά προβληματική. Οπως δήλωσε στην DW ο Γιώργος Αργυράκης, εκπρόσωπος του κτήματος Αργυράκη, «η συμφωνία έπρεπε να είναι πιο εξειδικευμένη, να εμπεριέχει λύσεις και να μην μεταθέτει τη λήψη αποφάσεων στο μέλλον». Το γεγονός ότι η συμφωνία είναι αρκετά μετέωρη και δεν δείχνει ουσιαστικά μια κατεύθυνση, κάνει ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα και καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν, όπως εκτιμά ο ίδιος.
Η διαχρονική ελληνική κωλυσιεργία
Παρά τις δυσκολίες πάντως, τόσο στο περίπτερο της WOM όσο και στα ελληνικά περίπτερα, οι συμμετέχοντες εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις η Ελλάδα βρίσκεται μάλλον σε πλεονεκτική θέση, εκτιμά ο Στέλιος Μπουτάρης, αφού έχει δυο «όπλα» στα χέρια της: την ΠΓΕ και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. «Διότι εάν θελήσει η Βόρεια Μακεδονία να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να σεβαστεί τους νόμους της ΕΕ, και οι νόμοι αυτοί είναι ξεκάθαροι: το όνομα Μακεδονία έχει καταχωρηθεί για την Ελλάδα».
Πάντως, παρότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προβλέπει λύσεις όσον αφορά την εμπορική χρήση του ονόματος, είναι γεγονός ότι δεν είναι και εκείνη που προκάλεσε το πρόβλημα. Οι οινοπαραγωγοί της Βόρειας Μακεδονίας πουλούν εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες «μακεδονικά κρασιά» και «κρασιά από τη Μακεδονία». Υπάρχει μια «κωλυσιεργία του ελληνικού κράτους τα τελευταία 30 σχεδόν χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, να μην βρει λύση, και η οποία έχει επιτρέψει στους Σκοπιανούς να χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία προς όφελός τους. Γεγονός είναι ότι αν ρωτήσεις έναν Γερμανό σήμερα για κρασί από τη Μακεδονία, θα σου πει ότι είναι από τα Σκόπια», σχολιάζει ο Στ. Μπουτάρης.
Ολα τα προηγούμενα χρόνια η ελληνική πλευρά όχι μόνον δεν φρόντισε να ανατρέψει αυτή την εικόνα και να κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό τα μακεδονικά κρασιά -πόσο μάλλον που είναι και κατοχυρωμένα- αλλά αντιθέτως προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στους καταναλωτές. Οπως και σε προηγούμενες εκθέσεις έτσι και στη φετινή Prowein, ο επισκέπτης θα δει κρασιά από την ανατολική Μακεδονία, από την κεντρική Μακεδονία αλλά και από τη δυτική Μακεδονία σε διαφορετικά περίπτερα.
Πηγή Deutsche Welle
Keywords
ονομα, deutsche welle, ελλαδα, macedonia, σκοπια, republic, γαλλια, πγε, λύση, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, Καλή Χρονιά, πγε, χωρες, γερμανια, εμπορικη, πλαισιο, απλα, αψογη, βορεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, διοικηση, δειχνει, δυτικη μακεδονια, δυτικη, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, επρεπε, εικονα, κρασι, κρασια, ληψη, λύση, λουξεμβουργο, μακεδονια, μεκκα, μαρια, νομοι, ντισελντορφ, ομωνυμα, ουσιαστικα, οφελος, παπακωνσταντινου, πεδιο, πηγη, πιστη, τρια, υπουργειο εξωτερικων, δικαιωμα, ελληνικα, republic, γερμανο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, macedonia, χερια
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πώς το 5G αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων
- Εκκλησία: Εκλέχθηκαν τρεις νέοι μητροπολίτες
- Welcome Pickups: Νέα χρηματοδότηση 3,3 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η ελληνική startup
- Ο πόλεμος τιμών Lidl - Aldi ωφελεί τους καταναλωτές
- ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Ρέκορντμαν νικών στην Euroleague ο Ιτούδης
- VITEX: Μία από τις 19 πιο δυναμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα από τα Growth Awards
- Ο Παππάς... ξαναπάει στη Βέροια
- Διευκρινίσεις Υπ.Εργασίας για τις καταβλητέες εισφορές των επιστημόνων στο ΕΤΕΑΕΠ
- Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου, λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου
- Δερμιτζάκης: Μετεγγραφή - κλειδί ο Βιεϊρίνια για τον ΠΑΟΚ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Προτάσεις για ισχυρή παραγωγική βάση από τον ΣΕΒ
- T. Πετρόπουλος για αναδρομικά: Θα δώσουμε αυτά που μπορούμε και χωρίς δικαστικές αποφάσεις
- Προϋπάρχον πρόβλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το εμπορικό όνομα «Μακεδονία»
- Κανένας αποκλεισμός για τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο
- Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας
- Η Xiaomi κατέγραψε ετήσια αύξηση τζίρου 52,6% το 2018
- To MoMA βγάζει στο σφυρί ένα σπάνιο σκίτσο του Πικάσο
- Αυξημένος ο κίνδυνος ψύχωσης λόγω της καθημερινής χρήσης κάνναβης
- Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Προϋπάρχον πρόβλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το εμπορικό όνομα «Μακεδονία»
- Προτάσεις για ισχυρή παραγωγική βάση από τον ΣΕΒ
- Το κυνήγι της ευτυχίας δεν είναι μόνο δικαίωμά μας, είναι υποχρέωσή μας
- Αυξημένος ο κίνδυνος ψύχωσης λόγω της καθημερινής χρήσης κάνναβης
- Η Xiaomi κατέγραψε ετήσια αύξηση τζίρου 52,6% το 2018
- Κανένας αποκλεισμός για τις μεγάλες επιχειρήσεις από τον αναπτυξιακό νόμο
- T. Πετρόπουλος για αναδρομικά: Θα δώσουμε αυτά που μπορούμε και χωρίς δικαστικές αποφάσεις
- To MoMA βγάζει στο σφυρί ένα σπάνιο σκίτσο του Πικάσο
- Το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Laudamotion: Νέα απευθείας σύνδεση Αθήνα -Βιέννη με προσφορά τιμής
- Η Philips Sonicare για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
- ΑΙΜ: «Βουρτσίζουμε Μαζί» με τους μικρούς φίλους μας στα σχολεία
- Δερμιτζάκης: Μετεγγραφή - κλειδί ο Βιεϊρίνια για τον ΠΑΟΚ
- Έρχονται οι ψηφιακές υπογραφές για τις επιχειρήσεις
- Πραγματικότητα στην Ελλάδα η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή της ψηφιακής διεθνούς φορτωτικής (e-CMR)
- Συνελήφθη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης για διαφθορά
- Αποφυλάκιση κι έκδοσή του στη Ρωσία ζητεί ο «Mr Bitcoin»
- ΟΑΕΔ: Λιγότεροι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο
- Super League: Οι παίκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο πρωτάθλημα