Τουρκία: Το απρόβλεπτο νούμερο 2 του ΝΑΤΟ
«Ούτε στο μαύρο ούτε στο άσπρο, αλλά στο γκρι. Εκεί βρίσκεται η σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ». Με αυτή τη φράση περιγράφει τον ρόλο της Τουρκίας στη Βορειοατλαντική
Το γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα οδήγησε τα τελευταία χρόνια στο να αμφισβητηθεί το κατά πόσο η Άγκυρα παραμένει πιστή στο ΝΑΤΟ. Οι πολλές περιπτώσεις στις οποίες η Τουρκία χάραζε δική της πορεία – όπως στη στρατιωτική επέμβαση στη Βόρεια Συρία το 2018 ή την παρεμπόδιση της εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία – προκάλεσαν συζητήσεις στη Δύση αναφορικά με το κατά πόσο η Τουρκία ανήκει πράγματι στη Συμμαχία ή όχι.
Εξαιτίας της ρωσικής απειλής η Τουρκία – όπως και πολλά άλλα κράτη – έπρεπε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να εγκαταλείψει τη στάση ουδετερότητας που τηρούσε. Όταν ο Στάλιν άρχισε να διεκδικεί τμήματα της τουρκικής επικράτειας, η Άγκυρα ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, του οποίου και έγινε μέλος το 1952.
«Η Τουρκία είναι μία χώρα μοναδικής σημασίας για τη Συμμαχία», εξηγεί ο Ζάουρ Γκασίμοφ από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας μετά τις ΗΠΑ, προστατεύει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Ευρώπης ενώ στην Τουρκία βρίσκονται και οι δύο πιο σημαντικές αεροπορικές βάσεις, στο Ιντζιρλίκ και το Ικόνιο.
«Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις αποτελούν έναν από τους λίγους στρατούς στο ΝΑΤΟ που έχουν άμεση εμπειρία μάχης. Επιπλέον, η Τουρκία γίνεται ένας ολοένα και ισχυρότερος εταίρος, αναπτύσσοντας η ίδια τη στρατιωτική τεχνολογία της», τονίζει ο Γκασίμοφ.
Μία διεθνής τάση
Η Άγκυρα φημίζεται για το ό,τι επανειλημμένως αποφασίζει να πάρει τον δικό της δρόμο – οπότε και προκύπτει η ερώτηση εάν αυτές οι μονομερείς ενέργειες είναι συμβατές με την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ;
Κατά τους ειδικούς που ρώτησε η DW, ναι – πρόκειται μάλιστα για μία διεθνή τάση. «Η στρατηγική αυτονομία είναι ένας όρος που αρέσει πολύ στην Άγκυρα. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία καθίσταται όλο και πιο ανεξάρτητη στην εξωτερική της πολιτική. Και αυτό θα συνεχιστεί», εκτιμά η Νασί. «Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που λαμβάνει διαρκώς περισσότερες αποφάσεις μόνη της. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής στις διεθνείς ισορροπίες και της μετατόπισης της ισχύος από τη Δύση προς την Ανατολή. Γι’ αυτό και όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο», εξηγεί η ειδικός.
Ο Γκασίμοφ παρατηρεί μία «χειραφέτηση» στην τουρκική εξωτερική πολιτική εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς και ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ συγκριτικά με τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου. «Η Τουρκία μπορεί να είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτοχρόνως να ενισχύει τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Δεν βλέπω καμία ένδειξη πως το μοντέλο αυτό δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».
Η Νασί επισημαίνει πως η Δύση επωφελείται μάλιστα από τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, παρ’ ότι αυτές επικρίνονται. «Πρέπει κανείς να επικοινωνεί και με κάποιον που δεν συμπαθεί. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής. Η σημαντική για την Ευρώπη συμφωνία για τα σιτηρά για παράδειγμα μπόρεσε να υλοποιηθεί χάρη στη συμβολή της Τουρκίας».
Ο ρόλος του Ερντογάν
Η τέχνη της επικοινωνίας παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι σύμμαχοι την Τουρκία. «Η Τουρκία διεξήγαγε τη συζήτηση σχετικά με την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με πολύ προβληματικό τρόπο», επικρίνει η Νασί. «Εν τέλει δημιουργήθηκε η εντύπωση πως η Τουρκία είναι μία χώρα που βλέπει κάθε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Και σε αυτό εντοπίζει η Νασί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της συνεργασίας με την Τουρκία: «Έχουμε να κάνουμε με μία απρόβλεπτη κυβέρνηση».
