Τα μέτρα στήριξης του κλάδου των μεταφορών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δέσμη μέτρων που θα βοηθήσουν τις εταιρείες των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον κανονιστικό φόρτο και το κόστος για τις μεταφορικές εταιρείες, ενώ μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες προτάσεις τις προσεχείς εβδομάδες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής.
Η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν δήλωσε ότι «οι σημερινές προτάσεις εισάγουν συγκεκριμένους τρόπους για τη διευκόλυνση των καθημερινών δραστηριοτήτων του

κλάδου των μεταφορών, σε όλους τους τρόπους μεταφοράς. Έτσι, οι εταιρείες του κλάδου μπορούν να αρχίσουν να εστιάζουν στην αναγκαία ανάκαμψή τους».
Ως προς τις αεροπορικές μεταφορές, τα μέτρα θα διευκολύνουν τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης και θα τροποποιήσουν τους κανόνες αδειοδότησης των αερομεταφορέων σε περίπτωση οικονομικών προβλημάτων λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Όσον αφορά τους λιμένες, οι αρχές μπορούν να αποφασίσουν να αναβάλουν ή να μην εισπράξουν τέλη λιμενικών υποδομών.
Για τον κλάδο των σιδηροδρόμων, η Επιτροπή προτείνει να παραταθεί κατά τρεις μήνες η προθεσμία εντός της οποίας τα κράτη μέλη οφείλουν να μεταβιβάσουν ορισμένες αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων και στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της ΕΕ.
Τέλος, μια πρόταση που αφορά όλους τους τρόπους μεταφοράς θα επιτρέπει την παράταση ορισμένων πιστοποιητικών και αδειών, δεδομένου ότι τα υγειονομικά μέτρα δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση ορισμένων διατυπώσεων που απαιτεί η ενωσιακή νομοθεσία από ορισμένους μεταφορείς και εργαζομένους.
Οι σημερινές προτάσεις ακολουθούν σειρά μέτρων που έχει ήδη θεσπίσει η Επιτροπή, όπως η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών, η ενημέρωση των ταξιδιωτών σχετικά με τα δικαιώματά τους και η διακίνηση βασικών αγαθών σε όλη την Ευρώπη.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σημερινή δέσμη μέτρων μπορείτε να βρείτε εδώ.
https://ec.europa.eu/transport/media/news/2020-04-29-coronavirus-package-measures-support-transport-sector_en
Κ.Α. Καραμανλής: Να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για την αποκατάσταση των αερομεταφορών
Στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για την αποκατάσταση των αερομεταφορών, κατά τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού, εστίασε κατά την παρέμβαση του στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Ζήτησε ειδικότερα την έκδοση υγειονομικού πιστοποιητικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Μαΐου μία συνολική πρόταση για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Αναφέρθηκε επίσης στην υπό συζήτηση επέκταση του 18μηνου voucher για τους κατόχους αεροπορικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη, με στόχο να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των επιβατών.
«Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τη βέλτιστη αεροπορική συνδεσιμότητα, τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες υφίστανται τεράστια οικονομική ζημία λόγω του COVID-19. Η προσωρινή χρήση των voucher μπορεί να είναι χρήσιμη: Ο επιβάτης διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και οι αεροπορικές αποφεύγουν να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις», ανέφερε καταρχάς ο κ. Καραμανλής.
Τόνισε όμως ότι «η τροποποίηση του Κανονισμού πρέπει να διασφαλίζει την προστασία των κατόχων voucher από τον κίνδυνο χρεοκοπίας των αεροπορικών εταιρειών, που τα εξέδωσαν. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε την κοινή δήλωση των κρατών – μελών για τα αεροπορικά voucher».
Ο κ. Καραμανλής τόνισε προς τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
«Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει η Κομισιόν να παρουσιάσει, μέχρι τα μέσα Μαΐου το αργότερο, μία ανακοίνωση για την επανέναρξη των αεροπορικών ταξιδιών, ιδίως εν όψει της τουριστικής περιόδου», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.
«Πρέπει να έχουμε μία κοινή προσέγγιση όσον αφορά στο πως θα ταξιδεύουν και θα περνούν τα σύνορα μας οι τουρίστες με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο: Μία λύση θα μπορούσε να είναι η έκδοση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εγγράφου, ενός είδους υγειονομικού πιστοποιητικού της ΕΕ, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για τις παραμέτρους της υγείας του επιβάτη και θα του επιτρέπει να περνά τα σύνορα».
Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε πως αυτό «είναι ένα πολύ δύσκολο και περίπλοκο έργο», πρόσθεσε όμως πως «δεν βλέπω άλλη βιώσιμη λύση σε αυτό το ζήτημα».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε επίσης ότι «δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, δεν δείξαμε την αλληλεγγύη και ενότητα που απαιτείται σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, κάτι που συνέβαλε στην έκταση της κρίσης. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη, τώρα που αντιμετωπίζουμε μία σειρά προκλήσεων αναφορικά με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία είναι απολύτως αναγκαία για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας».
Δώδεκα κράτη μέλη ζητούν αναστολή του κανονισμού επιστροφής χρημάτων ακυρωμένων πτήσεων
Οι κυβερνήσεις δώδεκα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τους κανόνες που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να προβαίνουν σε πλήρη επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και αντί αυτού να προσφέρουν κουπόνια για μελλοντικές πτήσεις.
Aεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της Air France-KLM, επιδιώκουν κρατική διάσωση, καθώς τα μέτρα lockdown λόγω του ιού έχουν οδηγήσει στην καθήλωση των αεροσκαφών τους για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στην κρίση αυτή.
Οι υπουργοί Μεταφορών του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσωρινή τροποποίηση του κανονισμού.
Σε κοινή τους δήλωση που εκδόθηκε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί κατεπειγόντως στην τροποποίηση. Οι καταναλωτές πρέπει να δέχονται κουπόνια αντί για επιστροφές χρημάτων με συγκεκριμένους όρους.
Ωστόσο, στη συνάντηση, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν σε αλλαγές στους ισχύοντες κανόνες, ώστε να μην ανατρέψουν τις νόμιμες προσδοκίες των επιβατών. Δεν ελήφθη κάποια απόφαση.
Η Επίτροπος Μεταφορών είπε προηγουμένως ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προβαίνουν σε επιστροφές χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και μπορούν να προσφέρουν κουπόνια μόνο εάν οι επιβάτες το δεχτούν.
Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Μεταφορών ανέφεραν ότι τα κουπόνια πρέπει να ισχύουν για καθορισμένο χρονικό διάστημα και να περιλαμβάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης εάν δεν χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος αυτής της περιόδου. Θα πρέπει επίσης να παρέχεται προστασία σε περίπτωση χρεοκοπίας αεροπορικών εταιρειών.
Η λύση, ανέφεραν οι υπουργοί, θα βοηθούσε τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, επιτρέποντας παράλληλα ένα κοινό και επαρκές επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.
Οι υπουργοί Μεταφορών της Ένωσης συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα μαζί με ομολόγους τους από τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, για να συζητήσουν πώς θα συντονίσουν τη χαλάρωση των περιορισμών καθώς τα κράτη μέλη αρχίζουν την αίρουν μέτρα απαγόρευσης.
Οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές το συντομότερο δυνατό για τον τομέα των μεταφορών και τόνισαν ότι κανόνες όπως τα υγειονομικά μέτρα για διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς θα πρέπει να εναρμονιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να διασφαλιστεί η συνοχή.
Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές την επόμενη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα