Θλιβερή πρωτιά για Ελλάδα: Οι χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ!

Τις χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του ΑΕΠ είχε το 2018 η χώρα μας (εξαιρουμένων χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε πτώχευση), γεγονός που είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, σε πραγματικούς όρους, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2000.
Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων αναφορικά με την έκθεση του World Economic Forum

(WEF) για το 2019 που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, στην οποία καταγράφεται υποχώρηση της Ελλάδας κατά 2 θέσεις, στην 59η θέση σε 141 χώρες, και κατά 12 θέσεις περίπου σωρευτικά από το 2015 και μετά, καθώς και μείωση την ίδια περίοδο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά -1,7%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι επιχειρηματικές επενδύσεις σήμερα (2018), ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, αν και σε ονομαστικούς όρους έχουν επανέλθει στα 2/3 των προ κρίσης επιπέδων (2009), ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ περίπου, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ-28 διαμορφώνεται στο 13%. Υπάρχει, όμως, τεράστια υστέρηση στις μη επιχειρηματικές επενδύσεις, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις (Προϋπολογισμός Δημοσίων Επενδύσεων) και οι επενδύσεις των νοικοκυριών (κυρίως σε κατοικίες, αλλά και σε εξοπλισμό αυτοαπασχολούμενων) διαμορφώνονται σήμερα στα 5 δισ. ευρώ περίπου για την κάθε κατηγορία, όταν προ κρίσης κυμαινόντουσαν σε 14 δισ. ευρώ και 21 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η υποχώρηση της Ελλάδας στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε επενδυτική βαθμίδα «σε σύντομο χρονικό διάστημα, και κατά προτίμηση μέχρι το 2021 όταν η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821». Συμπληρώνει ωστόσο ότι το εγχείρημα δεν είναι και ακατόρθωτο.
Συσχετίζοντας εξάλλου τις δύο αξιολογήσεις (ανταγωνιστικότητα από το WEF και πιστοληπτική αξιολόγηση από την Standard and Poor’s) ο ΣΕΒ σημειώνει ότι για να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ- από Β+ σήμερα (+4 θέσεις) θα πρέπει να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη του WEF κατά 17 θέσεις (από 59η σε 42η). Και από τη συσχέτιση κατάταξης WEF με το κατά κεφαλήν εισόδημα προκύπτει ότι εάν η Ελλάδα βελτιωθεί κατά 17 θέσεις, δημιουργείται θεωρητικά μια δυναμική ικανή να ωθήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας προς τις USD 24.000 από USD 20.000 σήμερα σε τρέχουσες τιμές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα