Στρατηγική για δημιουργία αξίας της οικονομίας και του Δημοσίου από τη διαχείριση του ΕΤΑΔ

Πώς θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου

Η άμεση υλοποίηση των προϋποθέσεων για την επιτυχή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με αναπτυξιακή προοπτική, που παραμένουν εντελώς ή μερικώς ανεκμετάλλευτα για πολλά χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του νέου διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), που αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντα του από τα μέσα του ερχόμενου μηνός.
Συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ Α.Ε., που αποτελεί θυγατρική

του Υπερταμείου, αποτελεί το γεγονός ότι η νέα διοικητική δομή της εταιρίας συγκροτείται από έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη με διαφορετική εξειδίκευση τόσο από τον χώρο του real estate όσο και από άλλους σημαντικούς τομείς. Γεγονός – που σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ακινήτων – θέτει τις βάσεις για την επίτευξη του δύσκολου και φιλόδοξου στόχου της ΕΤΑΔ. που επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σεβασμό στο περιβάλλον και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, μέσα από νέες δομές, σύγχρονα εργαλεία και πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιοργάνωσης της ΕΤΑΔ που προβλέπεται στο νέο νόμο, η νέα διοικητική ομάδα καλείται να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις και να εφαρμόσει μία στοχευμένη στρατηγική για την καλύτερη αξιοποίηση των ακινήτων, επιταχύνοντας παράλληλα την ωρίμανση του χαρτοφυλακίου.
Στρατηγικές προτεραιότητες
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, με Διευθύνουσα Σύμβουλο την Ράνια Aικατερινάρη, ή ΕΕΣΥΠ ή κατά το γνωστότερο, το Υπερταμείο, έχει συγκεντρώσει κάτω από μία ενιαία στέγη μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Μέρος αυτών είναι και ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων για το οποίο η ΕΤΑΔ θα πρέπει να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης και αξιοποίησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βασικούς πυλώνες αυτής της στρατηγικής είναι:
– Η καθιέρωση της ΕΤΑΔ ως κύριου φορέα Διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου.
– Η διαμόρφωση ενός καθαρού και αξιοποιήσιμου χαρτοφυλακίου που θα υποστηρίζει μία μακροχρόνια στρατηγική δημιουργίας αξίας για το Δημόσιο και την Ελληνική οικονομία. Αυτό προϋποθέτει την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑΔ (από νομική, τεχνική, εμπορική, διαχειριστική κλπ άποψη), στηριζόμενη σε σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα και αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Επίσης, προϋποθέτει την εξυγίανση και ωρίμανση πολλών ακινήτων, με παράλληλη εξασφάλιση των πόρων που θα καταστήσουν δυνατή αυτήν την προσπάθεια, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
– Η μεταφορά στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ νέων ακινήτων προς διαχείριση και αξιοποίηση αλλά και η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο μη αξιοποιήσιμων ακινήτων ή ακινήτων που ανήκουν σε ειδικές εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος.
– Η διενέργεια πλάνου και ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κατεχόμενων και καταπατημένων ακινήτων.
– Η αξιολόγηση και χρήση βέλτιστων μεθόδων και εργαλείων αξιοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς, καθώς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως και η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιοποίησης για τα ώριμα ακίνητα.
Παράλληλα, η ΕΤΑΔ θα πρέπει να ενισχύσει τα έσοδα και την κερδοφορία της, και αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων τον έλεγχο και την επικαιροποίηση των υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης και παραχώρησης και τη σύναψη νέων συμβάσεων για εξασφάλιση σταθερών ροών εσόδων, ειδικά ως προς τα τουριστικά της ακίνητα. Επίσης, θα πρέπει να επιτύχει τον εξορθολογισμό των λειτουργικών της δαπανών, όπως και τη διερεύνηση επιχειρηματικών και στρατηγικών συνεργασιών.
Το χαρτοφυλάκιο που καλείται να διαχειριστεί η ΕΤΑΔ
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει 210 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές κλπ.
Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται και σημαντικά Ολυμπιακά Ακίνητα, όπως και διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων (πχ αστικά, μη αστικά, αγροτικά, παράκτιες εκτάσεις, κλπ) που προέρχονται κυρίως από την πρώην ΚΕΔ αλλά και ακίνητα που μεταβιβάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ βάση του νόμου 4389. Συνολικά το χαρτοφυλάκιο αριθμεί περίπου 72.000 τίτλους ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα