Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς προχωράει η εφαρμογή της – Τι λένε εργοδότες κι εργαζόμενοι

Δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, αρκεί να λύσουμε τα τεχνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα και περιμένουν την επίλυση τους μέσα από μία συζήτηση που έχουμε με το υπουργείο Εργασίας, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Όπως διευκρίνισε, «υπάρχουν 19 θέματα τα οποία δημιουργούν διοικητικό κόστος και βάρος της επιχείρησης, πολλά εξ αυτών είναι τεχνικά προβλήματα και ορισμένα εξ αυτών χρειάζονται και νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ξεκινάει

την 1η Μαρτίου, όμως έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις όταν θα ανοίξει η τουριστική περίοδος, καθώς τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου θα βρεθούν χιλιάδες επιχειρήσεις να εφαρμόζουν από την πρώτη μέρα λειτουργίας την ψηφιακή κάρτα, ενώ δεν θα έχουν περάσει καθόλου διάστημα πιλοτικής εφαρμογής.

Για αυτό έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να ξεκινήσει η εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, ώστε να υπάρχει ένα τρίμηνο προσαρμογής.

Για να βοηθήσουμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας πρέπει όλοι να ξέρουμε τα ίδια, να ξέρουμε ένα καθεστώς που υπάρχει. Όχι από έναν κακό εργοδότη, αλλά μετά από μία συμφωνία με έναν εργαζόμενο για την απασχόληση του ειδικά στις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Και από την άλλη πλευρά πρέπει να δούμε ότι το 2024 τουρισμός και εστίαση είχαν έλλειμμα 80.000 θέσεων εργασίας και να δούμε το 2025 πως θα καλύψουμε αφενός αυτό το έλλειμμα και το διπλασιασμό κατ’ ελάχιστον κατά την άποψή μου, του ελλείμματος στους εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό λόγω της εφαρμογής της κάρτας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρούμε λύση ή δεν θα εφαρμόσουμε την ψηφιακή κάρτα. Πρέπει να δούμε επίσης και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που προκύπτει. Πρέπει να δούμε θέματα που έχουν να κάνουν με την 11ωρη ανάπαυση. Υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά θέματα» κατέληξε.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήταν ένα αίτημά μας, αίτημα της ΓΣΕΕ, των συνδικάτων, των κλάδων από το 2009, κι ενώ είχαμε εξαγγελίες ότι ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού θα ήταν από τους πρώτους που θα εφαρμοζόταν ψηφιακή κάρτα, τελικά είμαστε από τους τελευταίους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Γιώργος Χότζογλου.

«Οι ενστάσεις που ακούγονται από τους εργοδότες, από τον κύριο Καββαθά, από τους ξενοδόχους είναι σεβαστές. Τα ίδια λέγανε και στη βιομηχανία και μια χαρά εφαρμόστηκε.Και τι απέδειξε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία;

Ότι εκτοξεύθηκαν οι νόμιμα δηλωμένες υπερωρίες κατά 60,1%. Αυτό που θέλουμε εμείς λοιπόν, είναι να αποτυπωθεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας μας.

Δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι εν έτει 2024 θα περιμέναμε την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, ως μάννα εξ ουρανού, για να εφαρμοστούν στον κλάδο μας τα αυτονόητα. Και ποια είναι τα αυτονόητα;

Πενθήμερο 40ωρο, όπως δουλεύουν όλοι οι Έλληνες, και σε περίπτωση που χρειαστεί εργασία την 6η μέρα ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που επειδή από ότι φαίνεται το υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να το λύσει μέσω της ψηφιακής κάρτας, παρόλο που τεχνικά, όπως πολύ σωστά είπε ο πρόεδρος κ. Καββαθάς, υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, θα πρέπει να λυθεί.

Να λυθεί με την υπογραφή των νέων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε με τους εργοδότες ότι επιτέλους πρέπει να κάνουμε κάτι δραστικό ούτως ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των κενών θέσεων εργασίας.
Και ποιο είναι αυτό το δραστικό; Να εξομαλύνουμε τις εργασιακές συνθήκες» τόνισε ο κ. Χότζογλου.

Πηγή: ertnews.gr

Το άρθρο Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς προχωράει η εφαρμογή της – Τι λένε εργοδότες κι εργαζόμενοι εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.

Keywords
Αναζητήσεις
psifiaki-karta-ergasias-pos-prochoraei-i-efarmogi-tis--ti-lene-ergodotes-ki-ergazomenoi.htm
Τυχαία Θέματα