Β. Αποστολόπουλος: Stop στο «brain drain» μέσω της καινοτομίας

Πρωτοποριακές μέθοδοι, τεχνικές και ιατρικά επιτεύγματα, όπως η τεχνική της «πυγολαμπίδας», τα «ψηφιακά χειρουργεία» και οι υπερσύγχρονες μέθοδοι ρομποτικής χειρουργικής, που εφαρμόζονται στη χώρα μας και αποτελούν κίνητρο για την επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας AMLI 2018 (Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018), που διοργανώνει ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών,

με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ίδρυση του.
Από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναφέρουν οι διοργανωτές, 300 κορυφαίοι επιστήμονες του ομίλου, καθώς και ομόλογοί τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό , υπό την ευθύνη 75μελούς επιστημονικής επιτροπής, θα αναδείξουν τις ιατρικές καινοτομίες που εφαρμόζονται ήδη, στις κλινικές του ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και τις νεότερες εξελίξεις σε σημαντικούς τομείς της ιατρικής, όπως η αγγειοχειρουργική, η αιματολογία, η γενική χειρουργική, η καρδιολογία, η καρδιοχειρουργική, η μαιευτική γυναικολογία, η θωρακοχειρουργική, η νευρολογία, η νευροχειρουργική, η ογκολογία, η ορθοπεδική, η ουρολογία, η παθολογία, η παιδιατρική, η πνευμονολογία, η ρομποτική χειρουργική και η ωτορινολαρυγγολογία. Το AMLI 2018, που είναι ανοιχτό για το κοινό, περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες (γενική κλινική, παιδιατρικό, νοσηλευτικό και ιατρικός τουρισμός), που θα διεξάγονται παράλληλα σε τρεις αίθουσες και θα παρουσιαστεί ότι πιο σύγχρονο στην υγεία, σε μια πλήρως διεπιστημονική, ασθενοκεντρική, ολοκληρωμένη προσέγγιση.
«Αγγίζουμε το μέλλον της υγείας που έχει να κάνει με την ψηφιακή μετάβαση», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, παρουσιάζοντας τα θέματα του συνεδρίου. «Εμείς οφείλουμε να κοιτάμε όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο και να προετοιμαζόμαστε για τις εξελίξεις. Να είμαστε στον πυρήνα των εξελίξεων», είπε ο κ. Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι όλες οι τεχνολογίες και καινοτομίες έχουν εφαρμογή στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και αυτό είναι και το κίνητρο για να σταματήσει η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό. Ανέφερε μάλιστα ότι στρατηγική επιλογή και διαχρονικός στόχος του Ομίλου παραμένει ο επαναπατρισμός του επιστημονικού προσωπικού και ήδη 20 νέοι επιστήμονες επέστρεψαν στην Ελλάδα για να διεκδικήσουν το «ελληνικό όνειρο». Εξήγησε ότι η ιδέα ενός διεθνούς συνεδρίου ξεκίνησε το 2015 «σαν δική μας αναζήτηση στη δράση εξωστρέφειας για να τονίσουμε ότι στον κλάδο υπάρχουν εταιρίες που καινοτομούν, κοιτάζουν το μέλλον, και πρωτοπορούν» και το 2016 έγινε το πρώτο Συνέδριο με τίτλο «ηγεσία και καινοτομία».
Τους συμμετέχοντες στο συνέδριο θα απασχολήσει επίσης και το θέμα της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών. Όπως είπε ο κ. Αποστολόπουλος οι Σύλλογοι ασθενών κάνουν την παρουσία τους ακόμη πιο αισθητή και η δύναμη που αποκτούν έχει να κάνει και με τον «εκδημοκρατισμό» της υγείας. Δημιουργείται, είπε, μια νέα πραγματικότητα όπου ο ασθενής μπορεί να επιλέξει όχι μόνο το γιατρό του και την Κλινική, αλλά και χώρα για υπηρεσίες υγείας.
