ΠτΔ: Χρήση ονόματος που δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών
Το άριστο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Προέδρου του Ισραήλ, Ρούβεν Ριβλίν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης του Ισραηλινού Προέδρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τις
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδα στα εθνικά θέματα και κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι κοινός παρονομαστής Ελλάδας και Ισραήλ είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε τέσσερα ζητήματα, τα οποία, όπως υπογράμμισε, είναι και ευρωπαϊκά, κάνοντας λόγο, πρώτον, για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία πρέπει γίνει το συντομότερο, αλλά με τρόπο που να αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, επανέλαβε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη γείτονα, ενώ υποστήριξε ότι και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάννης, που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τρίτον, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι στηρίζουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διευκρινίζοντας: «Πλην, όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους του κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και άρα δεν αμφισβητεί, κατ’ ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει η λύση ως προς το όνομά της και άρα ως προς την προοπτική της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Τέταρτον, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά σημείωσε ότι είναι απαραίτητος, από την αλβανική πλευρά, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού του πολέμου στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος, που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια και στους δύο λαούς. Οπως υποστήριξε, προσεγγίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, κυρίως στην ταραγμένη ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον τρίτων και επιδιώκουμε τη μακροπρόθεσμη προαγωγή της ειρήνης στην περιοχή.
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε επισήμανση του Ισραηλινού Προέδρου, επανέλαβε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» και ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ελπίζοντας σύντομα να εξευρεθεί λύση. «Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά τη θέση, την οποία έχει διαμορφώσει η ΕΕ και ελπίζουμε το ζήτημα αυτό να λυθεί όταν πρέπει μέσα από τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων και με την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Το τονίζω αυτό, το πράγμα, γνωρίζω τις θέσεις σας, αλλά η Ελλάδα, ως κράτος – μέλος της ΕΕ ακολουθεί αυτήν την γραμμή που, σας τονίζω, διόλου δεν αλλάζει την βούλησή μας, όλων των Ευρωπαίων, να δούμε το Ισραήλ ολοένα και πιο κοντά στην ΕΕ» παρατήρησε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που υπέγραψε, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη των συμπατριωτών μας Εβραίων, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτό το Μουσείο θα αποτελεί λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον.
Από την πλευρά του, ο κ. Ριβλίν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, επισήμανε τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα.
Παρατήρησε, ακόμη, ότι σήμερα ανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών σε οικονομικό επίπεδο, επικαλούμενος τους τομείς της γεωργίας, της ασφάλειας, τον στρατιωτικό τομέα, την υψηλή τεχνολογία, αλλά και τους υδάτινους πόρους. Ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «σήμερα, μάλιστα, που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τις προσπεράσει, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα και το Ισραήλ θέλουν να εξηγήσουν σε όλον τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στους γείτονές τους, ότι δεν είναι κατά τύχη, αλλά η μοίρα μάς έταξε να ζούμε οι μεν δίπλα στους δε». «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με τέτοιο τρόπο, ο οποίος θα είναι καλός για όλους» πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Ριβλίν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυβέρνηση για τις ενέργειές τους αναφορικά με την ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Αλ. Τσίπρας: «Γενναία βήματα για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή»
Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου, Ρούβεν Ρίβλιν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ερχεστε σε μια συμβολική στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός καθώς «πριν δυο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος». «Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κοινή μας ιστορία είναι μάθημα για το μέλλον υπογράμμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις των δυο χωρών (Ελλάδας – Ισραήλ). Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη της συνεργασίας ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της περιοχής κυρίως στον τομέα της ασφαλείας και πρόσθεσε: «Να κάνουμε τα γενναία βήματα για την Ειρήνη και τη σταθερότητα».
Υπογραμμίζοντας από την πλευρά του και ο Ισραηλινός Πρόεδρος τις σημαντικές διμερείς σχέσεις και την εμβάθυνσή τους, δήλωσε: «Είναι η μοίρα μας να ζούμε μαζί και να μετατρέψουμε την Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε «παράδεισο», όλοι μαζί Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Ιορδανία».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρούβεν Ρίβλιν, θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσουν το θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Σύντομα κλείνουν οι πόρτες στο μετρό της Αθήνας
- Από την Τρίτη η ακτοπλοϊκή σύνδεσης Πειραιά, Κύθηρα - Αντικήθυρα- Κίσσαμος- Γύθειο
- Επιστρέφονται φόροι ακινήτων στους ιδιοκτήτες σπιτιών σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Δελφούς
- Νέα πιστοποίηση δίνει στη Veridos Matsoukis τη δυνατότητα καθετοποίησης της παραγωγής
- Αναδρομικά 8 ετών σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε Φιλοθέη-Ψυχικό-Παρνασσό
- Ποιοι δικαιούνται μειωμένη εισφορά σύνταξης κατά 50%
- Π. Καμμένος: Τηρούμε τη συμφωνία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους
- Κι άλλο πρωτόκολλο σπάει η Μέγκαν Μαρκλ – Πώς αντέδρασε ο πρίγκιπας Χάρι
- Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;
- Π. Χρηστίδης: Ο κ. Τσίπρας δεν θα βρει σε εμάς πρόθυμους συμπαραστάτες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Σύντομα κλείνουν οι πόρτες στο μετρό της Αθήνας
- Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;
- Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Να μειωθεί η υπερφορολόγηση
- Νέο έργο για την ΕΡΓΟΣΕ
- Handelsblatt: Αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα εκδίδει επταετές ομόλογο
- Πειράματα σε ανθρώπους από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες
- ΠτΔ: Χρήση ονόματος που δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών
- Και επίσημα προστατεύεται η στη Σκύρο
- Πίνακας του Ντεγκά δημοπρατείται στο Λονδίνο τέλη Φεβρουαρίου
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- ΠτΔ: Χρήση ονόματος που δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών
- Πειράματα σε ανθρώπους από γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες
- Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Σύντομα κλείνουν οι πόρτες στο μετρό της Αθήνας
- Πίνακας του Ντεγκά δημοπρατείται στο Λονδίνο τέλη Φεβρουαρίου
- Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας;
- Handelsblatt: Αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα εκδίδει επταετές ομόλογο
- Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Να μειωθεί η υπερφορολόγηση
- Νέο έργο για την ΕΡΓΟΣΕ
- Και επίσημα προστατεύεται η στη Σκύρο
- COSMOTE: Τετραπλή διάκριση στα περιβαλλοντικά βραβεία «Waste & Recycling»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- «Game of Thrones»: Το 2019 η πρεμιέρα του τελευταίου κύκλου
- Νέα εκκαθάριση και επιστροφή φόρων ακινήτων για ιδιοκτήτες σε Ψυχικό, Φιλοθέη και Δελφούς
- Νέο άλμα (12,63%) της ΔΕΗ-Στις 886 μονάδες το Χρηματιστήριο
- ΕΕ για Brexit: Μεταβατική περίοδος έως το τέλος του 2020
- Μυτιληναίος: Στις 28 Μαρτίου τα οικονομικά αποτελέσματα
- Ζάεφ: Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύση στο θέμα της ονομασίας
- Συνάντηση Μ. Νίμιτς με Γ. Κουμουτσάκο αύριο
- H διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit
- ΟΠΑΠ: €26,9 εκατ. σε πληροφοριακά συστήματα και εξοπλισμό το 2018
- Τη στήριξή του σε ό,τι βελτιώνει την ΚΑΠ εξέφρασε ο Β. Αποστόλου