Σημαντικό αντίκτυπο από το προσφυγικό στο τουρισμό

Μπορεί οι αφίξεις των προσφύγων στην Ελλάδα να έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2015, ωστόσο τα ελληνικά νησιά που επλήγησαν περισσότερο από το προσφυγικό εξακολουθούν να είναι στιγματισμένα από την κατάσταση. Ξενοδόχοι μίλησαν στο Sputnik και ζητούν άμεσα να γίνουν κινήσεις για να αλλάξει η εικόνα.
Καθώς η προσφυγική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2015 έφερε μια τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δεν θα μπορούσε να αφήσει και ανεπηρέαστο τον τουρισμό του συγκεκριμένου νησιωτικού

συμπλέγματος.
Κάποιοι τουρίστες δεν ήθελαν να συνυπάρξουν με τους πρόσφυγες, ενώ κάποιοι άλλοι δεν άντεχαν να βλέπουν το ανθρώπινο δράμα να εκτυλίσσεται δίπλα τους.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται σε Λέσβο και Χίο, όπου οι τουριστικές ροές ελαττώθηκαν και οι ξενοδόχοι ζουν ακόμα στον απόηχο του προσφυγικού, ζητώντας άμεσα μια αλλαγή.
«Το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης εξακολουθεί να υπάρχει, άσχετα αν δεν αναλύεται στα ΜΜΕ γιατί πλέον μπορεί να μην πουλάει. Πρέπει πολύ σύντομα, να αλλάξει κάτι, στον τρόπο που μας βλέπουν οι πολίτες», επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Αβαγιανός, ξενοδόχος και αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Λέσβου.
«Ειδικά το 2016, είχαμε τόσο μεγάλη πτώση στην τουριστική κίνηση που σε ορισμένες περιοχές του νησιού άγγιξε το 70-90%. Η Ενωση ξενοδόχων έχει μαζέψει φάκελο με τα στοιχεία, με αποδέκτη το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε όσοι αποδεδειγμένα και με νούμερα έχουν υποστεί ζημία να αποζημιωθούν», προσθέτει.
Την ίδια ώρα, απευθύνει έκκληση στον κόσμο να έρθει στο νησί για κάτι πολύ διαφορετικό από όσα είδε στην έναρξη της κρίσης του προσφυγικού, ενώ, παράλληλα, αναφέρει ότι προσπαθεί να κάνει το νησί εναλλακτικό προορισμό για τις φυσικές ομορφιές του και τη γαστρονομία, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα.
«Ο τουρίστας δεν θα αντιμετωπίσει πλέον την κατάσταση που είχε δει στο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο, ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό γιατί το νησί έχει στιγματιστεί από τα ΜΜΕ που πρόβαλαν αρκετά την άσχημη εικόνα. Ομως, η κακή εικόνα παραμένει και πρέπει να την αλλάξουμε. Αξίζει να τονίσουμε ότι όσοι μας επισκεφτούν δεν θα δουν πρόσφυγες, πόσο μάλλον να τους ενοχλήσει κάποιος», επισημαίνει.
Και προσθέτει:
«Η ειδοποιός διαφορά στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος είναι ότι το 2016 δεν ήξεραν οι αρμόδιοι φορείς πως να το αντιμετωπίσουν, ενώ τώρα υπάρχει πια η εμπειρία και η γνώση».
Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι πέρα από το προσφυγικό, στα διαχρονικά προβλήματα του νησιού συγκαταλέγονται η έλλειψη συγκοινωνιών και η απουσία τσάρτερ κάτι που, όπως λέει ο ίδιος, είναι επίσης παράγοντας για να μην γίνει ελκυστικό.
Μια παρόμοια κατάσταση περιγράφει στο Sputnik και ο Γιώργος Μισετζής, ξενοδόχος και μέχρι πρότινος πρόεδρος των ξενοδόχων της Χίου, ο οποίος επιρρίπτει, μάλιστα, ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα.
«Είναι μεγάλη η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όσα συμβαίνουν στο hotspot. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια αύξηση κόσμου από την Αφρική που δεν έχει σχέση βέβαια με όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», αναφέρει.
«Αν κάποιος φτάσει τώρα, μπορούν να του κλείσουν για συνέντευξη για να διαπιστωθεί αν δικαιούται άσυλο μετά από δύο χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι επί δύο χρόνια θα πρέπει να μείνει στο hotspot. Η φήμη αυτή, του ερχομού νέων ανθρώπων, που δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς της παραμονής τους, στιγματίζει το νησί και το πρόβλημα δεν φαίνεται να τελειώνει. Η Ευρώπη βολεύτηκε με το να καταδικάσει τα νησιά σαν πύλες εισόδου και καταδίκασε και εμάς. Και το αποτέλεσμα: δεν μας προτιμάει ο κόσμος όσο θα έπρεπε», τονίζει.
Παράλληλα, ο κ. Μισετζής εξηγεί το μέγεθος της ζημιάς που είχε ως αντίκτυπο το προσφυγικό πρόβλημα στο νησί και τις προσπάθειες που γίνονται για την αλλαγή του κλίματος.
«Από το 2016, η πορεία που έχουμε στις αφίξεις είναι φθίνουσα. Εξαιτίας του προσφυγικού χάθηκαν για τη Χίο όλες οι πτήσεις charter, όλες εκτός από μισή πτήση για τη Σλοβενία. Οι εταιρείες δεν φαίνονται διατεθειμένες να ξαναπετάξουν και να προσγειωθούν στο νησί. Είμαστε εκτός αγοράς μαζικού τουρισμού. Χρειαζόμαστε μια δραστική αλλαγή στην εικόνα μας. Βέβαια γίνονται σοβαρές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για τον εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος όμως δεν έχει τις πληρότητες που έχει ο μαζικός τουρισμός. Πεζοπορίες, βότανα, μαστίχα και σεμινάρια για την καλλιέργειά της, καγιάκ, καταδύσεις. Ωστόσο αυτό ανέρχεται μόλις στο 20% του κόσμου, από ότι ήταν παλιότερα. Αν πριν από το 2015, είχαμε την εβδομάδα 360 αφίξεις, τώρα έχουμε 60-100 αλλά κυρίως για ενναλακτικό τουρισμό. Προσπαθούμε να εξειδικεύουμε τις τουριστικές μας προτάσεις. Η μαστίχα είναι κάτι ειδικό, οι ορχιδέες επίσης».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 876.232 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα το 2015, ενώ το 2018 στο σύνολο 47.969 άτομα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως παρατίθενται από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι ροές προσφύγων και μεταναστών ήταν αυξημένες το 2018 έναντι του 2017. Από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εισήλθαν στη χώρα 32.115 άτομα έναντι 29.130 το 2017 (αύξηση περίπου 10%) και από τον Εβρο 15.814 άτομα έναντι 5.577 το 2017(αύξηση περίπου 280%).
Λάμπρος Ζαχαρής

Keywords
Τυχαία Θέματα