Το ζήτημα αυτό σχετίζεται με τη σειρά του με τη συγκέντρωση εξουσίας εντός της Τουρκίας. «Οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής λαμβάνονταν από τον Ερντογάν και μια χούφτα συμβούλους του. Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα ο Ερντογάν είναι αυτός που αποφασίζει για όλα», σχολιάζει η Νασί.
Η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ;
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ενώ και στην ίδια την Τουρκία είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η παραμονή στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί τη μοναδική επιλογή της χώρας. Ο Ερντογάν εξάλλου έχει δει με καλό μάτι την ένταξη στον «Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης», μία συμμαχία Κίνας και Ρωσίας με στόχο μεταξύ άλλων την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ.
Η Νασί πάντως φαίνεται να διαφωνεί: «Η έξοδος της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ δεν θα συνέφερε καμία από τις δύο πλευρές. Και στην πράξη η Τουρκία δεν απομακρύνεται καν από το ΝΑΤΟ. Εξάλλου, εκπληρώνει όλες της τις υποχρεώσεις προς τους συμμάχους», τονίζει η πολιτική επιστήμονας. Ακόμη, «όλα τα συστήματα άμυνας της Τουρκίας είναι συμβατά με το ΝΑΤΟ. Όλα τα όπλα, το πολεμικό υλικό, τα αεροσκάφη. Η Τουρκία είναι απολύτως ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ. Εδώ δυσκολευόμαστε να αλλάξουμε κινητό από iPhone σε Android. Αντιστοίχως δεν γίνεται να αλλάξει ένα ολόκληρο σύστημα σε επίπεδο άμυνας έτσι απλά».
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
Πηγή:DW
Το άρθρο Τουρκία: Το απρόβλεπτο νούμερο 2 του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε πρώτα στο Εφημερίς Δημοπρασιών & Πλειστηριασμών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρύθμιση χρεών στον ΕΦΚΑ με δόση μικρότερη από την εισφορά
- Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας ανάμεσα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον ΕΦΕΤ
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που έπεσε από τον Λευκό Πύργο
- Ελλάδα: Τι ισχύει για την μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πλοία
- Πάσχα 2024: Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων – Ποιες μέρες θα είναι κλειστά
- Κόσμος: Η λίστα με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές- Βιογραφικά
- Η κορυφή του συνεταιριστικού κινήματος πρέπει να είναι ενιαία και ενωμένη για το συμφέρον του αγροτικού κόσμου της χώρας
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί προϊόν διατροφής με επικίνδυνο βακτηρίδιο
- Το Μεγάλο Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα στην Αμαλιάδα
- Νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη από ΔΕΗ και Intrakat - Ρεύμα για 70.000 νοικοκυριά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimoprasion
- Τελευταία Νέα Dimoprasion
- Τουρκία: Το απρόβλεπτο νούμερο 2 του ΝΑΤΟ
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από τον Λευκό Πύργο
- Μητσοτάκης: Συνεχής ο αγώνας μας κατά της ακρίβειας με αυστηρούς ελέγχους
- The Ellinikon: 6 φαρσωνικά έργα δυσανάλογα για μια περιοχή
- Ο Νταλάρας τραγουδάει στη γιορτή της 21ης Απριλίου στο Βόλο – Μαζί Πάριος και Δάκης!
- Σοκολατένια αυγά: Θα μας “πικράνει” η τιμή τους ;
- Νέος «μαύρος κύκνος» στις αγορές
- Χωρίς “ταβάνι” οι τιμές των ακινήτων
- Κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική μετά τον θάνατο της μητέρας της σε ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η δέσμευση των πελατών το βασικό metric του Netflix για το 2025
- ΣτΕ: Προσφυγή από εταιρείες που ζητούν ακύρωση του πλαφόν στις τιμές του βρεφικού γάλακτος
- Η Pernod Ricard ενθαρρύνει τους marketers της να μιλούν για βιωσιμότητα
- Microsoft Office Specialist 2024: Πραγματοποιήθηκε ο Ελληνικός Τελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος
- Οι αήττητοι πρωταθλητές
- Immersive εμπειρία από τη McDonald’s στο Outernet του Λονδίνου
- Συμφωνία Kοινοπραξίας Intrakat με θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για Φ/Β 171 MW
- Θεσσαλονίκη: Κατηγορούμενοι για διαρρήξεις σε ΑΤΜ, αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναρμοδιότητας του δικαστηρίου
- Rebrain Greece: Μεγάλη συμμετοχή στην πρώτη εκδήλωση προσέλκυσης Eλλήνων του εξωτερικού