Θα βοηθούσε ένα βιντεοπαιχνίδι στην αναστήλωση της Νοτρ Νταμ;

Μπορεί την περασμένη Δευτέρα να καταστράφηκε από πυρκαγιά η Νοτρ Νταμ, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ορκίστηκε να ξαναχτίσει τον διάσημο καθεδρικό ναό. Με τις δωρεές να υπερβαίνουν, προς το παρόν, το 1 δισ. ευρώ, χρήματα συνέρρευσαν από τους μεγιστάνες της μόδας Φρανσουά-Ανρί Πινό (Kering) και Μπερνάρ Αρνό (LVMH). Ακόμη και η Apple δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το εγχείρημα της αναστήλωσης. Τώρα, η προσοχή έχει στραφεί στο πώς θα αποκατασταθεί με ακρίβεια ένα κτίσμα ηλικίας αιώνων και εδώ ακριβώς έρχεται μια

απίθανη πηγή πληροφοριών που ενδέχεται να φανεί χρήσιμη: ένα βιντεοπαιχνίδι.
Το 2014, η Νοτρ Νταμ ήταν στο επίκεντρο του «Assassin’s Creed Unity», μιας περιπέτειας που λάμβανε χώρα στο Παρίσι της Γαλλικής Επανάστασης. Η αυθεντικότητα του βιντεοπαιχνιδιού εξαρτιόταν από την καλλιτέχνη Καρολίν Μιους (Caroline Miousse), η οποία αφιέρωσε δύο ολόκληρα χρόνια για να μελετήσει ενδελεχώς τις λεπτομέρειες του καθεδρικού ώστε να τον απεικονίσει με ακρίβεια. Οπως είχε γράψει, στις 31 Οκτωβρίου του 2014, ο Αντριου Ουέμπστερ στο The Verge, «η Καρολίν Μιους μελέτησε εμβριθώς φωτογραφίες για να συλλάβει σωστά την αρχιτεκτονική του κτηρίου και δούλεψε με καλλιτέχνες υφής υλικών για να είναι σίγουρη ότι κάθε τούβλο ήταν όπως έπρεπε να είναι».
Το «Assassin’s Creed» είναι γνωστό για την αυθεντικότητα των αναπαραστάσεων ιστορικών κτηρίων. Αν και η Μιους ποτέ δεν είδε δια ζώσης τον καθεδρικό πριν τον ανακατασκευάσει ψηφιακά, η εταιρεία επιστράτευσε ιστορικούς που ήταν αυθεντίες στο θέμα. Η Μιους εργάστηκε μαζί τους, ερευνώντας την παραμικρή λεπτομέρεια: κρέμασε τα έργα τέχνης εκεί που στην πραγματικότητα ήταν στον ναό και πρόσθεσε και τα καμπαναριά με τις αιχμηρές απολήξεις (παρότι δεν υπήρχαν την περίοδο που εκτυλίσσεται η δράση του βιντεοπαιχνιδιού).
Ο Κουασιμόδος αγκαλιάζει την Παναγία των Παρισίων


Με το σκίτσο που έφτιαξε με το μολύβι της, το οποίο δείχνει τον καμπούρη Κουασιμόδο, τον χαρακτήρα της Γουόλτ Ντίσνεϊ, να σφίγγει στην αγκαλιά του με πόνο την Παναγία των Παρισίων, η Κριστίνα Κορέα από τον Ισημερινό συγκίνησε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου την ώρα που η φωτιά κατέκαιγε τον εμβληματικό καθεδρικό ναό.
Αρχιτέκτονας και εικονογράφος, η Κριστίνα Κορέα ζει στη Γκουαγιακίλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ισημερινού. Μέσα σε δέκα λεπτά κατάφερε να μεταφέρει τον πόνο που ένιωσε μπροστά στις φλόγες που κατέστρεφαν ανελέητα αυτό το κόσμημα γοτθικής τέχνης, που συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Βλέποντας τις εικόνες της φωτιάς, μου ήρθε αμέσως στο νου αυτή η σκηνή με τον χαρακτήρα της Ντίσνεϊ», εξήγησε η 38χρονη. Στην πρωτότυπη σκηνή της ταινίας «Η Παναγία των Παρισίων», παραγωγής 1996 της Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Κουασιμόδος, ο δύσμορφος κωδωνοκρούστης της Παναγίας των Παρισίων, αγκαλιάζει την τσιγγάνα Εσμεράλδα.
«Θυμήθηκα αυτή την εικόνα λύπης» εξήγησε η αρχιτέκτονας, λέγοντας ότι θέλησε μέσα από το σκίτσο της να φανεί αυτό το αίσθημα που μπορεί να έχει κάποιος, να θέλει να πιαστεί από κάτι, ασυνείδητα, αρχικά, αν αυτό το χάνει ολοκληρωτικά.
Το σκίτσο αναρτήθηκε στον λογαριασμό της Κορέα στο Instagram, όπου είχε συγκεντρώσει έως την Τετάρτη, 200.000 «like». Από εκεί, το σκίτσο πέρασε στο Facebook και στο Twitter, όπου ο Βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ, το μοιράστηκε με το μήνυμα «Pray for France» (Προσευχηθείτε για τη Γαλλία). Αλλοι χρήστες τον αναδημοσίευσαν με τη λέξη κλειδί #dibujosdecristina (σκίτσα της Κριστίνα) όπως είναι το όνομα του λογαριασμού στο Instagram της εικονογράφου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα