Στο «μικροσκόπιο» οι ελληνο-γερμανικές συνεργασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων

Αισιόδοξη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και για τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Κριστίν Χορν (Christine Horn), μιλώντας στην ημερίδα, με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση στη Γερμανία και την Ελλάδα», που διοργάνωσε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνογερμανικό

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
«Ήδη, έχει προγραμματισθεί, στο Βερολίνο, στις 9/3/2020, ελληνογερμανικό οικονομικό φόρουμ, ενώ όσον αφορά την ανακύκλωση, η Γερμανία θα μπορούσε να βοηθήσει λόγω της πολυετούς εμπειρίας της. Είναι ενδεικτικό ότι στον τομέα της ανακύκλωσης απορριμμάτων, έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας 290.000 θέσεις εργασίας», ανέφερε η κ. Χορν.
Στην κατεύθυνση, μάλιστα, της ενίσχυσης των ελληνογερμανικών σχέσεων κινείται και η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα και σύμφωνα με τον διευθυντή του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ματίας Χόφμαν(Matthias Hoffmann), προγραμματίζονται σημαντικές δράσεις, με βασικό πυλώνα τον τομέα της ενέργειας.
«Θα διεξαχθεί συνέδριο για το νερό και τα λύματα, cluster επιχειρήσεων από τη Βαυαρία θα συμμετάσχει με θέμα την κυκλική οικονομία και θα στηθεί ένα Πρωτότυπο -για την εξοικονόμηση ενέργειας- Σπίτι, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ», τόνισε ο κ. Χόφμαν, προσθέτοντας ότι 65 γερμανικές επιχειρήσεις έχουν επιβεβαιώσει, μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους στην 85η ΔΕΘ.
18 εκατομμύρια ευρώ ανταποδοτικά από την πλαστική σακούλα
Στον «σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα αξιοποιηθούν τα 18 εκατομμύρια ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που αφορά την πλαστική σακούλα», ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης.
«Τα χρήματα θα πάνε ως ανταπόδοση απευθείας στους πολίτες, μέσω της εκπαίδευσης για την αποφυγή χρήσης πλαστικού μίας χρήσης», τόνισε ο κ. Χιωτάκης.
Στην πρόταση για την Εγνατία Διαχείριση Αποβλήτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μιχάλης Γεράνης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την αξιοποίηση υπολειμμάτων των αστικών απορριμμάτων, από τη Θράκη μέχρι την Ήπειρο και τμήματος της Θεσσαλίας, για την παραγωγή ενέργειας.
«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην Κοζάνη, σε χώρους πρώην ορυχείων, μονάδα που θα παράγει, μέσω της καύσης υπολειμμάτων, ως και 30 MW ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και θερμική», πρόσθεσε.
Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 11 επιχειρήσεων του κλάδου, απηύθυνε χαιρετισμό και η γενική πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σιμπίλα Μπέντιγκ (Sibylla Bendig).
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα