Το σενάριο για εκλογές το καλοκαίρι: Οι πιθανότητες, οι αριθμοί και ο σχεδιασμός

Οι υποψηφιότητες των Ελενα Κουντουρά και Σπύρου Δανέλλη στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές θα μπορούσαν – υπό διαφορετικές συνθήκες – να οδηγήσουν στο «τέλος» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, το σενάριο των πρόωρων εκλογών εντός του καλοκαιριού, παραμένει εξαιρετικά απίθανο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης,

όπου σταθούν και όπου βρεθούν, διαμηνύουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019.
«Οι βουλευτικές εκλογές θα έρθουν στην εξάντληση της τετραετίας. Αυτό αποτελεί μία στρατηγική επιλογή, καθώς συνιστά μία απτή απόδειξη της επιστροφής της χώρας στην ομαλότητα» δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΑΝΤ1».
Ωστόσο, τα κυβερνητικά σχέδια θα μπορούσαν – υπό διαφορετικές συνθήκες – να τιναχτούν στον «αέρα» λόγω των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και της… σύνθεσης του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την υποψηφιότητα δύο εν ενεργεία βουλευτών, οι οποίοι παρότι δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, στηρίζουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: Η Ελενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης.
Τα αριθμητικά δεδομένα
Αυτή τη στιγμή, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί επισήμως σε 151 βουλευτές. Πρόκειται για τους 145 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τους «6» ανεξάρτητους βουλευτές – Κατερίνα Παπακώστα, Ελενα Κουντουρά, Κώστα Ζουράρι, Βασίλη Κόκκαλη, Σπύρο Δανέλλη και Τέρενς Κουίκ (αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Θανάση Παπαχριστόπουλο) – οι οποίοι έχουν διαμηνύσει γραπτώς την πρόθεσή τους να υπερψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Στον μαγικό αριθμό των «151» θα πρέπει να προστεθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει παρών στην «Προοδευτική Συμμαχία» που ανακοίνωσε προσφάτως ο κ. Τσίπρας.
Επομένως, η κυβερνητική πλειοψηφία διαμορφώνεται ατύπως στους 152 βουλευτές.
Ο ρόλος των ευρωεκλογών
Οι εκλογές για την ανάδειξη των 21 Ελλήνων του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν οριστεί για τις 26 Μαΐου, ενώ η ορκωμοσία των νέων ευρωβουλευτών είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουλίου, όταν και πραγματοποιείται η εναρκτήρια σύνοδος της Ολομέλειας του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου.
Εφόσον, οι Ελενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης καταφέρουν να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγούν, τότε οφείλουν άμεσα να παραιτηθούν από τα βουλευτικά έδρανα, κάτι το οποίο πρέπει να συμβεί εντός των πρώτων ημερών του Ιουνίου.
Και δεδομένου ότι αμφότεροι προέρχονται από κόμματα, τα οποία δεν στηρίζουν την κυβέρνηση (σ.σ. ΑΝΕΛ – Ποτάμι), οι αντικαταστάτες τους δεν πρόκειται να ταχθούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία της κυβέρνησης να παύει να συνιστά… πλειοψηφία.
Η κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ακριβώς 150 βουλευτές και ως εκ τούτου, δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία των βουλευτικών εδράνων, γεγονός το οποίο ενδεχομένως θα συνεπάγεται μείζονα προβλήματα κυβερνησιμότητας.
Γιατί είναι «δύσκολο» το σενάριο των… θερινών εκλογών
Υπό ένα τέτοιο σενάριο (σ.σ. δηλαδή της εκλογής των κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλη), η πτώση της κυβέρνησης δύναται να δρομολογηθεί μέσω της υποβολής πρότασης δυσπιστίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, όπως είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2018, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επενδύει στο πλεονέκτημα των «τμημάτων διακοπών» της Βουλής – ή, όπως είναι ευρέως γνωστά, των «θερινών τμημάτων». Κατά τη διάρκεια αυτών, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας είναι συνταγματικά αδύνατη, καθώς η λειτουργία τους προϋποθέτει τη συμμετοχή μόλις του 1/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών (σ.σ. 100 βουλευτές).
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να λησμονηθεί ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής, τα «θερινά τμήματα» μπορούν να διαρκέσουν έως και τρεις μήνες, από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τη διακριτική ευχέρεια του προεδρείου της Βουλής.
Δεδομένου αυτού του κυβερνητικού «όπλου», η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορεί να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας από τον Ιούλιο και για τους επόμενους δύο μήνες, γεγονός το οποίο καθιστά σχεδόν απίθανη την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών, μετά την 26η Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, στέλεχος της ΝΔ ανέφερε στο Sputnik ότι «εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουμε σε τέτοια υποθετικά σενάρια».
Τα μοναδικά σενάρια πρόωρων εκλογών
Βέβαια, υπάρχει ένα σενάριο, το οποίο επιτρέπει την προκήρυξη εκλογών εντός των θερινών μηνών. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υποβολή πρότασης δυσπιστίας εντός των πρώτων ημερών του Ιουνίου, δηλαδή ακριβώς μετά τις ευρωεκλογές.
Σε μία τέτοια περίπτωση, απαιτούνται τρεις ημέρες για τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του αιτήματος της αντιπολίτευσης. Αν περάσει η πρόταση δυσπιστίας, τότε ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσφύγει άμεσα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες δύνανται να διεξαχθούν εντός των επόμενων 30 ημερών – δηλαδή στις αρχές Ιουλίου.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι κανένα από τα πολιτικά κόμματα δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της ανησυχίας περί χαμηλής συσπείρωσης και μειωμένης συμμετοχής.
Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια που ακούγονται στους διαδρόμους των κομματικών επιτελείων είναι πολλαπλά και ποικίλλουν ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες της κάθε παράταξης.
Στις παραπάνω εξελίξεις, άλλωστε, οι προϋποθέσεις και οι παράμετροι είναι αρκετές, καθώς απαιτείται αφενός η εκλογή των κ.κ. Κουντουρά και Δανέλλη, αφετέρου η πρόθεση της αντιπολίτευσης να επιδιώξει το στήσιμο καλπών εν μέσω… θέρους.
Ενα άλλο σενάριο, θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό και να προκηρύξει εκλογές τον Ιούνιο, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο σενάριο και τονίζουν ότι ο προγραμματισμός τους παραμένει για τέλη Σεπτεμβρίου – Οκτώβριο.
Καθησυχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ
«Θα προχωρήσουμε με 150 βουλευτές. Κανείς δεν πρόκειται να προκαλέσει εκλογές μες’ το κατακαλόκαιρο» δηλώνει στο Sputnik πηγή από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, επαναλαμβάνοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.
Εξάλλου, κατά τον ίδιο, οι επόμενοι μήνες θεωρούνται «ήρεμοι» και «άφοβοι» ως προς το κοινοβουλευτικό έργο, καθώς δεν αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίων, ικανών να οδηγήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Πηγή Sputniknews, Γεράσιμος Χιόνης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το σενάριο για εκλογές το καλοκαίρι: Οι πιθανότητες,οι αριθμοί και ο σχεδιασμός