Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ασφάλιση και υγεία επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης
Τη δέσμευσή του ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα τον αντικαταστήσει με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.
«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όρια του, το σύστημα είναι άδικο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα σχεδόν όλοι συμφωνούν με το ανακεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ αναγνώρισε ότι θα υπάρχει ένα κόστος μετάβασης το οποίο θα αναλάβει να καλύψει το κράτος μετά από συζήτηση, ωστόσο τα οφέλη από την αποταμιευτική του διάσταση για την οικονομία θα είναι σημαντικά.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα πληρώνουμε και σε εισφορές. Είπε ότι -όπως προβλέπει και το πρόγραμμά του για την Υγεία που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο- χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε γενικότερα στην οικονομία περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση και τις εξελίξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Σε λίγους μήνες κλείνει ένας αρνητικός κύκλος για τη χώρα που χαρακτηρίστηκε από την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα, που ολοκληρώθηκε με ψεύδη και εθνικές υποχωρήσεις. Η τετραετής διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε από ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και από ένα τέταρτο», ανέφερε. Σημείωσε ότι υπήρξε αύξηση της φορολογίας που εξαντλεί τη μεσαία τάξη, αύξηση των έμμεσων φόρων που είναι οι πιο άδικοι για τους οικονομικά αδύναμους, αλλά και από την αποδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. Ενδεικτικό είναι, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι ο αντιπρόεδρός της κυβέρνηση πρόσφατα δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση με τα λεφτά των φορολογούμενων.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διεθνών οργανισμών, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουμε και έκρηξη στη μερική απασχόληση και η απασχόληση θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030. Παράλληλα, είπε, υπάρχει υστέρηση σε όλα τα στοιχεία ανταγωνιστικότητας, οι επενδύσεις δεν ανακάμπτουν ενώ οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας αναθεωρούνται προς τα κάτω, προβλέποντας ότι θα κινείται με ασθενικούς ρυθμούς της τάξης του 1,3%. Παράλληλα σημαντικοί διεθνείς επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένουν κι αυτοί μαζί με πολλούς Ελληνες μία μεγάλη πολιτική αλλαγή, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι καθώς το 2019 θα είναι έτος πολιτικών εξελίξεων, η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή.
Το ερώτημα συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «και τώρα τι, τι μας επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα;» για να απαντήσει: Εχουμε σχέδιο ξέρουμε πού μπορούμε να φθάσουμε και είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε εκεί που πρέπει. Με μία λέξη μπορούμε. Η οικονομία έχασε μία μοναδική ευκαιρία το 2015-2018. Το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά ευνοϊκό κάτι που δεν θα ισχύει τα επόμενα χρόνια, αλλά η Ελλάδα αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, κατέγραψε ανάπτυξη 2% όταν η Κύπρος κατέγραψε 13% και αντίστοιχα και η Ιρλανδία και Πορτογαλία που επίσης βγήκαν από μνημόνια. «Είναι εθνική κατάθλιψη να μιλάμε για αύξηση της τάξης του 1,2%. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πάμε πουθενά ως χώρα. Πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Με μεγάλες αλλαγές, με ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, με συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ένα άλλο μίγμα πολιτικής με μείωση των φόρων», τόνισε.
Ειδική αναφορά έκανε στη μείωση των φόρων και στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι πρώτες εμπροσθοβαρείς μειώσεις φόρων θα έλθουν από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβέρνησης, ενώ οι επόμενες όπως και οι εισφορές θα εκτυλιχθούν στη διάρκεια της τετραετίας. Σημείωσε ότι οι μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν και από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα για τη ΝΔ, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με την λιτότητα για δεκαετίες. Εμείς διαφωνήσαμε με τα υψηλά πλεονάσματα».
Επανέλαβε το σχέδιό του για μείωση των πλεονασμάτων το 2022 στο 2% σημειώνοντας ότι πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση το θεωρούσε ανέφικτο και ουτοπικό σαν να βγει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον… Ωστόσο η μείωση στο 2% είναι εφικτή αρκεί να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Εμείς προτείνουμε στους εταίρους μία καλύτερη συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε μεγάλες αλλαγές που όσο θα τηρούνται θα μειώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μία συμφωνία επί τη βάση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ τώρα προκύπτουν από την λιτότητα».
Σπ. Γκουτζάνης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Διπλό "σοκ" για τους εργοδότες έως τις 28 Φεβρουαρίου
- Ο Λάκης Λαζόπουλος στο Open
- Στουρνάρας στον εισαγγελέα: Ο Πολάκης με κατέγραψε χωρίς τη συναίνεσή μου
- Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία της Uber στο Λονδίνο. Απορρίφθηκε η νομική προσφυγή των οδηγών ταξί
- Σεισμός 3,6 Ρίχτερ κοντά στην Οινόη
- Η επένδυση που έκανε τον «μεγάλο» Γουόρεν Μπάφετ να το μετανιώσει
- Διώξεις για κακουργήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ για "παράνομες" προσλήψεις
- Η «καρδιά» των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics χτυπάει στo Άμπου Ντάμπι
- Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2019 οι πυρόπληκτοι
- Πρόστιμο 700.000 ευρώ στα ΚΤΕΛ Αττικής επέβαλλε η Περιφέρεια. Η αιτιολογία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ασφάλιση και υγεία επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης
- Γ. Στουρνάρας: «Το κράτος δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών»
- Ν. Παππάς: «Η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο σήμα προς την παγκόσμια κοινότητα ότι ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες»
- Περίπου 770 εκ. παγκοσμίως υπολογίζονται οι άνθρωποι με χρόνια αϋπνία
- Προσωρινή αναστολή των οικοδομικών αδειών πέριξ της Ακρόπολης
- Handelsblatt: Ορόσημο στις διεθνείς αγορές η έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
- Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία
- Μετά την Κρήτη και πέντε νομοί της Κ. Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
![Συμμετοχή, Μητσοτάκης,symmetochi, mitsotakis](https://images32.inewsgr.com/3347/33473939/symmetochi-tou-idiotikou-tomea-se-asfalisi-kai-ygeia-epidiokei-o-k-mitsotakis-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ασφάλιση και υγεία επιδιώκει ο Κ. Μητσοτάκης
- Προσωρινή αναστολή των οικοδομικών αδειών πέριξ της Ακρόπολης
- Μετά την Κρήτη και πέντε νομοί της Κ. Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Handelsblatt: Ορόσημο στις διεθνείς αγορές η έκδοση δεκαετούς ελληνικού ομολόγου
- Μικρή βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία
- Περίπου 770 εκ. παγκοσμίως υπολογίζονται οι άνθρωποι με χρόνια αϋπνία
- Γ. Στουρνάρας: «Το κράτος δεν μπορεί να έχει το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών»
- Ν. Παππάς: «Η Ελλάδα στέλνει ξεκάθαρο σήμα προς την παγκόσμια κοινότητα ότι ανακάμπτει με όρους αξιοποίησης και διεύρυνσης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Παπουτσάνης: Αύξηση 17% στον κύκλο εργασιών, στα 24,2 εκατ. ευρώ
- Ευρώπη: Ζέστη στον βορρά και χιόνια στον νότο τον φετινό Φεβρουάριο
- Φ. Γεννηματά: Πρέπει να αλλάξουμε τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%
- Ανοίγει τις πύλες του το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
- Δικαστικό «όχι» στο μπλοκάρισμα της συγχώνευσης AT&T και Time Warner
- Πορεία προς τις 700 μονάδες για το Χρηματιστήριο
- Προϋπολογισμός: Σε τι ποσό ανήλθαν τα έσοδα- Ποιοι φόροι υστέρησαν
- Eurobank: Υστερεί η συμβολή των εξαγωγών στο ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ
- Δραστική μείωση της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA
- Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Το εμπορικό ράλι ξεφούσκωσε