Πυρηνικός αφοπλισμός: Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – ΗΠΑ χωρίς μεγάλες προσδοκίες

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν σήμερα ξανά στη Βιέννη διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, οι οποίες κινδυνεύουν με αποτυχία προτού καν αρχίσουν από την επιμονή της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει σε αυτές και η Κίνα, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έφτασαν περίπου στις 08:30 στο παλάτι Νίντερόστεραϊχ όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αυστρίας, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ο

πρεσβευτής Μάρσαλ Μπίλινγκλι, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα αφοπλισμού, και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκεϊ Ριαμπκόφ αναμένεται να συζητήσουν για αρκετές ημέρες τη διμερή συνθήκη New Start, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2012, λίγο μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας του Τραμπ.

Οι όροι της συνθήκης New Start, που περιλαμβάνονται στο γενικότερο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP) του 1968, προβλέπουν τον περιορισμό σε 700 του αριθμού των εκτοξευτήρων πυρηνικών όπλων που μπορούν να διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ και σε 1.550 τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών.

Η Μόσχα ζητεί την έναρξη συνομιλιών για την ανανέωση της New Start από το τέλος του 2019, όμως η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έθετε ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις τη συμμετοχή και της Κίνας.

“Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η απουσία διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας”, είχε εξηγήσει την Παρασκευή μιλώντας στο CBS ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ.

“Το κινεζικό οπλοστάσιο θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό φυσικά μας ανησυχεί πολύ”, είχε προσθέσει.

“Εκτιμούμε ότι θα ήταν σωστή και λογική η παράταση της New Start, όμως ο κόσμος δεν γυρνά μόνο γύρω από τη συμφωνία αυτή”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο Interfax.

Ρωσία και ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα