Το 4ο Φόρουμ Καινοτομίας από το ελληνογερμανικό επιμελητήριο
Πραγματοποιήθηκε το 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με θέμα«Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης»από το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο – Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις προϋποθέσεις εξασφάλισης της επιδιωκόμενης «πράσινης» μετάβασης στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ξεχώρισε καταρχάς
Ο Chief Operating Officer της Renewable Energy Sources / HELLENiQ ENERGY Holdings S.A., Σωτήρης Καπέλλος, αναφερόμενος στις «πράσινες» επενδύσεις υπογράμμισε ότι το ρίσκο αυξάνεται λόγω περικοπών, market risk και κόστους διασυνδέσεων. «Οι επενδύσεις θα συνεχίζονται, αλλά ο επενδυτής θα πρέπει να επενδύει με μεγαλύτερη προσοχή και να αναλαμβάνει, εγγενώς πλέον, υψηλότερο ρίσκο. Όποιος επενδύει στις ΑΠΕ πλέον θα πρέπει να μπορεί να αντέξει και σε ζημιές κατά περιόδους» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι εκτός από τη τεχνολογική (Αιολικά, ΦΒ και αποθήκευση) και γεωγραφική – εκτός συνόρων- διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, είναι σημαντική και η ανάγκη διαφοροποίησης ως προς τις οδούς προς την αγορά – routes to the market (PPAs, merchant, κτλ.). Επεσήμανε, δε, ειδικότερα για το τελευταίο ότι «για να μπορεί ένας παραγωγός ΑΠΕ να αξιοποιεί με το βέλτιστο τρόπο την παραγόμενη ενέργεια και να πετυχαίνει μεγαλύτερα έσοδα από την αγορά, απαιτείται να έχει πρόσβαση και να συλλέγει μεγάλο αριθμό δεδομένων – big data (τιμών, παραμέτρων των έργων, τιμών φυσικού αερίου και CO2 κτλ.), να διαθέτει μεθόδους και εργαλεία ανάλυσης των δεδομένων αυτών – data analytics, να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία των έργων του από απόσταση και με τη χρήση ΑΙ να μπορεί να κάνει προβλέψεις και να συμμετέχει στην αγορά εφαρμόζοντας την κατάλληλη με τις δεδομένες συνθήκες στρατηγική».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, στάθηκε στις Ανανεώσιμες Πηγές χαρακτηρίζοντάς τες βασική μορφή ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, με συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα η οποία πλησιάζει το 60%. «Ο ρόλος της αιολικής ενέργειας σε αυτό είναι κυρίαρχος. Έχοντας κατακτήσει αυτό το ορόσημο και λαμβανομένων υπόψη των φιλόδοξων στόχων της χώρας, οφείλουμε πλέον να κοιτάξουμε μπροστά, να δούμε τις νέες προκλήσεις που ήδη βιώνoυμε και να κάνουμε έγκαιρα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσουμε με αντικειμενικότητα και διαφάνεια την ομαλή πορεία της ενεργειακής μετάβασης». Ειδικότερα έκανε λόγο για νέα και «εξυπνότερα» δίκτυα με αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, επιτάχυνση της αποθήκευσης, ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και εξορθολογισμό του μίγματος ΑΠΕ μέσω της επίλυσης μακροχρόνιων ζητημάτων που βιώνουν τα χερσαία αιολικά πάρκα. Τέλος έφερε ως παράδειγμα την Γερμανία, από την οποία, όπως είπε, η χώρα μας έχει να μάθει πολλά από τις καλές πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί, χάρη των οποίων η Γερμανία τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις νέων χερσαίων αιολικών πάρκων, ενώ αξιοποίησε αποτελεσματικά την πρόσφατη πρόβλεψη της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον.
Ο Head of Business Analysis, του Ομίλου Motor Oil Hellas, Γιάννης Γεωργόπουλος, αναφερόμενος στα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών τόνισε ότι έχουν φθάσει σε τεχνολογική ωριμότητα- ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται η στοίβαξη των ροών εσόδων για να δημιουργηθούν επενδύσιμες επιχειρηματικές περιπτώσεις. Για τη βιομηχανία, την πράσινη παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ενέργειας υπογράμμισε ότι δοκιμάζονται περιπτώσεις χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης, του αυτοματοποιημένου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και της προληπτικής συντήρησης. Τέλος, για τις επιχειρησιακές λειτουργίες σημείωσε ότι «η ανάλυση, η αναγνώριση προτύπων, οι προσωπικοί βοηθοί με ΤΝ και τα συστήματα εμπειρογνωμόνων μπορούν να προσφέρουν απτή αξία σε κάθε εργαζόμενο. Στον όμιλο Motor Oil δίνεται η δυνατότητα αυτής της αλλαγής σε όλους τους υπαλλήλους, έχοντας αναγνωριστεί ως κέντρο τεχνογνωσίας SAP, καθώς και δημιουργώντας ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα αριστείας AI στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο Γενικός Διευθυντής της Wpd Solar Hellas, Κωνσταντίνος Φαϊτατζόγλου, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα όμως, απαιτούνται καινοτόμες λύσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρικού της χώρου και την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας. Οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ υπήρξαν αμοιβαία επωφελείς όταν υπήρχαν κίνητρα και επενδυτική ασφάλεια. Καθώς τα έργα ΑΠΕ απαιτούν μεγάλο χρόνο και σημαντικά κεφάλαια, η βιωσιμότητα των επενδύσεων αυτών εξαρτάται από τη σταθερότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και τους ξεκάθαρους όρους συμμετοχής στην αγορά ενέργειας. Επιπλέον, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μπορεί να βοηθήσει ένα ανοίγματα στις διεθνείς αγορές μέσω των Συμφωνιών Προμηθευτή Ενέργειας (PPAs)». Τέλος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις με άλλες αγορές είναι αναγκαίες, αλλά πρέπει να γίνονται με προσοχή, αποφεύγοντας αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά.
Το άρθρο Το 4ο Φόρουμ Καινοτομίας από το ελληνογερμανικό επιμελητήριο εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Πώς θα κινηθούν μετρό, λεωφορεία και ταξί - Δεμένα τα πλοία
- Amazon: Επενδύει 1 δισ. ευρώ σε τρία αιολικά πάρκα στην Ελλάδα
- Έδεσσα: Ισόβια και κάθειρξη 15 ετών στους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία της 41 ετών εγκύου
- Χρυσίζων σταφυλόκοκκος: Πόσο επικίνδυνο είναι το μικρόβιο, πώς μπορεί να επιφέρει λοίμωξη
- Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο υπό τον φόβο μεγάλης ρωσικής επίθεσης
- Reds: Investment of 80 million euros in real estate
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Μάθε πού ψηφίζεις – Η λίστα με τα εκλογικά τμήματα
- Έρευνα του ΕΒΕΑ για τις Οικογενειακές Επιχειρήσεις
- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς κινούνται τα ΜΜΜ
- Κλήσεις που κόπηκαν προ δεκαετιών στέλνουν μαζικά οι Δήμοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Το 4ο Φόρουμ Καινοτομίας από το ελληνογερμανικό επιμελητήριο
- Σε 24ωρη απεργία όλα τα ΜΜΕ
- «Αχίλλειος πτέρνα» το υψηλό δημόσιο χρέος για την εφαρμογή της οικονομικής ατζέντας του Ντ. Τραμπ
- Αποπληρωμή “ακριβών” δανείων και το 2025 προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο
- Ποια είναι η μέση αξία των ακινήτων που «άλλαξαν χέρια»
- «Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» λέει ο κορυφαίος για το 2023 ελαιοπαραγωγός
- Τι ποσοστό του κατώτατου μισθού δαπανά για ενοίκιο ο Eυρωπαίος
- Αύξηση κερδών 22% στο 9μηνο για τις τράπεζες
- Σαουδική Αραβία: Με περισσότερους από 20.000 νεκρούς εργάτες τα «θεμέλια» της νέας πόλης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Reuters: Ανοιχτός ο Πούτιν σε συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός υπό όρους
- Βρετανία: Στο 2,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
- Εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικές ύλες σε διαμέρισμα στο Παγκράτι
- Εξάρχου (Aktor): Τα βήματα για τη νέα εποχή - Πως θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ
- ΕΚΠΑ-Οι ιδέες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μεταπτυχιακών φοιτητών
- To Κίεβο εκτοξεύει ATACMS εναντίον της Ρωσίας και η Μόσχα απειλεί με πυρηνικά
- Στη Βουλή κατατίθεται ο νέος προϋπολογισμός - Τα μέτρα και οι ελαφρύνσεις που περιλαμβάνει
- Martin Brandenburger, Lidl Ελλάς: Είμαστε η δεύτερη δύναμη στην ελληνική αγορά – Νέα επένδυση 100 εκατ. για logistics center στην Ελευσίνα
- ΟΔΔΗΧ: Επανεκδίδει 10ετές ομόλογο, στόχος η άντληση 250 εκατ. ευρώ
- Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς