Τα νέα μέτρα στήριξης της εργασίας και της κοινωνίας

«Αφήνουμε πλέον την πρώτη περίοδο της κρίσης και μπαίνουμε στη νέα φάση στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Εισερχόμαστε πλέον σε ένα νέο περιβάλλον. Επιστρέφουμε με πολύ σταθερά, πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, στην κανονικότητα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης του σχεδίου της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί για εργασία, οικονομία και τουρισμό, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι, κατά την πρώτη χρονική περίοδο της κρίσης, λόγω του κορονοϊού, η οποία ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου και λήγει στις 31 Μαΐου, «κινηθήκαμε σε τρεις βασικούς άξονες:
– Τη στήριξη της εργασίας μέσα από την ειδική ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
– Την αποζημίωση και στήριξη όλων των εργαζομένων, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με διοικητική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενες, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
– Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μέσα από την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων υγείας και πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους».

Πλέον, «θα κινηθούμε επάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
– Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
– Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
– Ενίσχυση εποχικά απασχολουμένων και ανέργων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι, μπροστά στο πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας του κορονοϊού και της υγειονομικής κρίσης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και, συνολικά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, κινήθηκε με ταχύτητα, σχέδιο, ευαισθησία και υπευθυνότητα.
«Δεσμευτήκαμε ότι αυτήν τη δύσκολη κατάσταση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί- Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Λάβαμε αποφάσεις ταχύτατες και επείγουσες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, εφαρμόσαμε έκτακτα, προσωρινά, αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα, που αφορούσαν τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Με τις επτά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τις δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, δημιουργήσαμε πέντε δέσμες μέτρων για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ανέργους.
Αφουγκραστήκαμε τα αιτήματα μικρών και μεγάλων επαγγελματικών ομάδων και απλώσαμε το δίχτυ προστασίας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στο επίκεντρο όλων των δράσεών μας, όλων των πολιτικών μας, ήταν και παραμένει ο εργαζόμενος. Γι’ αυτό, κοινός παρανομαστής σε όλες τις νομοθετικές μας παρεμβάσεις ήταν η ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο «μας επιβεβαιώνουν».
Όπως είπε, «το μήνα Μάρτιο, το ισοζύγιο της “ΕΡΓΑΝΗ” έδειξε ότι οι όποιες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν, αυτές σημειώθηκαν, μέχρι και τις 18 Μαρτίου, καθώς εκείνη την ημέρα εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα και, συγκεκριμένα, η ειδική ρήτρα διατήρησης υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Μετά τις 18 Μαρτίου, οι απολύσεις εκμηδενίστηκαν.
Τα ίδια στοιχεία έδειξε και η “ΕΡΓΑΝΗ” του μήνα Απριλίου. Παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία και το lockdown της αγοράς εργασίας, ο μήνας Απρίλιος έκλεισε με θετικό ισοζύγιο (+7.205 προσλήψεις), ενώ και για το μήνα Μάιο τα στοιχεία της “ΕΡΓΑΝΗ” είναι ενθαρρυντικά, αφού το ισοζύγιο είναι θετικό, μέχρι και σήμερα».


Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «όλα αυτά τα στοιχεία συντείνουν στα εξής:
– Από τη μία, συγκρατήσαμε το μεγάλο κύμα απολύσεων, που θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά για όλους τους κλάδους και να επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς εργασίας, κάτι που αποφύγαμε.
– Από την άλλη, δυστυχώς, δεν δημιουργήθηκαν οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας στον τουρισμό και τον επισιτισμό, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο. Για το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, γιατί ήταν συνειδητή επιλογή μας να θέσουμε ως προτεραιότητα το πολύτιμο αγαθό της υγείας: την ανθρώπινη ζωή. Όμως, αυτές οι αποφάσεις έκαναν την Ελλάδα παγκόσμιο υπόδειγμα και, σήμερα, είμαστε έτοιμοι να κόψουμε το νήμα της επανεκκίνησης» σχολίασε.
Οι τρεις άξονες
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε τους άξονες, που προανέφερε, λέγοντας τα εξής:
«1ος Άξονας
Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Μάιος
Για το μήνα Μάιο, έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.
Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν, έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν, μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή.
Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν, μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.
Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού τους μισθού.
Επίσης, και το μήνα Μάιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.


Ιούνιος
Για το μήνα Ιούνιο, παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.
Το μήνα Ιούνιο, παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις επιχειρήσεις.
Ιούλιος
Για το μήνα Ιούλιο, θα παραταθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο, όμως, για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, που πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ, κατ΄ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.
2ος Άξονας
Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
Μπαίνοντας στη νέα φάση στήριξης της αγοράς εργασίας, δημιουργούμε, για πρώτη φορά, έναν μηχανισμό οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων, οι οποίοι θα επιστρέψουν σε ένα εργασιακό περιβάλλον με νέα δεδομένα.
Οι νέες συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάσουν το ωράριο και, κατά συνέπεια, το εισόδημα των εργαζομένων. Γι’ αυτό και ως Πολιτεία δεν μένουμε αδρανείς. Θα σταθούμε στο πλευρό τους και θα αναπληρώσουμε το εισόδημά τους, όπου αυτό καταστεί αναγκαίο. Και αυτό θα γίνει, μέσω του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”.
Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για τη χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του, εάν και εφόσον χρειαστεί.


Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν το μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Επίσης, ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στο μηχανισμό.
Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50% θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
Η Πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου.
Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2020, αρχίζει να εφαρμόζεται η μείωση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόληση κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 του ν. 4670/2020. Η από 1η Ιουνίου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην ανακούφιση των επιχειρήσεων, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος.
3ος Άξονας
Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψής τους.
Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού, λαμβάνουμε μέτρα προστασίας υπέρ των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο αυτόν, που πλήττονται σημαντικά.
Ειδικότερα, χορηγούμε -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και το μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.
Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα λειτουργήσει ως κίνητρο επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζομένων.
Επίσης, επεκτείνουμε τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν το μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.
Τέλος, μειώνουμε τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο».
Κλείνοντας, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για το οποίο θα τριπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του από 10 σε 30 εκατ. ευρώ.
«Στόχος μας, ειδικά εφέτος, είναι να ενισχύσουμε, όσο μπορούμε, τον εσωτερικό τουρισμό. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα