Σ. Φάμελλος: «Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που προλαμβάνουν την αυθαιρεσία ξεκίνησαν το 2016»

Μιλώντας σήμερα στον Real FM και στον δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντικατάσταση των αρχηγών ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών φαινομένων. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν υπάρχουν ευθύνες,

αλλά οι αλλαγές αυτές δεν είναι απόδοση ευθυνών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρέπει την ώρα του πολέμου, την ώρα που πρέπει να επενδύσουμε το σύνολο των δυνάμεων, να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή. Χρειάζεται ψυχραιμία και ωριμότητα. Οι σπασμωδικές κινήσεις, τις οποίες πολλές φορές ζητάει η αντιπολίτευση για λόγους εντυπωσιασμού, δεν θα ήταν ποτέ αποτελεσματικές. Δεν έπρεπε επ’ ουδενί να απειληθούν η επιχειρησιακή ικανότητα και φυσικά το ηθικό των δυνάμεων που επιχειρούν. Δεν μπορούσε, δηλαδή, αυτό να γίνει την επόμενη μέρα. Θα ήταν καταστροφικό για όλους».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου ΥΠΕΝ, ο κ. Φάμελλος είπε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο δρομολογήθηκαν τρεις μεγάλες παρεμβάσεις: Ενα μεγάλο σχέδιο για την καταπολέμηση των οικιστικών στρεβλώσεων, το οποίο απαιτεί και μεγαλύτερες συναινέσεις, ένα καινούργιο σχέδιο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, το οποίο ήδη έχει εντάξει το ΥΠΕΝ στην εκπονούμενη δασική στρατηγική, και ένα νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας, το οποίο να ενσωματώνει και τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δορυφορικά εργαλεία.
Το νέο επιχειρησιακό και επιστημονικό σχέδιο με τη νέα στρατηγική για την πολιτική προστασία θα συνδυαστεί στην ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική με τα νέα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν αυτές τις αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, η νέα στρατηγική πολιτικής προστασίας θα συνάδει με τις αλλαγές που γίνονται και στα Ηνωμένα Εθνη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση: «Πολλά πράγματα στη χώρα μας ξεκίνησαν να αλλάζουν εδώ και δυόμισι χρόνια στον τομέα αυτό. Δυστυχώς, και το λέω με πολύ μεγάλο ηθικό και πολιτικό βάρος, δεν προλάβαμε να κάνουμε τις αλλαγές αυτές που χρειάζονται για να μπούμε σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο πριν από αυτή τη μεγάλη καταστροφή», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο κατά πόσον η κυβέρνηση έχει τη βούληση να λύσει το θέμα των πολεοδομικών και οικοδομικών αυθαιρεσιών, ο Αν. ΥΠΕΝ υπενθύμισε την κατεδάφιση την άνοιξη του 2018 των ταβερνών στον Σχινιά, που καθυστερούσε 19 χρόνια και η οποία έγινε πριν από την πυρκαγιά, άρα δεν είναι κάτι που έγινε κατόπιν εορτής: «Οι δασικοί χάρτες που είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος έχουν ξεκινήσει από το 2016, παρά τις πολλές αντιθέσεις και εντάσεις. Το Παρατηρητήριο Αυθαιρέτων, που παίρνει την ευθύνη αυθαιρέτων από τους Δήμους, που δεν μπόρεσαν να αντέξουν και πολιτικά και λειτουργικά το φορτίο αυτό, έχει νομοθετηθεί από τον Οκτώβριο, όπως επίσης και το Κτηματολόγιο. Δεν γίνονται εκ των υστέρων. Ακόμα και οι 5.066 εργαζόμενοι στη δασοπροστασία, που τοποθετήθηκαν εφέτος για την πρόληψη των πυρκαγιών, ξεκίνησαν ως απόφαση τον Οκτώβριο του 2017. Οι αλλαγές, οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα προλαμβάνουν την αυθαιρεσία, η οποία συνέβαλε σε έναν βαθμό σε όσα ζήσαμε, ξεκίνησαν πριν από την πυρκαγιά», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Η κλιματική αλλαγή μας θυμίζει σε όλα τα σημεία του πλανήτη την ύπαρξή της, όμως η παγκόσμια κοινότητα δύσκολα προσαρμόζεται σε αυτή. Είναι γεγονός ότι έχουμε φαινόμενα, για παράδειγμα η Σαμοθράκη ή η Μάνδρα, και δεν αφορούν όλα πυρκαγιές. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η οξύτητα των φαινομένων σε μικρό χρόνο και χώρο με μεγάλη ένταση. Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει, σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, είναι η ενσωμάτωση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον κοινωνικό αυτοματισμό, το πώς θα λειτουργούμε διαφορετικά ως κοινωνία.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της ΝΔ αναφορικά με τις αντικαταστάσεις των επικεφαλής της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία, για να υπηρετήσει τη γραμμή των Μέσων Ενημέρωσης που τη στηρίζουν και την καθοδηγούν, γιατί δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία καθοδηγείται από τα Μέσα Ενημέρωσης των οικονομικών βαρόνων που είναι πίσω από τα συμφέροντά της, προσβάλλει ολόκληρα τα Σώματα Ασφαλείας. Δηλαδή θα μας πει η ΝΔ ότι όλα τα στελέχη της ΕΛΑΣ ή της Πυροσβεστικής είναι κομματικοί εγκάθετοι και κανένας δεν κάνει και πρέπει να τους καθαιρέσουμε όλους; Από τη μια ζητάει «τα κεφάλια» των αρχηγών και μετά κάνει κριτική και για όλους τους αντικαταστάτες; Είναι μια στάση προσβλητική προς τα Σώματα Ασφαλείας. Στην προσπάθειά της να κάνει αντιπολίτευση γυρίζει προς το εξωτερικό και λέει ότι δεν έχουμε ασφαλή οικονομία, και αυτό το άφησε να διαρρεύσει και με αφορμή τις πυρκαγιές. Προσπαθεί να αναιρέσει, δηλαδή, οτιδήποτε καλό γίνεται στη χώρα μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τον δικό της κομματικό σκοπό. Και θα το επαναλάβω. Οχι τον δικό της κομματικό σκοπό, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων που είναι πίσω της. Γιατί άλλοι κάνουν κουμάντο στον κ. Μητσοτάκη. Εμείς, όμως, πρέπει να μείνουμε σοβαροί. Εχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια ως χώρα για να γυρίσουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα που μας στέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ιδιαίτερα αυτή των ΣαμαράΒενιζέλου. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε ήρεμοι και δεν θα ασχοληθούμε με τέτοιες παραδοξότητες».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι πολεοδομικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε τρεις κατευθύνσεις και θα αφορούν πρώτον τη χρηματοδότηση και επιτάχυνση στις τελεσίδικες πράξεις κατεδάφισης, δεύτερον την ανάληψη αρμοδιότητας από τους υπουργούς για την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, με μείωση του χρόνου κατά τουλάχιστον μία δεκαετία, και τρίτον τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό, με πρώτη και εμβληματική αυτή στο Μάτι: «Μιλάμε για ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, που έχουμε εντάξει στην κατηγορία των ειδικών χωρικών σχεδίων, που προβλέπεται από τη νομοθεσία σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, το οποίο θα περιλαμβάνει πλατύτερους δρόμους, πεζοδρόμια, χώρους συνάθροισης κοινού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του σχεδίου εκκένωσης και βέβαια ελεύθερη δίοδο και πρόσβαση στην παραλία», σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ και τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του αιγιαλού, όπως ακριβώς έγινε για τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο, ενώ επίσης θα αναρτηθούν ως νομοσχέδιο σε διαβούλευση και οι οικιστικές πυκνώσεις, που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση σε σχέση με τη δασική νομοθεσία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα