Το ΔΝΤ ζητά εκ νέου να κλείσουν ευρωπαϊκές τράπεζες

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε σήμερα (σ.σ. Τρίτη) την Ευρώπη να δώσει μια νέα ώθηση στην ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα, ζητώντας να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες, μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά αποθέματα ασφάλειας και ενίσχυση των διασυνοριακών συγχωνεύσεων.
Στο

κείμενο ομιλίας του σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να αξιοποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
«Εχει έρθει η ώρα να καταστήσουμε αυτό το οπλοστάσιο πολιτικής (για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων) πραγματικό και αποτελεσματικό και να συντονίσουμε τέτοιες πολιτικές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία», ανέφερε ο Λίπτον.
Πολλές τράπεζες καταγράφουν σταθερά χαμηλές αποδόσεις του ενεργητικού και του μετοχικού τους κεφαλαίου, μια τάση που μπορεί να συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά επιτόκια στην περιοχή και τις επίπεδες καμπύλες αποδόσεων. Αυτό δυσχεραίνει την άντληση κεφαλαίων και καθιστά τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα, δήλωσε ο Λίπτον.
Οι τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σχηματισμό προβλέψεων από τις τράπεζες μέχρι ορισμένα επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για τη μείωση των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους.
«Υπάρχει όμως μια σοβαρή ανάγκη για συγκέντρωση και εξορθολογισμό του κλάδου, περιλαμβανομένης της εξάλειψης των μη βιώσιμων τραπεζών και της ενθάρρυνσης των συγχωνεύσεων και εξαγορών».
«Ιδανικά, αυτή η συγκέντρωση θα περιλάμβανε μεγάλο μέρος της διασυνοριακής γκάμας», πρόσθεσε ο Λίπτον. «Ομως, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές έχουν περιοριστεί περισσότερο στα εθνικά σύνορα τα τελευταία 10 χρόνια».


«Η πρόοδος στο σχέδιο της ΕΕ για μια «ένωση των κεφαλαιαγορών» κινείται επίσης πιο αργά από το επιθυμητό. Ωστόσο, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι πιθανό να αποτελέσει καταλύτη για τη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο Λίπτον.
Περίπου το ένα τρίτο των χρηματοδοτήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά αφορά τράπεζες που εδρεύουν στο Λονδίνο, περιλαμβανομένων και αμερικανικών ιδρυμάτων. Πολλές από αυτές τις τράπεζες ήδη μεταφέρουν σημαντικά κομμάτια των δραστηριοτήτων τους από τη Βρετανία σε άλλο μέλος της ΕΕ.
Αναφορικά με τους τρόπους παγίωσης της οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής, ο Λίπτον δήλωσε ότι οι χώρες χρειάζονται πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική, με περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και έρευνα και ανάπτυξη.
Επανέλαβε επίσης το αίτημα του ΔΝΤ για μεγαλύτερη αμοιβαιοποίηση των κινδύνων στη ζώνη του ευρώ. «Σε αυτό το πλαίσιο, η αμοιβαία στήριξη καθιστά την ένωση ισχυρότερη, έχει θετικό άθροισμα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα