Εκδήλωση Economist: Ο Μοσκοβισί απέκλεισε διεύρυνση της ΕΕ ως το 2025

Ε. Αχτσιόγλου: «Θα εξετάσουμε μια σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού»

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2018», την περασμένη Πέμπτη, ήταν ο Επίτροπος Οικονομιών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, όπου μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών που είπε απέκλεισε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι το 2025.
Εχω αφιερώσει πολλά χρόνια την Ελλάδα και ως

υπουργός της χώρας μου και ως επίτροπος. Περάσαμε δυσκολίες γιατί η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στην ευρωζώνη αλλά από το 2015 είμαστε στο σωστό δρόμο» είπε στην εκδήλωση για το ετήσιο τεύχος του Econom?st που φέτος έχει τίτλο «Ο κόσμος το 2018» ο Επίτροπος Οικονομιών και Νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα και τόνισε ότι τον Αύγουστο του 2018 που η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα ο στόχος είναι να είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ.
Τόνισε επίσης ότι η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην ευρωζώνη και δήλωσε: «Βλέπουμε ότι και η Ελλάδα ανεβαίνει, η ανεργία μειώνεται και τα δημοσιονομικά πάνε καλύτερα».
Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το 90% του προγράμματος έχει ολοκληρωθεί, υπεραμύνθηκε της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων και μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Τέλος τόνισε ότι «η Ευρώπη μετά από την κρίση έμαθε πολλά πράγματα» και υπογράμμισε ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν αρκετά υψηλό χρέους κα πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, με τη σειρά του χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και τόνισε ότι το 2018 είναι η τελευταία ευκαιρία για αλλαγές στην Ευρώπη.
Για την Ιταλία είπε ότι βρίσκεται σε οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση, αλλά τόνισε ότι και στη χώρα του ο κόσμος είναι αρκετά μπερδεμένος ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και του μεταναστευτικού.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία αφέθηκαν μόνες στη μεταναστευτική κρίση. Η αλληλεγγύη είναι κενό γράμμα» τόνισε ο κ. Λέτα και ευχήθηκε η χώρα του μετά της εκλογές να κάνει έναν μεγάλο συνασπισμό σαν τη Γερμανία.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι οι συνθήκες είναι πολύ πιο θετικές για την Ελλάδα, καθώς έχει αλλάξει το γενικό αίσθημα και προέβλεψε ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα αλλάξει το παιχνίδι καθώς θα ηγείται και άλλων επενδύσεων, ενώ υποστήριξε ότι θα φέρει την Ελλάδα στο προσκήνιο.
Ε. Αχτσιόγλου: «Θα εξετάσουμε μια σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού»
Για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού μίλησε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της ετήσιας ειδικής έκδοσης του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο «Ο Κόσμος το 2018».
«Θα πρέπει να δούμε και το ζήτημα των μισθών στη χώρα. Νομίζω ότι μπορούμε να εξετάσουμε με έναν προσεκτικό τρόπο μία σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος στη χώρα. Η Πορτογαλία έχει προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση, μετά την έξοδό της από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ήδη, η σχετική νομοθεσία, που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στη χώρα μας, προβλέπει μία σειρά από μελέτες οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, «προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτό. Τότε, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τέτοια βήματα, σε συνεννόηση πάντα με τους Ευρωπαίους εταίρους». Στο σημείο αυτό, είπε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, «όταν συζητάμε για τους μακροοικονομικούς δείκτες, να μπορούμε, ταυτόχρονα, να τους συνδέουμε με την πραγματικότητα για την κοινωνική πλειονότητα».
Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι οι βασικοί δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης δείχνουν πολύ θετικά δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2018, ενώ τόνισε ότι καταγράφεται μία σταθερή απομείωση της ανεργίας. Εκτίμησε δε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται και το 2018. «Η ανεργία θα πέσει κάτω από το όριο του 20%» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως σχολίασε, το μεγάλο διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι να περάσει αυτό που αποτυπώνεται στους δείκτες και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Γεωργία Μπάρλα

Keywords
Τυχαία Θέματα