Στην τελική ευθεία η κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για τον κατάλογο της Unesco
15:53 11/1/2019
- Πηγή: Dimoprasion
Με το Διαχειριστικό Σχέδιο του Φρουρίου Σπιναλόγκας να παίρνει πρόσφατα το «πράσινο φως» ομόφωνα από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), ο φάκελος της υποψηφιότητάς του στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι πλέον πλήρης. Η κατάθεσή του στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την πιθανή ένταξη της νησίδας
«Ηταν ένα πολύ δύσκολο έργο η σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου για το οποίο βοήθησαν πολύ οι τοπικές αρχές, ο δήμος Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η αρχαιολόγος Γωγώ Μοσχόβη που είναι η ψυχή της Σπιναλόγκας, καθώς και η Κεντρική Υπηρεσία», δήλωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναφερόμενη στο σχέδιο που είναι απαραίτητο για την κατάθεση ενός πλήρους φακέλου. Η πιθανή ένταξη της νησίδας θα αποτελέσει το πρώτο μνημείο της Κρήτης που θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ «προσδοκούμε το επόμενο να είναι η εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, επειδή ο Μινωικός Πολιτισμός δεν έχει ακόμα ενταχθεί στον Κατάλογο της UNESCO», συμπλήρωσε η κ. Βλαζάκη.
Οπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, ένα μνημείο για να ενταχθεί στον εν λόγω κατάλογο θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον δυο κριτήρια. Κάτι που συμβαίνει με τη Σπιναλόγκα καθώς, μεταξύ άλλων, συνιστά εξέχον παράδειγμα ενός αρχιτεκτονικού συνόλου, αλλά και τοπίου που μαρτυρεί μια ή περισσότερες σημαντικές φάσεις στην ανθρώπινη ιστορία, επίσης συνδέεται με απτό τρόπο με γεγονότα ή ζωντανές παραδόσεις εξέχουσας οικουμενικής σημασίας.
Ως προς το Διαχειριστικό Σχέδιο του Φρουρίου Σπιναλόγκας, οι κύριοι άξονες των στόχων του αφορούν την προστασία του από φυσικές και ανθρωπογενείς απειλές, τη στερέωση, συντήρηση και αποκατάστασή του, τις προτάσεις επεμβάσεων και ανάδειξής του, την αναβάθμιση των υποδομών του -όπως η μετάβαση στη νησίδα, η σήμανση και οι διαδρομές περιήγησης-, την έρευνα και την εκπαίδευση, καθώς και τη διαχείριση και προβολή του. Οπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο έργο αποκατάστασης στη Σπιναλόγκα. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δαπανηθεί από κοινοτικά κονδύλια γύρω στα 4 εκ. ευρώ και πάρα πολλά ακόμα ποσά από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή, «τρέχει» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν κι άλλα έργα.
Η οχυρή νησίδα της Σπιναλόγκας έχει έκταση 85 στρ. και 53 μ. υψόμετρο. Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του κόλπου της Ελούντας στον Νομό Λασιθίου, σε θέση κλειδί για τον έλεγχο του φυσικού λιμανιού της. Ο χώρος περιτειχίστηκε κατά την αρχαιότητα για την προστασία της αρχαίας πόλης της Ολούντος, που βρισκόταν κοντά στη σημερινή Ελούντα. Τον 16ο αιώνα οι Βενετοί κατασκεύασαν ένα από τα σημαντικότερα επιθαλάσσια προμαχωνικά οχυρά της Μεσογείου. Ως λιμάνι υπήρξε σταυροδρόμι επικοινωνίας ανθρώπων και πολιτισμών, καθώς διευκόλυνε όχι μόνο το εμπόριο, αλλά και τη διακίνηση ιδεών και τεχνών μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Το 1718 το Φρούριο παραχωρήθηκε στους Οθωμανούς. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νησί φιλοξένησε το μεγαλύτερο οθωμανικό οικισμό της ανατολικής Κρήτης μετά τον Χάνδακα. Το 1903 η Κρητική Πολιτεία αποφάσισε να ανοίξει Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα για τον υποχρεωτικό εγκλεισμό των χανσενικών ασθενών. Εκατοντάδες άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να ζήσουν εκεί απομονωμένοι ως το 1957 οπότε και το Λεπροκομείο έκλεισε. Τη δεκαετία του ’70 μετατράπηκε σε αρχαιολογικό χώρο.
