Το μεταναστευτικό επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Το μεταναστευτικό τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο και τον υπουργό Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Περίπου στις 12:00 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη από την οποία, όπως φαίνεται, προέκυψαν στόχοι και αποφάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος στόχος που τέθηκε είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού

Αιγαίου. Αποφασίστηκε ότι η αποσυμφόρηση πρέπει να γίνει προς την Τουρκία και σε καμία περίπτωση προς την ηπειρωτική Ελλάδα.


Σημείο – κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι η αλλαγή στις διαδικασίες χορήγησης πολιτικού ασύλου με την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Παράλληλα, η άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ για όσους παραμένουν στη χώρα μας να εξασφαλιστεί η διαμονή σε συνθήκες αξιοπρέπειάς.
Για την επίτευξη των στόχων τέθηκαν επί τάπητος πολλά μέτρα και παράμετροι. Μεταξύ αυτών ήταν η χρήση σύγχρονων τεχνικών μέσων για τη φύλαξη των συνόρων και η εντατικοποίηση των περιπολιών σε συνεργασία με την ΕΕ.
Επίσης, η διαφάνεια στη διαχείριση των εθνικών και ευρωπαϊκών χρημάτων για το μεταναστευτικό. Τέλος, η εντατικοποίηση ελέγχων των σχετικών εγγραφών.
Δ. Αβραμόπουλος: «Η Ευρώπη δίπλα στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό»
Στην πρώτη θεσμική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησαν τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ενόψει και της άτυπης συνόδου στο Ελσίνκι. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, παρουσιάστηκε, όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, όπου κάτω από τον απόλυτο έλεγχο παρατηρούνται ροές τον τελευταίο καιρό.
Σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε πως πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαβεβαιώσεις πως η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι συνεχής.
«Η Ελλάδα είναι σημαντικός παράγοντας σταθερότητας, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον γιατί δεν ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης και της ασφάλειας θα τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.
«Με τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί είναι βέβαιο ότι -και με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης- η διαχείριση στο μέλλον θα είναι πιο αποτελεσματική. Η Ελλάδα της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας είναι εδώ και κοντά της είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη.
«Θέλω να πιστεύω ότι με καλή βούληση και θετική προδιάθεση θα έχουμε θετικά αποτελέσματα» κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.


Γ. Κουμουτσάκος: «Ζητάμε από την Ευρώπη περισσότερη και ουσιαστικότερη αλληλεγγύη»
«Το ζήτημα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι μια πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.
«Πιστεύω ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μας δώσει τη δυνατότητα και ως Ελλάδα να καταγράψουμε με σαφήνεια τα αιτήματα που έχουμε προς την ευρωπαϊκή πλευρά. Ζητάμε περισσότερη, ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αλληλεγγύη. Και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχω επεξεργαστεί και θα καταθέσω ένα βασικό σχέδιο στρατηγικής που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.
Μ. Κουζινοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα