Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021
15:16 5/10/2020
- Πηγή: Dimoprasion
Κατατέθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 7,5% (σενάριο βάσης) για το επόμενο έτος. Επίσης, προβλέπει σειρά μέτρων για τη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι βασικές προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021 για ρυθμό
Ανάπτυξη 7,5% το 2021 και ύφεση 8,2% το 2020 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή.
Το προσχέδιο αποτυπώνει το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εφέτος, αλλά και τις προβλέψεις για επαναφορά της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος.
Ετσι, το ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 185,215 δισ. ευρώ το 2021, από 170,721 δισ. ευρώ το 2020.
Το επόμενο έτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 6,3% του ΑΕΠ εφέτος.
Το επίπεδο της ανεργίας (με βάση την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού) προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 18,6% εφέτος για να υποχωρήσει το 2021 στο 16,5%.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του προσχεδίου του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 53,705 δισ. ευρώ, έναντι 50,147 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ το σύνολο των φορολογικών εσόδων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 49,546 δισ. ευρώ, από 44,594 δισ. ευρώ το 2020 λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία, παρά τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση για το 2021. Το σύνολο των δαπανών του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2021 στα 63,884 δισ. ευρώ, έναντι 68,528 δισ. ευρώ εφέτος.
Καταθέτοντας το κείμενο του Προσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσαν:
«Καταθέτουμε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία και οι κοινωνίες συνεχίζουν να δοκιμάζονται από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση της τελευταίας εκατονταετίας και τη – συνεπακόλουθη – χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Η εγγενής αυτή αβεβαιότητα και οι μεταφερόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες της ύφεσης το επόμενο έτος, οδήγησαν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στην απόφαση να ισχύσει, και το 2021, στα δημοσιονομικά των χωρών μελών της ευρωζώνης, η γενική ρήτρα διαφυγής. Απόφαση που έχει ως στόχο να προφυλαχθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός και να μην παρεμποδιστεί η σημαντική ανάκαμψη που σε κάθε περίπτωση προβλέπεται για το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο της γενικής ρήτρας διαφυγής, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της. Αυτή αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά και είναι κατά τάξεις μεγέθους μικρότερα από αυτά με τα οποία δανειζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση.
Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020 και θα εισρεύσουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Οι πόροι αυτοί ενισχύουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021, ανεβάζοντάς την από το 5,5% (σενάριο βάσης), στο 7,5% (τελική πρόβλεψη Προσχεδίου). Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, είτε εντός του 2020, είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη στο επόμενο έτος θα περιοριστεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 4,5% με 5%.
Η δυναμική ανάκαμψη η οποία προβλέπεται για το 2021 διευκολύνεται επίσης από τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021. Μέτρα που αφορούν – μεταξύ άλλων – στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από την 1.1.2021, στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και στη δυνατότητα προσλήψεων χωρίς ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες και υπό ελάχιστες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις, που ήδη ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου του 2020. Η ανάκαμψη διευκολύνεται επίσης από τα εκτεταμένα αλλά συνετά μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021.
Στον προϋπολογισμό του 2021 διατηρείται, για λόγους ασφάλειας, το ειδικό αποθεματικό που δημιουργήθηκε το 2020 για τον Covid-19, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης αναγκών που μπορεί να δημιουργηθούν τόσο από τις υγειονομικές όσο και από τις οικονομικές πτυχές της πανδημίας τους πρώτους μήνες του 2021. Οι ανάγκες αυτές και οι συνέπειες της ύφεσης του 2020 οδηγούν σε πρόβλεψη πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1% για το 2021, ποσοστό που συνδυάζει τη συνέχιση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με την αναγκαία όμως σύνεση που απαιτεί η διασφάλιση της μακροχρόνιας ισορροπίας της Ελληνικής οικονομίας. Το ποσοστό αυτό θα επιδεινωθεί και θα κινηθεί στην περιοχή του 3% στην περίπτωση του δυσμενούς μακροοικονομικού σεναρίου.
Ο προϋπολογισμός του 2021, εκ της φύσεώς του αλλά και λόγω των υποχρεώσεων όλων των χωρών στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, για τον ταχύτατο ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών και οι παράλληλες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, σε συνδυασμό με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, που ενισχύεται σημαντικά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο από το 2022 και εντεύθεν. Η δυναμική ανάκαμψη θα επιτρέψει, μετά τη λήξη της πανδημίας, να πετύχει η Ελλάδα μια σημαντική δημοσιονομική βελτίωση το 2021, και να εισέλθει στη συνέχεια, με τη βοήθεια των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται, σε τροχιά εξάλειψης του επενδυτικού κενού, περιορισμού της ανεργίας και μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και εισόδου σε έναν ενάρετο μακροχρόνιο κύκλο υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και αυξανόμενης κοινωνικής ευημερίας».
Keywords
εισφορα αλληλεγγυης, βουλη, αεπ, ερευνα, προυπολογισμος, ελλαδα, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, αεπ, οικονομια, πλαισιο, υφεση, υψος, ανεργια, βοηθεια, δευτερο, δυνατοτητα, δυστυχως, ευρω, υπαρχει, ενθαρρυνση, εξελιξη, εξι, ερευνα, ετος, κυβερνηση, κειμενο, ληξη, μηνες, μειωση, ρητρα, ρολο, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, χρηστος, αγορες, χωρα, οργανα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Ερχεται μία τρομακτική περίοδος»: Το καλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου προειδοποιεί για την εξέλιξη της πανδημίας
- Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας 2021
- Δοκιμάζουμε το ηλεκτρικό Peugeot 208!
- Αιφνιδιάζει η Τουρκία με την αποχώρηση του «Γιαβούζ»
- Τι περιλαμβάνει η επένδυση της Microsoft-Τα οφέλη για την Ελλάδα
- Κορονοϊός: Νέα μέτρα επιβάλλει η Ευρώπη, καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα
- Κορωνοϊός : Ακόμη ένας νεκρός στο «Σωτηρία» – 413 τα θύματα συνολικά
- Κ. Χατζηδάκης: Ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 10 δισ. ευρώ για "πράσινες" δράσεις
- Ολλανδοί ακτιβιστές έστειλαν αεροσκάφος στη Μυτιλήνη για να πάρει πρόσφυγες
- Πώς φτάσαμε στην επένδυση της Microsoft
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Ρυθμό ανάπτυξης 7,5% προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2021
- Πώς φτάσαμε στην επένδυση της Microsoft
- Δεν θα γίνουν παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου
- Επένδυση Microsoft – Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της»
- Ανοίγει ο «χορός» των Νόμπελ με την απονομή του βραβείου Ιατρικής/Φυσιολογίας
- Οι γενετικές αλλαγές στον ιό SARS-CoV-2 και οι επιπτώσεις στη διαμόρφωση των εμβολίων
- Έρευνα: Είναι απίθανο η χρήση μάσκας λόγω Covid-19 να προκαλέσει προβλήματα
- Δημιουργήθηκαν τα πρώτα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία, που είναι εύκαμπτα και βιοδασπώμενα
- Εξιχνιάστηκε μετά από 13 χρόνια η αποτρόπαιη ανθρωποκτονία μητέρας και κόρης
- Τι μέτρα ισχύουν σε όλη τη χώρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δοκιμάζουμε το ηλεκτρικό Peugeot 208!
- Βουλή: Αγιασμός με 60 παρόντες – Ψηφίστηκαν κοσμήτορες και γραμματείς
- Φον ντερ Λάιεν: Αρνητικό και το τελευταίο τεστ κορωνοϊού
- Έγκριση τεχνικής μελέτης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από το ΥΠΕΝ
- Στα 5,2 δισ. ευρώ το κόστος των εργασιακών - ασφαλιστικών μέτρων του 2020 και 2021
- Speedy Nobacco: Παράδοση on-line αγορών σε 2 ώρες
- Κορωνοϊός: Νέα μέτρα επιβάλλει η Ευρώπη καθώς αυξάνονται τα νέα κρούσματα
- Επιπλέον πόροι 850 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δάνεια σε ΜμΕ
- Πέντε ευρωπαϊκές διακρίσεις "Energy Scouts" 2019 στο πλαίσιο του έργου Young Energy Europe