Πάνω στη νησίδα σώζονται κτίρια από τρεις περιόδους, την ενετική (οι οχυρώσεις της περιόδου θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές από αρχιτεκτονική και αρχαιολογική άποψη), την οθωμανική (τα κτίρια του οθωμανικού οικισμού θεωρούνται επίσης πολύ σημαντικά, καθώς συμπυκνώνουν την τοπική αρχιτεκτονική με βαλκανικά στοιχεία), καθώς και από την περίοδο λειτουργίας του Λεπροκομείου, από την οποία σώζονται σπουδαίας σημασίας κτήρια, όπως το Νοσοκομείο και το Λεπροκομείο με τους δίδυμους κοιτώνες. Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της νησίδας είναι πολύ ισχυρό ήδη από τη δεκαετία του 1970.
Σημειώνεται ότι το Φρούριο Σπιναλόγκας αποτελεί τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, μετά το ανάκτορο της Κνωσού, και τον έκτο στην Ελλάδα. Το τελευταίο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων τον Ιούλιο του 2017.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
unesco, ευθεια, unesco, εν λόγω, το νησι, φως, κρητη, ελλαδα, απε-μπε, κινηση στους δρομους, τελος του κοσμου, μνημειο, νησι, πλαισιο, σημερινη, σπιναλογκα, αξονες, απε, αρχιτεκτονικη, βορεια, βρισκεται, γεγονοτα, γωγω, δευτερο, δημος, εγινε, εγγραφη, ευρω, εκπαιδευση, ελουντα, εν λόγω, εργα, ερευνα, εφορεια, κτιρια, μαρια, οθωμανικο, πολιτεια, ψυχη, συγκεκριμενα, συντηρηση, συνταξη, σχεδιο, υψομετρο, φακελος, νοσοκομειο
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πέθανε ο τραγουδιστής Γιώργος Δήμου
- Ένταση και επεισόδια στην πορεία των εκπαιδευτικών (Live)
- Η φωτογραφία που δημοσίευσε η Μέρκελ από το δείπνο με Τσίπρα
- ΣΚΑΪ: Τσουνάμι απολύσεων – Βράζουν οι εργαζόμενοι
- Ανοικτός σε απόσυρση της τροπολογίας για τα F-16 ο Π. Καμμένος
- Συνέλαβαν για κατασκοπεία εργαζόμενο της Huawei
- Αύξηση της κινητικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019
- Στο 25% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ το 2018
- Πότε έρχεται στη Σούπερ Λιγκ το VAR;
- ΣΒΒΕ: Απαράδεκτη η γραφειοκρατεία στην ιδιωτικοποίηση της Hellenic Steel
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Στην τελική ευθεία η κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας για τον κατάλογο της Unesco
- Αύξηση της κινητικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019
- Π. Καμμένος: Αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μέχρι να αρθεί η εμπλοκή στα Σκόπια
- Ο πρόεδρος Μακρόν αντί να εκσυγχρονίσει τη Γαλλία την έστρεψε εναντίον του
- Δώδεκα οι «ύποπτοι» φάκελοι με προορισμό πανεπιστημιακά ιδρύματα
- Φάρμακο «ελέγχου των γεννήσεων» των κουνουπιών μπορεί να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια από επιστήμονες στις ΗΠΑ
- Η υπερθέρμανση των ωκεανών μπορεί να ανεβάσει τη στάθμη τους κατά 30 εκατοστά
- Στο μικροσκόπιο του ΕΟΠΥΥ ειδική αγωγή και οπτικά είδη
- Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ανάθεση του φακέλου για τη καταχώρηση του ονόματος «Ελληνικό Γιαούρτι»
- Σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η Ford Europe
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στάση αναμονής επιλέγει ο Πάνος Καμμένος – «Όχι» βουλευτών για απόσυρση υπουργών από την κυβέρνηση
- Αριάδνη VS Υπατία: Η σύγκριση των δύο χιονιάδων
- To Netflix αποδεικνύεται μια από τις καλύτερες επενδύσεις του 2019
- Το 1,5 δισ. ευρώ "άγγιξε" η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ
- “Ζεσταίνουν” τα τρακτέρ οι αγρότες για νέες κινητοποιήσεις
- Μικρές απώλειες για τα futures της Wall με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο επίκεντρο
- Συμβούλιο της Ευρώπης: Η Ντ. Μπακογιάννη μεταξύ των υποψηφίων για την θέση του νέου γενικού γραμματέα
- ΗΠΑ: Στο 1,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση
- ΕΛΠΕ: Αγωγή για αποζημίωση €32 εκατ. από τα Σκόπια
- Μέρκελ για Ελλάδα: Η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα-Δεν είμαι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.