Νεότερα στην Ρομποτική Χειρουργική
Στις τελευταίες εξελίξεις στη ρομποτική χειρουργική αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος του ομίλου δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Σημείωσε ότι το Ιατρικό Αθηνών είναι μέλος των εξελίξεων διεθνώς, καθώς όλα τα τελευταία επιτεύγματα εφαρμόζονται στις κλινικές του και έχει να προσφέρει πολλά. Η τεχνολογία, η συνεχής εκπαίδευση και η συμμετοχή στις εξελίξεις μας έχει κάνει καλύτερους και αποτελεσματικότερους, είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νεότερα δεδομένα της ρομποτικής τεχνολογίας, κάνοντας λόγο για φοβερές δυνατότητες. Η τεχνολογία είπε εξελίσσεται διαρκώς και διενεργείται πλέον ρομποτική χειρουργική με μία τομή. Στο Ιατρικό, ανέφερε έχουν γίνει ήδη 500 επεμβάσεις αυτού του είδους.
Αναφέρθηκε στην «τεχνική της πυγολαμπίδας», που είναι μια σύγχρονη μέθοδος κατά την οποία χορηγούν σκιαγραφικό υγρό στους λεμφαδένες, που επιτρέπει στο γιατρό να βλέπει ακόμα και τα μικροσκοπικά αγγεία την ώρα που αφαιρεί π.χ τον όγκο από τον ασθενή, με συνέπεια «η επέμβαση να γίνεται αναίμακτα χωρίς πληγές, μολύνσεις και επιπλοκές που παρατείνουν τη νοσηλεία και αυξάνουν το κόστος. Επίσης στο «ψηφιακό χειρουργείο», που δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να τοποθετήσει την αξονική τομογραφία στο νέο υπερσύγχρονο ρομποτικό μηχάνημα Da Vinci και βλέπει τα αγγεία που κρύβονται πίσω από κάθε σημείο που χειρουργεί και «έτσι μπορώ να δουλέψω αναίμακτα και ο ασθενής παίρνει γρήγορα εξιτήριο», ανέφερε ο δρ. Κωνσταντινίδης.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα προχωρήσει άμεσα στην αγορά ενός υπερσύγχρονου ρομποτικού μηχανήματος νέας τεχνολογίας του «Da Vinci XI», καθώς και συστήματος για την αντιμετώπιση καρκίνου του προστάτη με υπέρηχους. Το σύστημα αυτό απευθύνεται σε ηλικιωμένους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν, καθώς και σε νεότερους άνδρες οι οποίοι επιλέγουν την αναίμακτη αντιμετώπιση.
Η καρδιακή αρρυθμία θεραπεύεται
Για ένα ξεχωριστό συνέδριο με σφαιρική θεματολογία μίλησε ο καθηγητής Καρδιολογίας, διευθυντής του Ιατρικού Αθηνών, Χριστόδουλος Στεφανάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έμψυχο υλικό του Ομίλου και στην στρατηγική του για την επιστροφή επιστημόνων στην Ελλάδα. Είπε μάλιστα ότι ομάδα γιατρών στην οποία περιλαμβάνονται και γιατροί που επέστρεψαν θεραπεύει τις καρδιακές αρρυθμίες και ήδη έχουν γίνει 300 επεμβάσεις.
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών θα μείνει ελληνικός στην καρδιά του
Απαντώντας σε ερώτηση για την είσοδο ξένων funds στην ελληνική αγορά, ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε πως η αγορά έχει εισέλθει σε φάση συγκέντρωσης, τονίζοντας πως υπάρχουν οι εξής δύο σχολές: η πρώτη προβλέπει αποκομιδή κερδών βραχυπρόθεσμα και η δεύτερη συνεχή στρατηγική παρουσία.. «Εμείς» είπε, «δεν παρεκκλίνουμε από την στρατηγική μας η οποία είναι να είμαστε εδώ και αύριο. Η δική μας γραμμή είναι να υπάρχει διαχρονικά ένας πολύ ισχυρός ιατρικός Όμιλος. Εμείς είμαστε το πατριωτικό επιχειρείν και το Ιατρικό θα παραμείνει ελληνικό στην καρδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε περαιτέρω επέκταση του ομίλου στο εξωτερικό, λέγοντας πως το Ιατρικό ήταν εκείνο που στράφηκε πρώτο σε τρίτες χώρες, αλλά στα χρόνια της κρίσης δεν υπήρξε δυνατότητα έντασης των επενδύσεων. Σήμερα είπε τα αναπτυξιακά πλάνα του ομίλου δεν περιορίζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά μελετώνται και επενδυτικά σχέδια εκτός.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα