Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2% το 2020
Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% (σενάριο βάσης) προβλέπει για το επόμενο έτος το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Επίσης, προβλέπει σειρά μέτρων για τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι βασικές προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021 για ρυθμό ανάπτυξης, έλλειμμα, ανεργία, έσοδα και δαπάνες
Ανάπτυξη 7,5% το 2021
Το προσχέδιο αποτυπώνει το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εφέτος, αλλά και τις προβλέψεις για επαναφορά της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος.
Ετσι, το ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 185,215 δισ. ευρώ το 2021, από 170,721 δισ. ευρώ το 2020.
Το επόμενο έτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6,3% του ΑΕΠ εφέτος.
Το επίπεδο της ανεργίας (με βάση την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού) προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 18,6% εφέτος για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,5%.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του προσχεδίου του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 53,705 δισ. ευρώ, έναντι 50,147 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ το σύνολο των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 49,546 δισ. ευρώ, από 44,594 δισ. ευρώ το 2020 λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία, παρά τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για το 2021. Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2021 στα 63,884 δισ. ευρώ, έναντι 68,528 δισ. ευρώ εφέτος.
Καταθέτοντας το κείμενο του Προσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν: «Ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Η εγγενής αυτή αβεβαιότητα και οι μεταφερόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της ύφεσης το επόμενο έτος, οδήγησαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην απόφαση να ισχύσει, και το 2021, στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης, η γενική ρήτρα διαφυγής. Απόφαση που έχει ως στόχο να προφυλαχθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός και να μην παρεμποδιστεί η σημαντική ανάκαμψη που σε κάθε περίπτωση προβλέπεται για το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της γενικής ρήτρας διαφυγής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της. Αυτή αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και είναι κατά τάξεις μεγέθους μικρότερα από αυτά με τα οποία δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση.
Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα εισρεύσουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου). Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%.
Η δυναμική ανάκαμψη η οποία προβλέπεται για το 2021 διευκολύνεται επίσης από τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021. Μέτρα που αφορούν – μεταξύ άλλων – στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από την 1.1.2021, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και στη δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και υπό ελάχιστες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις, που ήδη ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου του 2020. Η ανάκαμψη διευκολύνεται επίσης από τα εκτεταμένα αλλά συνετά μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021.
Στον προϋπολογισμό του 2021 διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τον Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2021. Οι ανάγκες αυτές και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1% για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό αυτό θα επιδεινωθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου.
Ο προϋπολογισμός του 2021, εκ της φύσεώς του αλλά και λόγω των υποχρεώσεων όλων των χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για τον ταχύτατο ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και οι παράλληλες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, σε συνδυασμό με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, που ενισχύεται σημαντικά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο από το 2022 και εντεύθεν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γράφει ιστορία ο Τσιτσιπάς: Πέρασε στα προημιτελικά του Ρολάν Γκαρός
- Συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ θα έχει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- «Το φως είναι το χρώμιο του 21ου αιώνα»: Τα φώτα στα νέα ID.3 και ID.4
- ΠΟΥ: Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί με κορωνοϊό
- Βόρειο Σέλας και σεληνιακό ουράνιο τόξο στη Σκωτία
- ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟY
- Καρδίτσα: Συλλαλητήριο για τις ζημιές από τον "Ιανό"
- Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα προκάλεσε την ένταση - Στόλτενμπεργκ: Πολύτιμος σύμμαχος η Τουρκία
- Πανελλαδικές: Τα αποτελέσματα των Ελλήνων υποψηφίων του εξωτερικού
- Κορονοϊός : Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟY
- «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ COSMOTE TV και National Geographic
- Σε τρεις επιστήμονες για τον ιό της ηπατίτιδας C το Νόμπελ Ιατρικής
- Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2% το 2020
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα – Διεθνής συλλογική εικαστική δράση
- Δήμος Αθηναίων: Από αύριο rapid tests Covid-19 σε οκτώ Λέσχες Φιλίας
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Προϋπολογισμός: Ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2% το 2020
- Σε τρεις επιστήμονες για τον ιό της ηπατίτιδας C το Νόμπελ Ιατρικής
- Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης – Προλεγόμενες: Ιστορίες που ντύθηκε το σώμα – Διεθνής συλλογική εικαστική δράση
- ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟY
- «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ COSMOTE TV και National Geographic
- Δήμος Αθηναίων: Από αύριο rapid tests Covid-19 σε οκτώ Λέσχες Φιλίας
- Η πανδημία έπληξε και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας
- “Πράσινο φως” ΤτΕ στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων
- Το Νόμπελ Ιατρικής σε τρεις επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό της ηπατίτιδας C
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2021: Θετική εικόνα από Κόλλια (Οικονομικό Επιμελητήριο) και Μίχαλο(ΚΕΕ, ΕΒΕΑ)
- ΚΙΝΑΛ για προσχέδιο προϋπολογισμού: Απόλυτα εκτός πραγματικότητας και έωλο ως προς τις εκτιμήσεις
- Δυναμική παρουσίαση της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση Τουρισμού SATTE GenX της Ινδίας
- Πώς εφαρμόζεται η "Συν -Εργασία" στον τριτογενή τομέα, στις αερομεταφορές και την ακτοπλοΐα
- Berenberg: Οι οικονομικές επιπτώσεις μιας προεδρίας Biden για τις ΗΠΑ
- Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Όχι νέα lockdown αλλά πιο αυστηρή εφαρμογή των μέτρων
- Κορονοϊός : Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα
- ΟΠΕΚΑ: Μόνο με ραντεβού η εξυπηρέτηση του κοινού στην Αθήνα
- Προυπολογισμός 2021: Η κυβέρνηση έχει οφειλές προς τρίτους 1,7 δισ. ευρώ και εκρεμμείς επιστρoφές φόρων 746 εκ. ευρώ – Πότε θα τα δώσει
- Επαναπατρισμός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων